• Informacje na temat:

    jaka część pora do rosołu

Przepisy na temat: jaka część pora do rosołu
  • Pora na zdrowie

    Por – warzywo, które często gości w naszej kuchni, a jednak ciągle jest niedoceniane. Najczęściej kupujemy je w pakiecie z włoszczyzną i dodajemy do niedzielnego rosołu.

  • Smaczny rosołek o zlocistym kolorze.

  • Produkty spożywcze, które pozwolą przetrwać grypę i przeziębienie

    ...zupy poprawi cebula, którą przed gotowaniem rosołu przypalimy na ogniu. Rosół doprawiamy do smaku jasnym sosem sojowym. Całość podajemy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem Krajanka. Gotowy(...) upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml. Cebulę obieramy i kroimy ją w talarki, podobnie postępujemy z porem. Następnie podsmażamy warzywa na...

  • Dzisiejszy wpis jest obiecaną kontynuacją części I przepisu na staropolski piernik dojrzewający. Cóż... kilka tygodni temu nastawiliśmy ciasto. Niektórzy z nas zapewne podejrzliwie je oglądali i wąchali, zastanawiając się, czy aby na pewno się nie zepsuło i czy Anka nie robi nas w balona ;) Nie, Anka nie robi nas w balona, ciasto się nie zepsuło :)) wobec tego, po odczekaniu kilku tygodni, pora zabrać się za pieczenie blatów...

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    ..., szczypiorek, cebula, pędy bambusa, por, wodorosty, chili, czosnek, imbir, tofu, cienkie plastry mięsa oraz jajko ugotowane na twardo. Co ciekawe, część warzyw kroi się w drobne słupki, i dodaje do...

  • Idealna do dań drobiowych.

  • Dzieci lubią zdrowo jeść

    .... Rozdziel do żaroodpornych naczynek (przygotuj oddzielne dla każdej osoby) przestudzone jabłka. Na wierzch każdej porcji nałóż część przygotowanej kruszonki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz...

  • Przepis na nadzienie do rogali Marcińskich.

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć(...) przyprawy. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Groszek odsączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem...

  • Przepis na ciasto do rogali Marcińskich.

Artykuły na temat: jaka część pora do rosołu
  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...  Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Wciąż jeszcze możemy pomóc

    ...​Była piękna, jak każda panna młoda na swoim weselu. Spytała stojącej obok kobiety, czy może skosztować rosołu. Oczywiście, usłyszała w odpowiedzi. I brała do ust odrobinę każdej weselnej potrawy, tylko tyle, żeby poczuć smak. A potem wypluwała. Przełyk był już zajęty przez nowotwór...

  • Rozwód, jak go przeżyć?

    Już nie panna, ale i nie żona. Rozwódka. Rozpad małżeństwa to ciężar, który trudno udźwignąć. Niezależnie od tego, czy rozwiedliście się po trzech, trzynastu czy trzydziestu trzech latach - nie będzie ci łatwo. Ale musisz sobie poradzić.

  • Żeby nie marnować jedzenia

    ...zamrozić w niedużych porcjach lub zawekować. Będzie jak znalazł w dzień, kiedy nie chce ci się gotować. Gdy zużyjesz białą część pora (np. do sałatki), nie wyrzucaj części zielonej. Dodaj ją do rosołu czy zupy jarzynowej. Z warzyw z rosołu zrób sałatkę jarzynową. Albo je zamroź. Zużyjesz je potem jako bazę do jarzynowej zupy kremu. Wykorzystuj zielone części warzyw korzeniowych. Natkę...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...patelnia i można zrobić wszystko. Nawet wałka nie musi być, bo pewnie znajdzie się jakaś butelka szklana, którą można wykorzystać w roli wałka, nie masz chochli - nalewasz kubkiem. - W kuchni(...) rosołu, a można z niego robić przepyszne kremy, puree, dodawać do risotto, makaronów, łączyć z ziemniakami. Co jakiś czas znajduję sobie produkt, z którym eksperymentuję.  Co Annie Starmach dał udział...

  • Wezwij posiłki

    .... Godzina 7-8 to najlepsza pora na sycące i pełnowartościowe, ale lekkostrawne śniadanie. Nie wychodź bez niego z domu, szczególnie jesienią! Posiłek zwiększa liczbę komórek odpornościowych we krwi(...) traci część swoich właściwości). Dietetycy zalecają jednak, by unikać czosnku podczas ostrej infekcji - podrażnia błonę śluzową i jest ciężkostrawny. Wtedy lepiej przyjmować suplement z jego wyciągiem...

  • ...wprawdzie nie jest to oryginalny francuski przepis, bo zostal zmodyfikowany najpierw przez tima maelzera, a pozniej nieco przeze mnie, ale danie pyszne. w kazdym razie nam bardzo smakuje, naszym gosciom tez smakowalo, wiec chyba warto sie pomeczyc :-) - 2 peczki warzyw na rosol (ja daje 3-4 marchewki, pol sredniego selera i biala czesc z jednego duzego pora) - 10 szalotek (jak duze, to...

  • ​Szczawnica: Pojedź do wód

    Nie daj się zwieść stereotypom: uzdrowiska są nie tylko dla staruszków i bywalców sanatoriów. Szczawnica jest wymarzonym miejscem dla ludzi lubiących spędzać aktywnie czas.

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Składniki dla 6 - 8 osób: 600 g ryżu, ok. 1 l rosołu mięsnego, 40 g szpiku wołowego, 40 g masła + masło do wymieszania, 1 cebula, szafran, starty parmezan, sól. Czas: niecałe pół godziny. Według mnie(...), podlewany, gdy odparuje, niewielką ilością rosołu (potrzebne będzie ok. litra wywaru). Kiedy ryż zmięknie, dodać czubek łyżeczki szafranu. To już prawie koniec. Gotowe risotto ( wystarczy ok. 12

  • Nowości Naszej Księgarni

    Nasza Księgarnia przygotowała szereg nowości dla młodszych i starszych czytelników. Wszystkie tytuły ukażą się jeszcze w kwietniu.