• Informacje na temat:

    jarzynka z czerwonej kapusty

Przepisy na temat: jarzynka z czerwonej kapusty
  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ..., powycinaj kółeczka (lub inne kształty), ułóż na blasze. Piecz 1,5 godz. w średnio gorącym piekarniku (by się zezłociły i stwardniały). Gotowe polukruj. 7. Jarzynka w glazurze 4 szkl. pokrojonej...

  • Przepyszny dodatek do obiadu.

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    ...wierzch rosołu ręcznik papierowy lub chusteczkę, która wciągnie tłuszcz." - podpowiada dietetyk. Do gotowania rosołu nie używajmy kostek bulionowych i przyprawy typu jarzynka lub maggi. Wprawdzie...

  • Smaczny pomysł na "Jarzynka z groszkiem"

  • Różowe gołąbki z kaszą i orzechami

    Składniki: - 2 główki czerwonej kapusty (po ok. 1,5 kg), - 2 czerstwe bułeczki, - 2 cebule D2 twarde gruszki, - 2-3 łyżki soku z cytryny, - pęczek świeżego tymianku, - 70 dag ugotowanego pęczaku, - 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, - 2 jajka , - sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Obgotuj w całości w dużej...

  • Smaczny pomysł na "Postna kapusta - wigilijna jarzynka"

  • Moc przysmaków

    ...maluchów, najlepiej zrobić je z mięsa wieprzowo-drobiowego. Będą wtedy nie tylko bogate w żelazo, ale i w miarę lekkostrawne. Dodatek kiszonej kapusty, poprawi wchłanianie cennego składnika z kaszy...

  • Sprawdzony przepis na "Jarzynka z cukinią i ziemniakami"

  • Samo zdrowie na talerzu

    ..., wtedy wrzątek będzie wolniej parować, a warzywa będą dusić się we własnym sosie. Serwuj od razu po ugotowaniu, gdyż jarzynka przetrzymywana w wodzie szybko traci cenne sole mineralne. Tuż przed podaniem(...) bogate w żelazo, ale i w miarę lekkostrawne. A jeśli do dania dorzucisz jeszcze porcję kiszonej kapusty, poprawi ona wchłanianie cennego składnika z kaszy gryczanej. Makaron z sosem pomidorowym Kto...

  • Surówka z kiszonej czerwonej kapusty

Artykuły na temat: jarzynka z czerwonej kapusty
  • To musisz wiedzieć o czerwonej kapuście

    Nie farbuje Przed krojeniem czerwonej kapusty nacieram dłonie odrobiną oleju, wtedy sok ich nie zafarbuje. Smaczniejsza Do gotowania kapusty, z której przyrządzam ciepłą jarzynkę, np. do pieczeni wieprzowej lub drobiu, dodaję przyprawy korzenne do grzanego wina. Przesypuję je do woreczka, który wkładam do garnka i wyjmuję przed końcem gotowania. Do kapusty nie dodaję innych przypraw, poza...

  • Kolorowy talerz

    ...- dobierzmy na tej palecie odpowiednie barwy surówki lub jarzynki na ciepło. Nie przyrządzajmy do białych sosów i ryżu lub makaronu buraczków albo czerwonej kapusty. Po kilku ruchach widelca na talerzu zrobi się nieciekawie. Ale też nasze kubki smakowe i oczy nie zachwycą się, kiedy dodamy surówkę z białej kapusty. Zawsze sprawdzi się surówka zielona (sałata, szczypior, kapusta pekińska czy lodowa...

  • Śliwki na drugie

    ...samo można przygotować je na patelni - szybko obsmażone, przykryj i duś na wolniejszym ogniu 20 min. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki. Czerwona jarzynka z węgierkami Składniki na 10 porcji: główka czerwonej kapusty (małej), cukier, 2-3 jabłka, trochę masła. 2-3 śliwki z pestkami (mogą być z kompotu), 1 cebula, 2 listki laurowe, sól, pieprz, parę ziarenek ziela angielskiego. Przygotowanie...

  • Z różnych świata stron

    .... Dokładnie wymieszać kwaśną śmietanę z mąką, zahartować, zagotować i przyprawić do smaku. Gęś polać sosem. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.

  • Licz z nami kalorie

    ...) - 83 kcal; lampka wina czerwonego (125 ml) - 85 kcal; kieliszek wódki (50 ml) - 110 kcal Pozostałe produkty 1 łyżeczka przyprawy typu Jarzynka (6 g) - 5 kcal; 1 łyżka majonezu (18 g) - 129 kcal...

  • Moc przysmaków

    ...maluchów, najlepiej zrobić je z mięsa wieprzowo-drobiowego. Będą wtedy nie tylko bogate w żelazo, ale i w miarę lekkostrawne. Dodatek kiszonej kapusty, poprawi wchłanianie cennego składnika z kaszy...

  • Samo zdrowie na talerzu

    ..., wtedy wrzątek będzie wolniej parować, a warzywa będą dusić się we własnym sosie. Serwuj od razu po ugotowaniu, gdyż jarzynka przetrzymywana w wodzie szybko traci cenne sole mineralne. Tuż przed podaniem(...) bogate w żelazo, ale i w miarę lekkostrawne. A jeśli do dania dorzucisz jeszcze porcję kiszonej kapusty, poprawi ona wchłanianie cennego składnika z kaszy gryczanej. Makaron z sosem pomidorowym Kto...

  • Najcenniejsze ziółka

    ..., dania z kapusty, fasoli i grochu), sosy, potrawy mięsne (np. pieczony schab, polędwiczki wieprzowe, kaczkę), a także dodawać do pieczonych warzyw (np. zapiekanych ziemniaków). • Mięta pieprzowa...

  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...oleju • 2-3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki • łyżka bulionu w proszku (może też być przyprawa typu jarzynka lub kostka bulionowa) • około 3/4 kilograma kiszonej kapusty • 10 dag papryki marynowanej(...) soczewicy zielonej • 40 dag kiełbasy (takiej do smażenia, np. zwyczajnej lub podwawelskiej) • 15 dag surowego boczku wędzonego • 4 twarde gruszki • średnia cebula • duży pęczek włoszczyzny bez kapusty...

  • Policz swoje kalorie

    Jarzynka (6 g) - 5 kcal; 1 łyżka majonezu (18 g) - 129 kcal; 1 łyżeczka musztardy (8 g) - 13 kcal; 1 łyżeczka soli (6 g) - 0 kcal; chipsy bekonowe małe opakowanie (30 g) - 161 kcal; A co z ruchem...