• Informacje na temat:

    jakie przyprawy dodac do lecza

Przepisy na temat: jakie przyprawy dodac do lecza
  • Leczo, jakiego nie jadłaś!

    ...oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dodaj paprykę i pozostałe przyprawy. Duś przez 10 minut, często mieszając.  2. Potem dołóż pomidory i fasolę. Ponownie przypraw do smaku. Duś...

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    ...jest, że żadna zupa nie obejdzie się bez ziół i przypraw, a rosół kocha je miłością wielką i odwzajemnioną. To właśnie dzięki nim ma tak intensywną, wręcz uzależniającą woń! Zatem jakie przyprawy lubują(...) bardziej esencjonalny i aromatyczny. Ponadto mięso wkładamy do czystej wody, bez żadnych dodatków. Na przyprawy przyjdzie jeszcze czas! Teraz na scenę wkraczają warzywa. Co dodajemy? Rosół tworzy zgrany...

Artykuły na temat: jakie przyprawy dodac do lecza
  • Mleko - dla kogo jest dobre?

    To jeden z najwartościowszych produktów, ale nie każdy może je pić. Sprawdź jakie są zalety mleka, a kto powinien się go wystrzegać!

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Szafa pełna pomysłów

    ...zobaczysz, jakie buty są w środku. Skrojona na miarę całej rodziny Zobacz, jak możesz zorganizować szafę, by zmieściła wszystkie ubrania. Nie musisz projektować nowej! Wymierzona i wyposażona: Dobrze(...) woreczki z zapachami, które odstraszą owady, np. z lawendą. Zniechęcający jest też zapach listków laurowych, ziela angielskiego i goździków. Uszyj woreczki i włóż do nich aromatyczne przyprawy. Działa...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    Jednym z powodów, które skłoniły mnie do przejścia na zdrowy tryb odżywiania, była chęć poprawienia samopoczucia. Zrozumiałam, że jedzenie przetworzonej żywności zawierającej cukier i sztuczne dodatki sprawiało, że czułam się poirytowana, ociężała albo bez powodu pobudzona lub po prostu miałam podły nastrój. Odrobina śmieciowego jedzenia na wynos uspokajała moje kubki smakowe na jakieś 5 minut...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • 9 złych przyzwyczajeń

    ...w gotowych daniach i przekąskach, np. fast foodach, zupkach w proszku, chipsach, orzeszkach. Nie sama sól nam jednak szkodzi, lecz ilość, w jakiej ją zjadamy (rocznie ok. 10 kg!). Jej nadmiar w codziennej diecie sprzyja: nadciśnieniu, zawałom serca, chorobom nerek i osłabia kości. Możesz ograniczyć jej ilość stosując: - ziołowe przyprawy - zamiast dosolić mięso czy sałatkę, sięgnij po zioła...

  • Odpowiednia mieszanka przypraw potrafi nadać każdemu daniu niepowtarzalny aromat. Dlatego nie warto ograniczać się tylko do soli i pieprzu, które bez właściwych ziół i warzyw nie wydobędą z potrawy odpowiedniego smaku. Warto wiedzieć, które przyprawy idealnie komponują się z mięsem, a które pasują do zup i sałatek. Oto nasze podpowiedzi! Najlepsze przyprawy do mięs Jak poprawić smak mięsa? Wszystko zależy od jego gatunku. W przypadku drobiu zdecydowanie możemy pozwolić sobie na eksperymenty....

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...