• Informacje na temat:

    kacze udka tymianek

Przepisy na temat: kacze udka tymianek
  • Konfit z kaczego uda z pieczonymi warzywami

    Reserva, dopraw solą i pieprzem. Umieść warzywa na blasze , wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika  piecz Około 30 minut Kacze udka podawaj z pieczonymi warzywami. Porada szefa kuchni: Aby nieco(...)Składniki: 4 kacze uda 700g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, cebula i pomidory) 1 ząbek czosnku 200ml  oliwy z oliwek Gallo Reserva Do smaku: świeżo zmielone sól i pieprz  Przygotowanie...

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    ...pietruszki. Kacze udka pieczone po gorzowsku Składniki: 4 kacze udka; 4 jabłka; cytryna; 1/2 szkl. bulionu; kieliszek calvadosu; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki masła; majeranek, tymianek, cukier, sol, pieprz; • Udka natrzyj marynatą z soku z 1/2 cytryny oraz przypraw i czosnku. Odstaw przykryte do lodówki na 2 godziny. • Jabłka umyj, pokrój, skrop sokiem z cytryny...

Artykuły na temat: kacze udka tymianek
  • Niebo w gębie

    ..., tymianek, cukier, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść, osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzyj nimi udka kaczki. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 3 godziny. Jeśli masz świeże udka, obłóż je przyprawami, owiń folią i włóż do zamrażarki na 2 dni. 2. Po tym czasie rozmrażaj kaczkę powoli...

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś poprosił uczestników o przygotowanie mistrzowskiego chaczapuri z kaczką i jabłkami. Mamy dla was przepis, z którym musieli zmierzyć się zawodnicy. Ciasto: 150-200 g kefiru (w zależności od chłonności mąki) 7,5 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej typ 500 4 g soli Do smarowania: 2 łyżki masła roztarte z 2 ząbkami czosnku   Wykonanie : Rozgrzać piekarnik do...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Wspólne spożywanie posiłków to wyjątkowy czas, podczas którego możemy umocnić więzi rodzinne. Niestety, ze względu na brak czasu wielu z nas rezygnuje z zasiadania razem przy jednym stole i wspólne jedzenie kojarzy się już tylko z okresem świątecznym. Dlaczego powinniśmy to zmienić? Wrzućmy na luz Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ten problem...

  • Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44. Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Dwie Siostry Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół...

  • We wrześniowym wydaniu Vita Medium będziecie mogli podziwiać przepisy kolejnej naszej użytkowniczki. Tym razem swoje pomysły na przepyszne dania, takie jak: udka zapiekane z ziemniaczkami, serowe racuchy ze śliwkami czy wspaniałe Tiramisu z jeżynami zaprezentowała 'rosse'   W szesnastym już numerze będziecie mogli przeczytać znakomity wywiad z jednym z najwybitniejszych polskich aktorów Jerzym Stuhrem. Opowie on w nim o swojej książce pt. "Tak sobie myślę...". Dowiecie się także, jak...