• Informacje na temat:

    jarzynka do mielonych

Przepisy na temat: jarzynka do mielonych
  • Klopsy  z indyka na jarzynce

    Zdrowe, smaczne i... szybkie w przygotowaniu!

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    Pokaż mu, że są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Podpowiadamy, jak nakłonić malca do jedzenia jarzynek.

  • Składniki: 4 ząbki czosnku, 1 mała cebula, łyżka oliwy lub oleju, 2 puszki pomidorów bez skórki, 0,5 kg mielonego mięsa (niekoniecznie), trochę startego sera (2-3 łyżki), jarzynka, oregano, bazylia, lubczyk, 500 g makaronu (najlepiej kolanka, rurki itp).

  • Kurczak z boczkiem i cebulką

    ...też jarzynka z duszonych warzyw w sosie pomidorowym. 

  • Gołąbki nie do poznania

    Przygotowywałaś je już nie raz, ale... Dzięki naszym całkiem nowym przepisom to tradycyjne danie zyska zupełnie inny smak!

  • Dorsz  po grecku

    Prosty przepis na rybę z warzywami.

  • Najsmaczniejsze niedrogie kotlety

    Mięsne dania można przyrządzić oszczędnie!

  • Faszerowana głowa kalafiorowa

    Składniki na 4 porcje: - 1 duży jędrny kalafior, - 30 dag mięsa mielonego, - 3 łyżki bułki tartej, - 2 jajek, - 30 dag pomidorków koktajlowych, - biała cebula, - większa marchewka, - sól, pieprz, mielona papryka, - vegeta lub jarzynka, - szklanka bulionu, - majeranek, - olej do smażenia Przygotowanie: Marchewkę obierz, zetrzyj, cebulę posiekaj.Na oleju podduś marchewkę z cebulą...

  • Samo zdrowie na talerzu

    ..., wtedy wrzątek będzie wolniej parować, a warzywa będą dusić się we własnym sosie. Serwuj od razu po ugotowaniu, gdyż jarzynka przetrzymywana w wodzie szybko traci cenne sole mineralne. Tuż przed podaniem...

  • 4 sposoby, by przekonać dziecko do warzyw

    Jak sprytnie podać małemu niejadkowi warzywa, by stał się ich smakoszem?

Artykuły na temat: jarzynka do mielonych
  • Przygotować sos pesto: pęczek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki i wrzucić je do malaksera. Dołożyć obrane ząbki czosnku, mielone migdały i starty...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    Pokaż mu, że są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Podpowiadamy, jak nakłonić malca do jedzenia jarzynek.

  • Kotlety nadziewane żółtym serem

    Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z mielonym mięsem. Dodać jajko, tartą bułkę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Masę dobrze wyrobić, przyprawiając ją...

  • Tosty z mozzarellą i domowym bazyliowym pesto

    Na niedzielne śniadanie.

  • Mozarella na przystawkę

    Sznycle tostowe z jarzynką Składniki na 4 porcje: 1 pęczek + 5 gałązek bazylii, 2 ząbki czosnku, 2,5 dag startego parmezanu, 2,5 dag mielonych migdałów, 9 łyżek oliwy, sól, pieprz, 2 dag masła, 2 opakowania (po 12,5 dag) sera mozzarella, 6 szalotek, 100 ml bulionu warzywnego, 2,5 dag suszonych pomidorów, 8 pszennych tostów. Przygotować pesto: pęczek bazylii opłukać, osuszyć, listki oderwać od...

  • "Uśmiechnij się" wśród zasad... zdrowego odżywiana

    Pośpiech, stres, zmęczenie, niepokój, ból, strach, rozpacz, gniew to emocje, które zaburzają wydzielanie soków żołądkowych i zatrzymują perystaltykę jelit - przekonuje dr Grażyna Pająk. Dlatego zaleca wolne spożywanie posiłków i uśmiechanie się podczas jedzenia.

  • Nie wstydź się... buraków!

    Gdy chcemy kogoś obrazić, często mówimy: ty buraku! Ale buraki na to w ogóle nie zasługują. Przecież to bardzo pożyteczne warzywa.

  • Rewolucja na talerzu

    ...mniej wystawny? Zupa neapolitańska i rosół rumiany z jarzynkami - paszteciki rozmaite do wyboru, szczupak w majonezie, polędwica z garniturem [3] , pasztet z kuropatwy we francuskim cieście...

  • Jak usunąć przykry zapach przy gotowaniu

    Kuchenne nieładne aromaty nie muszą psuć atmosfery i radości gotowania. Można je łatwo zneutralizować bez użycia chemii czy odświeżaczy powietrza.

  • Kolorowy talerz

    Nawet planując codzienny obiad czy kolację na ciepło zwróćmy uwagę na kolory elementów dań. Nie na darmo mawia się, że jemy oczami, co dotyczy sposobu podania, ale i zawartości talerzy.