• Informacje na temat:

    jaka sól do ogórków kiszonych

Przepisy na temat: jaka sól do ogórków kiszonych
  • Sok z kiszonych buraków - na zdrowie!

    Sok z kiszonych buraków powinien znaleźć się w menu cierpiących na anemię i tych, uprawiających czynnie sport. Choć tak naprawdę, dobrze wpłynie na organizm każdego.

  • Jak ugotować bób?

    ...zminimalizować ewentualne dolegliwości trawienne związane z jedzeniem dużych ilości warzyw strączkowych, warto dodać do gotowania gałązkę kopru (taką, jak do kiszenia ogórków) lub łyżeczkę kminku...

  • Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    Składniki: 4 plastry wołowiny zrazowej 4 jajka 4 niewielkie ogórki kiszone 20 dag bekonu w kawałku 2 łyżki musztardy 2 łyżki suszonego oregano sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego 10 kawałków suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Plastry mięsa rozbij przez folię jak najcieniej. Oprósz je solą, pieprzem, oregano i posmaruj musztardą...

  • Jak przyrządzić pysznego tatara?

    Po pierwsze, najlepiej, jeśli polędwica na tatara jest ręcznie siekana nożem, a nie przepuszczana przez maszynkę. To wymaga perfekcji i dokładności. Do tego, oczywiście, niezbędny jest bardzo ostry nóż. Wybieramy dodatki i przyprawy: maggi (lżejsze w smaku) i olej słonecznikowy, sól, pieprz drobno mielony, pieprz młotkowany, siekane ogórki kiszone, siekane podgrzybki marynowane, siekaną cebulę...

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    ..., rzymskiej i dębowej), kawałkami kiszonych ogórków, piklami czy świeżą papryką. Barszczowy kłopot Wigilijna kolacja zwykle kojarzy się nam z białym obrusem. Niestety, elegancki wystrój ma również...

  • Śniadanie jedz jak król, a w szkole będą szóstki

    Rok szkolny dopiero się zaczął, a dziecko już skarży się, że w czasie lekcji chce mu się spać? Szukanie przyczyny zacznij od pytania, czy je rano śniadanie.

  • Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek

    ...do sosów. Duszenie cielęciny w kiszonych pomidorach jest czymś niesamowitym - zachwala Jakubiak. Kucharz zapewnia, że kisić można nawet owoce. - Cytryny, melony czy arbuzy - w kawałkach, ale bez...

  • Ogórkowa z cebulą

    Składniki: dwa duże ogórki kiszone 1 mała biała cebula sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Ogórki kroimy na kostki, cebulę obieramy i drobno kroimy, wykładamy do salaterki, skrapiamy oliwa z oliwek, dodajemy sól i pieprz do smaku, podajemy do drugiego dania.  

  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...deserowego (sherry oloroso, porto lub madery), 2 ząbki czosnku, gruba sól morska, pieprz utłuczony w moździerzu Grzybów lepiej nie myć, jeśli nie są bardzo zapiaszczone. Odetnij ogonki (możesz je(...), 1 puszka lub 1 opakowanie mrożonych ślimaków, 2 ząbki czosnku, 3 małe cebule dymki, 50 ml białego wina, oliwa z oliwek extra vergine, 1 gałązka tymianku, pieprz, sól morska Maślaki obierz...

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...ziemniaczaną. Dodajemy jajka oraz odłożoną część ziemniaków i sól, zagniatamy całość jak ciasto. 3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki i kształtujemy kulki, w każdej robimy wgłębienie palcem(...) i boczkiem, skrapiamy octem, dodajemy sól, pieprz i szczyptę cukru, mieszamy. Ajntopf 1. Skrzydełka myjemy i umieszczamy w garnku wraz z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy...

Artykuły na temat: jaka sól do ogórków kiszonych
  • Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

    Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Ogórek na zdrowie

    Wywodzi się z rodziny dyniowatych, a pochodzi z Azji, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Wielka księga smaków: Ogórek

    Wywodzi się z rodziny dyniowatych, a pochodzi z Azji, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Pora na ogórka z pola

    ...tych warzyw to pomysł późniejszy - z XVIII-XIX wieku. - Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. Tylko kilka procent(...) ciśnienia. - Dlatego kiedy otwiera się słoik, lepiej robić to tam, gdzie był on przez całą zimę - dodaje. Rozmówczyni PAP z IO w Skierniewicach dodaje, że do kwaszenia ogórków najlepiej nadają się...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...