• Informacje na temat:

    jaka cebula do rosołu

Przepisy na temat: jaka cebula do rosołu
  • Domowy rosół

    Nie ma to, jak dobry rosół na obiad.

  • Tradycyjne danie rosyjskiej kuchni

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Podstawą dobrego rosołu jest dobrej jakości mięso, świeże warzywa i pięknie opalona cebula, która nadaje niezwykły kolor i aromat zupie. Jednak u mnie w domu pojawił się pewien problem, mianowicie jak opalić cebulę na kuchence z płytą? ...jest i na to sposób.

  • Ekologiczny rosół robi karierę

    Nie tylko Polsce, ale i w Nowym Jorku coraz bardziej docenia się ekologiczny bulion. Jego podstawą jest kurze mięso o wysokiej jakości. Czy wkrótce Polacy, tak jak Amerykanie, będą pić rosół z papierowego kubka?

  • Cebula nadziewana mięsem mielonym smakuje przede wszystkim dorosłym.

  • Rozgrzeje, oczyści, uzdrowi - wege rosół

    Do wykonania tej pysznej i prostej zupy potrzebne nam będą 2 cebule, 4 marchewki, kawałek dyni, duża garść jarmużu, główka czosnku, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki przyprawy curry, kilkucentymetrowy kawałek imbiru, sól, 4-5 listków laurowych, 5-6 ziaren ziela angielskiego i czarny pieprz. Podobnie jak przy robieniu zwykłego rosołu, warzywa należy dokładnie umyć i umieścić w garnku. Czosnek...

  • Rosół podany z takimi pulpecikami ma ten plus, że jest bardziej syty. Świetne rozwiązanie dla naszych najmłodszych gości - dzieci.

  • Rosół z domieszką orientu na zimę

    Zima to czas kiedy szukamy skutecznych sposobów na jak najszybsze rozgrzanie się. W poszukiwaniu idealnego rozwiązania należałoby udać się w kulinarną podróż do korzeni polskiej tradycji. Znajdziemy tam doskonałe potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas zimowych dni. Prym wśród nich wiedzie oczywiście rosół, który świetnie rozgrzewa po grudniowych spacerach, doskonale smakuje i co ważne – przywołuje rodzinny klimat. Rewelacyjnym sposobem na dodanie mu trochę orientalnego wyrazu jest...

  • Rosół tylko z makaronem? Przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami...

Artykuły na temat: jaka cebula do rosołu
  • Jak ugotować dobry rosół?

    ...w moździerzu. Taki zabieg sprawi, że rosół będzie miał niezwykły aromat. 6. Kolejny składnik, dzięki któremu zupa będzie wyśmienita, to przypalona na ogniu cała cebula. Jeśli nie masz kuchenki gazowej możesz...

  • Domowy rosół

    Nie to jak dobry rosół na obiad.

  • Cebula dobra na wszystko?

    Prawdopodobnie uprawiano ją już 5 tys. lat przed naszą erą! Od wieków docenia się właściwości lecznicze i odżywcze tego warzywa. Niegdyś marynarze stosowali ją przy leczeniu szkorbutu! Cebula nie tylko podkreśla smak wielu potraw, ale jest cennym elementem diety o każdej porze roku.

  • Pietruszka: dużo więcej niż dodatek do rosołu

    Pietruszka jest rośliną o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, podobnie jak czosnek, cebula, kapusta, marchew czy por. Dla celów odżywczych i leczniczych wykorzystywany jest jej korzeń, liście i nasiona. Wyjątkowo cenna jest natka pietruszki. Małe zielone listki mają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze czy kapusta.

  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością - mówi Andrew Zimmern.

  • Cebula w roli głównej

    Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji.

  • Instrukcja obsługi cebuli

    Dymka z twarożkiem Dymka to młoda żółta cebula. W smaku mniej ostra, choć wyrazisty jest szczypior. Dobrze komponuje się z twarożkiem i jajkami na twardo. Podsmażone plasterki dymki dodaje się do(...) cebulę smażoną na głębokim tłuszczu, wlejmy odrobinę wody i przykryjmy naczynie. Dla koloru rosołu Dla pięknego koloru dodaje się do rosołu mocno zrumienioną na palniku połówkę cebuli (żółtej).

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...  Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Kobiety w ciąży a zimowe choroby – jak sobie radzić, czym leczyć?

    .... Doskonale sprawdzi się w trakcie przeziębienia czy zapalenia zatok, należy jednak spożywać go na surowo. Z kolei pokrojona cebula również uwalnia allicynę, ale także fitoncydy. Warto więc zrobić z niej syrop...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Zdjęcia na temat: jaka cebula do rosołu