• Informacje na temat:

    jakie przyprawy do lecza

Przepisy na temat: jakie przyprawy do lecza
  • Leczo, jakiego nie jadłaś!

    ...oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dodaj paprykę i pozostałe przyprawy. Duś przez 10 minut, często mieszając.  2. Potem dołóż pomidory i fasolę. Ponownie przypraw do smaku. Duś...

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    ...jest, że żadna zupa nie obejdzie się bez ziół i przypraw, a rosół kocha je miłością wielką i odwzajemnioną. To właśnie dzięki nim ma tak intensywną, wręcz uzależniającą woń! Zatem jakie przyprawy lubują(...) bardziej esencjonalny i aromatyczny. Ponadto mięso wkładamy do czystej wody, bez żadnych dodatków. Na przyprawy przyjdzie jeszcze czas! Teraz na scenę wkraczają warzywa. Co dodajemy? Rosół tworzy zgrany...

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...obchodzone 11 listopada, dlatego też pieczona gęś powinna zagościć na stołach tradycjonalistów.  Jakie właściwości ma gęsi smalec? - Nie jest on jeszcze w naszym kraju powszechnie znany, ale cieszy się(...) w mleku, a następnie odciśnięta czerstwa bułka, pokrojona w kawałki druga czerstwa bułka, zmielona wieprzowina, pokrojona gęsina, przyprawy (majeranek, sól, pieprz) oraz rodzynki i wino beaujolais...

Artykuły na temat: jakie przyprawy do lecza
  • Przyprawy nie takie zdrowe?

    Przyprawy są jednym z najczęstszych dodatków roślinnych, jakie można znaleźć nie tylko w żywności, lecz również w produktach kosmetycznych i stomatologicznych. Według szacunków naukowców, są odpowiedzialne za przynajmniej 3 proc. alergii. Uczulenie na przyprawy jest jednak rzadko wykrywane, ze względu na brak bezpłatnych i tanich testów. Mogą leczyć, ale i szkodzić Bogaty i zróżnicowany skład...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • 5 sposobów na zdrowe dziąsła

    ...nitkowanie zębów potwierdzają badania. Wynika z nich jednoznacznie, że u osób,  które regularnie nitkują zęby rzadziej występują choroby serca, niż u osób, które nie nitkują wcale. Jakie nici wybrać? Nici różnią się pod kątem materiału, z jakiego są wykonane, grubości oraz smaku. Dostępne są m.in. nici woskowane (lepiej poruszają się w szczelinach), niewoskowane (do stosowania po szczotkowaniu...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • Pięć sposobów na zdrowe dziąsła

    ...jest nitkowanie zębów potwierdzają badania. Wynika z nich jednoznacznie, że u osób,  które regularnie nitkują zęby rzadziej występują choroby serca, niż u osób, które nie nitkują wcale. Jakie nici wybrać? Nici różnią się pod kątem materiału, z jakiego są wykonane, grubości oraz smaku. Dostępne są m.in. nici woskowane (lepiej poruszają się w szczelinach), niewoskowane (do stosowania po...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Z przyprawami dookoła świata czyli odkrywamy nowe fakty

    Wielu ludzi żyje w przekonaniu, że przyprawy można uprawiać wszędzie. Mało kto zdaje sobie sprawę, że na ich jakość mają wpływ warunki, w jakich są uprawiane. Dogodny klimat, odpowiednia gleba oraz optymalne nasłonecznienie i nawilżenie decydują o smaku i aromacie przypraw. Gdzie rosną wysokiej jakości przyprawy? Aromatyczne zioła Majeranek znany jest już od czasów starożytnych, kiedy...

  • Odpowiednia mieszanka przypraw potrafi nadać każdemu daniu niepowtarzalny aromat. Dlatego nie warto ograniczać się tylko do soli i pieprzu, które bez właściwych ziół i warzyw nie wydobędą z potrawy odpowiedniego smaku. Warto wiedzieć, które przyprawy idealnie komponują się z mięsem, a które pasują do zup i sałatek. Oto nasze podpowiedzi! Najlepsze przyprawy do mięs Jak poprawić smak mięsa? Wszystko zależy od jego gatunku. W przypadku drobiu zdecydowanie możemy pozwolić sobie na eksperymenty....

  • Mleko - dla kogo jest dobre?

    To jeden z najwartościowszych produktów, ale nie każdy może je pić. Sprawdź jakie są zalety mleka, a kto powinien się go wystrzegać!

  • Istnieje wiele darów natury, po które warto sięgnąć w okresie jesienno-zimowym. Wśród nich wyjątkowe miejsce bez wątpienia zajmują aromatyczne goździki. Fot. 123RF/Picsel Goździki są suszonymi pączkami tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego (goździkowca wonnego lub aromatycznego). W tradycyjnej medycynie służyły za środek na bóle zębów. W III w.p.n.e. chiński cesarz wymagał, aby każdy, kto z nim rozmawia, żuł je wcześniej dla odświeżenia oddechu. Tradycyjnie przyprawę tę dodaje...