• Informacje na temat:

    japońska zupa miso

Przepisy na temat: japońska zupa miso
  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    Kremowe ciasto w Brazylii, tunezyjska zupa z ciecierzycy - świat zna wiele sposobów na to, aby dobrze zacząć dzień. Czasem są to dość zaskakujące posiłki, jednak ukazują one niezwykłe kulinarne bogactwo świata.

  • Wciąż mentalnie siedzimy w kuchni azjatyckiej. I nie zmieniła tego zeszłotygodniowa – udana – wizyta w Rzymie. Wieczne miasto zaskakiwało nas pozytywnie na każdym kroku, mimo falstartu w postaci strajku Lufthansy i krakowskich mgieł. Tam objadaliśmy się pyszną pizzą na wynos pijąc tanie wino. W Krakowie gotujemy noodles i azjatyckie rosoły. Dziś przepis na japońską zupę miso (miso-shiru).

  • 10 nietypowych trendów kulinarnych, które należy poznać w 2019 roku

    ...dłużej i trend z kręgu owoców morza. Jeżowiec marynowany w żółtkach jaj lub z jęczmiennym miso to hit sezonu.  Śliwka japońska umeboshi To superfood rodem z Japonii. Umeboshi to odmiana śliwki...

  • Przepis wart wypróbowania: "Japońska zupa ramen"

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    ...z kuchnią japońską serwujący nie tylko różne rodzaje sushi, ale także dania z kurczaka, serka tofu, ryb i owoców morza czy zupę miso. Różnorodne potrawy oferują także restauracje meksykańskie. Ta...

  • Japońskie zupy są niezwykle smaczne i szybkie wykonaniu. Zupa jest pełnowartościowym posiłkiem i do tego lekkim.

  • Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.

  • Zupa miso – jedno z klasycznych dań kuchni japońskiej. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na miso podawałem już wcześniej, dziś lekka wariacja na temat, bo sposobów na przygotowanie miso jest tyle, co mieszkańców Tokio. Ważna jest baza, a wkład zależy od Waszej fantazji.

  • Japońska pasta i polskie sezonowe warzywa świetnie się sprawdzają w pysznej zupie.

  • Aromatyczna, niezwykle zdrowa i zachwycająca smakiem zupa azjatycka z makaronem.

Artykuły na temat: japońska zupa miso
  • Miso i natto - sekret długowieczności Japończyków

    Miso to jeden z podstawowych składników kuchni japońskiej. Pasta ze sfermentowanej soi zazwyczaj jest dodawana do zup, ale może być też składnikiem wielu innych dań. Teraz okazało się, że miso warto jeść nie tylko ze względy na smak. Ta pasta jest też jednym z sekretów długowieczności Japończyków. Podobnie jak inne typowo japońskie danie - natto.

  • Ramen w domu, Brian MacDuckston

    ...się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad i po prostu spróbować. My, Polacy, jesteśmy(...) o japońskiej kulturze i kuchni Wśród przepisów: - Shio ramen z zielonymi warzywami - Chashumen z boczkiem - Ostry miso ramen - Ramen tonkotsu - Smażony makaron - Wegański hiyashi chuka...

  • Dieta Okinawa

    ...kolor. Najlepiej pić wodę i bogatą we flawonoidy zieloną herbatę. W diecie powinna się znaleźć japońska zupa miso oraz bogate w antyoksydanty słodkie ziemniaki. W diecie Okinawa nie ma produktów...

  • Dieta, która w kilka dni postawi cię na nogi

    ...chłodzić ciało. Obiad W zdrowej kuchni powinna zagościć zupa miso przygotowywana na bazie pasty z fermentowanej soi. Miso to wywar z pasty, warzywa i tofu. Jest niskokaloryczna może więc wpływać na(...). Zawiera dużą ilość prostych cukrów, glukozy, dlatego szybko dostarcza energii, a zawarte w zupie minerały alkalizują krew, działając dobroczynnie na układ nerwowy. Ta japońska zupa jest więc źródłem...

  • Biznesy polskich gwiazd. Co celebryci robią poza szklanym ekranem?

    Aktorka Sonia Bohosiewicz i jej siostra Maja mają żyłkę do interesów. Sonia, wielbicielka kuchni japońskiej, prowadzi w Warszawie restaurację, w której można skosztować egzotycznych specjałów, takich jak sushi czy zupa miso. Maja Bohosiewicz prowadzi z kolei kwiaciarnię, która specjalizuje się w modnych ostatnio kwiatach w pudełku.  Cezary Żak jest współwłaścicielem szkoły językowej...

  • Jak zostaje się stulatką?

    ...postacią jest seniorka rodu. - Babciu, czy ta zupa miso ma odpowiednią konsystencję, czy ten ryż dobrze smakuje, w jaki sposób przygotowujesz mozuku? (czyli wodorosty przypominające makaron). Babcia(...) domu Hisae Miyagi przygotowuje śniadanie - podgrzewa domową zupę miso z glonami morskimi, grzybami shitake i tofu, a następnie siada z miską przy niskim stoliku na macie tatami (wykonana z trzciny...

  • Prawdy i mity na temat soi

    ...dostępna i przyjemniejsza w spożyciu jest pasta miso, którą możemy dodawać do zup i dań głównych. Uważa się, że takie produkty są dużo zdrowsze od tradycyjnego tofu czy sojowych parówek, kotletów...

  • ...tradycyjne Miso. Nasz niedzielny rosół, to ich Ramen, jest to zupa składająca się z trzech fundamentalnych elementów . Pierwszy to delikatny, cienki i bogato pszeniczny makaron. Drugi to wywar(...)No dobrze, sushi nie jest naszą narodową potrawą - choć czasem tak by się mogło wydawać, sądząc po liczbie sushi barów mijanych na ulicy, ale przecież kuchnia japońska nie jest...

  • ...tradycyjne Miso. Nasz niedzielny rosół, to ich Ramen, jest to zupa składająca się z trzech fundamentalnych elementów . Pierwszy to delikatny, cienki i bogato pszeniczny makaron. Drugi to wywar(...)No dobrze, sushi nie jest naszą narodową potrawą - choć czasem tak by się mogło wydawać, sądząc po liczbie sushi barów mijanych na ulicy, ale przecież kuchnia japońska nie jest...

  • Dieta dla mikroflory jelit

    Tempeh, miso, natto - brzmi egzotycznie? Słusznie, bo fermentowane produkty soi, bardzo popularne w Azji, które dzięki temu procesowi stają się niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia i są znakomitym urozmaiceniem wegańskiej diety. Tempeh powstaje z ziaren lekko ugotowanej soi i przyjmuje postać sprasowanych bloków. Miso, czyli gęsta pasta, najczęściej produkowana jest z dodatkiem ryżu lub...