• Informacje na temat:

    jasny sos do mięsa

Przepisy na temat: jasny sos do mięsa
  • Nadziewany ogórek w sosie cytrynowo-śmietanowym

    ..., - pół cytryny, - 200 g śmietany, - pół wiązki koperku, - 2 łyżki jasnej bazy do sosów, - 1 żółtko, - 4 plastry cytryny do dekoracji. Przygotowanie: Ogórka umyć, końce obciąć, resztę(...) z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (ok. 1 cm). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Sos sojowy, czosnek, sól, pieprz i olej wymieszać z mięsem kurczaka. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Cytrynę umyć...

  • Filet z kurczaka w sosie estragonowo-śmietanowym z karmelizowanym marchewkami

    ...jasnej bazy do sosów pęczek estragonu Przygotowanie: 1. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju smażyć mięso przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. 2. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki(...) pokroić w drobną kostkę. 3. Mięso zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, wlać bulion i śmietanę. Gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazę do sosów i gotować jeszcze...

  • Amerykańska uczta – stek

    ...przygotowanie soczystej porcji mięsa.

  • Zapiekaneczki

    Składniki: - 1/2 opakowania makaronu świderki, - sól, pieprz olej, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - cebula, olej, - ząbek czosnku, - 40 dag mięsa mielonego, - pęczek natki, - zioła(...) aż sią stopi. Sosem zalej zapiekanki, posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika 200 st. C. na 20 min. Posyp natką. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do...

  • Kurczak z bakaliami i kuskusem

    ...łyżeczka jasnego sosu sojowego szczypta imbiru przyprawa do dań arabskich lub garam masala pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu kajeńskiego pieprz sól Przygotowanie: 1. Sos sojowy jasny i ciemny wlej do miski. Dodaj imbir, łyżkę przyprawy do dań arabskich lub garam masali, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Wymieszaj. Kurczaka opłucz, oczyść, zanurz w zalewie, pozostaw...

  • Proste przepisy na smakowite potrawy

    ...przygotowania 1. Mięso zamarynuj w sosie. Usmaż na patelni grillowej.  2. Marchew pokrój w cieniutkie słupki. Masło podgrzej, dodaj sok z pomarańczy i limonki oraz miód. Gotuj, aż zgęstnieje. Sos wymieszaj(...) praskę czosnek. Dopraw papryką i oregano, chwilę smaż. Składniki wymieszaj ze zmielonym wcześniej mięsem. Dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Mokrymi...

  • Korzeń imbiru - z czym to się je?

    ...w największych zagłębieniach.  Jak dobrze wybrać? Kupując świeży imbir, wybieraj młode korzenie. Takie mają jasną, napiętą skórkę bez plam. Po przełamaniu korzeń powinien być też soczysty i jasny. Nie kupuj(...).  Jaki imbir do czego? Świeży dodaje się do rozgrzewających herbat. Starty stosuj do mięs. Mielony dodawaj do przetworów, marynat, sosów, ciast. Imbir kandyzowany to zdrowa przekąska, marynowany zaś to...

  • Włoskie smakołyki

    ...wykałaczkami. W głębokiej patelni rozgrzej masło z oliwą.  Kotleciki smaż z dwóch stron na jasnobrązowy kolor. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej białe wino. Duś kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć i zrobi się błyszczący. Mięso podawaj z sosem.  Bruschetta z pomidorami Sposób przygotowania Pomidory umyj, pokrój w kostkę i włóż do miski. Jeżeli mają dużo pestek, usuń je łyżeczką...

  • Cukiniowa musaka z wołowiną

    ...i mąki. Stopniowo dodawaj mleko. Sos gotuj ok. 20 min. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Wymieszaj z połową startego sera. 2. W formie układaj na przemian warstwy cukinii i pomidorów oraz mięsa. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Zalej sosem, posyp resztą sera. Zapiekaj 50 min w 180 st.

  • ​Ryż z tuńczykiem

    ...posiekanej pietruszki - świeżo rozgniecione ziarna czarnego pieprzu - jasny sos sojowy do smaku Sposób przygotowania: Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu upraż na średnim(...) pomidory, siekane zioła i dopraw niewielką ilością pieprzu. Wymieszaj składniki, dopraw sosem sojowym i natychmiast podawaj na stół. Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja...

Artykuły na temat: jasny sos do mięsa
  • Z mielonego mięsa

    Warzywna zapiekanka Składniki na 4 porcje: 1 kg małych ziemniaków, 40 dag marchewki, 1 seler naciowy, sól, 2 łyżki masła, pieprz, 30 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki koncentratu(...) jeszcze około 5 minut. Pod koniec zagęścić mięsny sos zasmażką błyskawiczną. Szałwię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, grubo je posiekać i wrzucić do sosu. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Mięso i owoce - dobrana para

    Suszone, świeże lub z zalewy. Do mięsa warto dodać owoce w dowolnej postaci.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Znana na całym świecie

    Uchodzi za najdoskonalszą. Ma jasny kolor, ostry, wyczuwalnie słony smak oraz gładką, kremową konsystencję. Idealnie nadaje się do przekąsek zamiast ketchupu.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Delikatna, krucha cielęcina

    ...z cytryny. Następnie do sosu dodaj musztardę i majonez oraz przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Sosem polej plastry mięsa. Cielęcina z sosem tuńczykowym najsmaczniejsza jest na zimno, podawana(...) sosem i ewentualnie wodą. 3. Szpikulcem lub ostrym cienkim nożem sprawdź, czy pieczeń jest gotowa: nakłuj mięso, jeśli wypływający płyn jest przejrzysty i jasny - pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu z pieca...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    ..., w której skład wchodzą wyłącznie wyroby masarskie powstające z poszanowaniem tradycyjnych receptur, wytwarzane z najwyższej jakości mięsa i produkowane bez dodatku sztucznych substancji...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...