• Informacje na temat:

    jaka mąka posypac blaszke

Przepisy na temat: jaka mąka posypac blaszke
  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne...

  • Smaczny i szybki do zrobienia:)

  • Swojskie bułeczki z jagodami

    Odrobina grzesznej przyjemności - domowe bułeczki drożdżowe z owocowym nadzieniem zasmakują miłośnikom tradycyjnych wypieków "jak u mamy".

  • Blaszane formy do pieczenia to udręka, gdy trzeba je czyścić. Często zachodzą rdzą lub innymi plami trudnymi do usunięcia. Jednak na rdzę znalazł się sposób. Jak ją usunąć?

  • Ciasto drożdżowe Anny

    Ten przepis to uwspółcześniona wersja receptury sprzed 80 lat. Podobno wypiek zawsze się udaje. Sprawdziliśmy, ciasto wyrasta jak szalone.

  • Bardzo łatwe i smaczne

  • Toskańskie menu dla zakochanych

    ...- 4 fenkuły - pietruszka - mąka według uznania - 60 g masła - 1 kieliszek białego wina - sól według uznania Przygotowanie Kotlety schabowe ponacinać poziomo. Do miski włożyć pietruszkę, śliwki bez...

  • Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)

  • Domowa chałka

    Świeża domowa chałka z kruszonką posmarowana masłem - to smak dzieciństwa i smaczna opcja śniadaniowa. Ma jeszcze jedną zaletę - jest bardziej apetyczna niż gotowe wyroby z piekarni.

  • Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.

Artykuły na temat: jaka mąka posypac blaszke
  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Zagęszczacz do sosów i zup Suchy chleb lepiej nadaje się do zagęszczania sosów i zup niż mąka. Może wręcz służyć do przyrządzenia zupy. Klasyczna śląska wodzianka to nic innego jak kawałki czerstwego chleba zalane gorącą wodą lub rosołem i przyprawione czosnkiem. Dla poprawienia smaku możesz posypać potrawę startym żółtym serem. Francuskie grzanki Gdy masz na nie ochotę, prawdopodobnie, jak...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Obiad jak u babci

    ...pieczenia, 5 jabłek, 3 łyżki cukru, 1/2 kostki margaryny lub masła, ewentualnie cynamon 1. Składniki na ciasto (mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia, cukrem kaszą manną) wymieszać. Należy się...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • ...00 (tzw. mąka włoska), 365 ml ciepłej (nie gorącej) wody, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy z oliwek. Do 1/3 szklanki wody oraz 1 łyżki mąki (odejmij...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Nie wyrzucaj jedzenia

    Nie zawsze udaje się nam utrzymać pożywienie w dobrej kondycji. Radzimy, jak przywrócić mu dobre właściwości.

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Ciasto pełne możliwości

    ...ciasta francuskiego, 2 żółtka 4-5 łyżek słodkiej śmietanki, 2-3 łyżki ziaren sezamu, 2 łyżki kminku, 2 łyżki grubej soli, 10 dag żółtego sera, papier do pieczenia, 3 łyżki masła, mąka...

  • Latem częściej przypomina się nam o konieczności picia wody. Nie mamy zaufania do "kranówki", więc sięgamy po wodę butelkowaną. Jednak wybór wcale nie jest prosty, bo, jak się okazuje, woda wodzie nierówna. Fot. materiały prasowe Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, nie tylko gasi pragnienie, ale jest również rozpuszczalnikiem wielu związków powstających w procesach metabolicznych. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, dorosła kobieta...