• Informacje na temat:

    jakie przyprawy do grzybów

Przepisy na temat: jakie przyprawy do grzybów
  • Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

    Wszyscy wiemy, co powinno znaleźć się na tradycyjnym, wigilijnym stole. A jakie potrawy goszczą na stołach wegan? Czy wegański stół świąteczny może równać się z tym tradycyjnym? Podczas świątecznego warsztatu kulinarnego dwa autorytety kulinarne, Chef Witek Iwański oraz autorka bloga Jadłonomia, przedstawiły interpretacje świątecznych potraw w dwóch wariantach, tradycyjnym oraz wegańskim...

  • Krupnik

    Krupnik można zrobić na wiele sposobów, ale żeby był smaczny, trzeba znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i przekonaj się, jakie pyszne może być pierwsze danie.

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    Co jest podstawą diety bezglutenowej, a co trzeba z niej wykluczyć? Sprawdź, jakie są zalecenia postępowania dietetycznego w przypadku nietolerancji glutenu.

  • Bo życie musi mieć smak

    Przyprawy znane są człowiekowi od tysiącleci. Pogłębiają i poprawiają smak wielu potraw, dlatego znajdują się w prawie każdej kuchni. Dowiedz się, jaką przyprawę dodać do obiadu i jakie jeszcze właściwości (oprócz walorów smakowych) posiadają te smaczne i aromatyczne rośliny.

  • Wigilia dla brzdąca

    ...powinien jej próbować. Wszystko z powodu grzybów, które są tak ciężkostrawne, że mogłyby wywołać u szkraba poważne dolegliwości żołądkowe. Domowe pierogi TAK! Wprawdzie te z kapustą i grzybami(...) odrobinę spróbować. Za to trzy-, czterolatek powinien już je nie tylko zajadać, ale i pomagać w ich przygotowaniu. Jeśli chodzi o niemowlęta, to zarówno miód, jak i korzenne przyprawy nie powinny trafić do...

  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...z wędlin; pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce; 500 g kwaśnych jabłek; 4 cebule; 6 ząbków czosnku; 100 g śliwek; 50 g suszonych grzybów; 4 liście laurowe, 20 ziaren pieprzu(...) zalewamy litrem wody. Przyprawy - z wyjątkiem majeranku i tymianku - zawijamy w saszetkę z gazy, wkładamy do kiszonej kapusty i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Kapustę białą zalewamy ok. 500 ml...

Artykuły na temat: jakie przyprawy do grzybów
  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    .... Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju panie domu równie chętnie przygotowują te same świąteczne przysmaki. Jakie potrawy najczęściej wybieramy w ten magiczny, grudniowy wieczór?

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Łagodzenie objawów kaszlu. Co się sprawdza, a czego unikać?

    O tym, że kaszel – wilgotny lub suchy – potrafi dać się we znaki, nie trzeba chyba mówić nikomu, kto w sezonie przeziębień i grypy zmagał się z nim choć raz. Kaszel przewlekły lub napadowy bywa przecież przyczyną bezsennych nocy czy dokuczliwych podrażnień błon śluzowych gardła, krtani i oskrzeli. W jaki sposób należy sobie z nim radzić? Po jakie środki sięgać, a jakich specyfików unikać?

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Szybka pomoc w kolce nerkowej

    ...macerat, dzieląc go na 4 porcje - rano, w południe, po południu i wieczorem. Kurację prowadź codziennie przez 6 tygodni. Po tym czasie pij macerat co 3-4 dni. Tego wystrzegaj się w diecie! Jakie(...), sosów i bulionów na wywarach mięsnych, podrobów, sardynek, śledzi, szprotów, orzechów, grzybów, strączkowych. Przy kamicy szczawianowej. Wystrzegaj się produktów bogatych w szczawiany. Zawierają je...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...powinien jej próbować. Wszystko z powodu grzybów, które są tak ciężkostrawne, że mogłyby wywołać u szkraba poważne dolegliwości żołądkowe. Domowe pierogi TAK! Wprawdzie te z kapustą i grzybami(...) odrobinę spróbować. Za to trzy-, czterolatek powinien już je nie tylko zajadać, ale i pomagać w ich przygotowaniu. Jeśli chodzi o niemowlęta, to zarówno miód, jak i korzenne przyprawy nie powinny trafić do...

  • Odpowiednia mieszanka przypraw potrafi nadać każdemu daniu niepowtarzalny aromat. Dlatego nie warto ograniczać się tylko do soli i pieprzu, które bez właściwych ziół i warzyw nie wydobędą z potrawy odpowiedniego smaku. Warto wiedzieć, które przyprawy idealnie komponują się z mięsem, a które pasują do zup i sałatek. Oto nasze podpowiedzi! Najlepsze przyprawy do mięs Jak poprawić smak mięsa? Wszystko zależy od jego gatunku. W przypadku drobiu zdecydowanie możemy pozwolić sobie na eksperymenty....

  • Antybiotyki roślinne

    ..., zapobieganie, terapia towarzysząca oraz rehabilitacja po przebytej chorobie.(...) Jakie rośliny wykorzystać, żeby uchronić się przed rozwojem bakterii, wirusów i grzybów? Czytaj na kolejnej stronie >> Najważniejsze składniki Obecnie ludzie już wiedzą, że określone grupy substancji czynnych hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów. I chociaż te substancje są szczególnie efektywne dopiero...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...