• Informacje na temat:

    jak zrobić zwierzątka z ciasta

Przepisy na temat: jak zrobić zwierzątka z ciasta
Artykuły na temat: jak zrobić zwierzątka z ciasta
  • Jak świętować Wigilię z maluchem

    Kiedy w rodzinie pojawia się dziecko, Boże Narodzenie zyskuje całkiem inny wymiar. Wraz z naszym ekspertem podpowiadamy, co możecie zrobić, by zarówno dla was, jak i dla maleństwa był to wyjątkowy czas.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Jak świętować Wigilię z maluchem?

    Kiedy w rodzinie pojawia się dziecko, Boże Narodzenie zyskuje inny wymiar. Podpowiemy wam, co możecie zrobić, by zarówno dla was, jak i dla maleństwa był to wyjątkowy czas.

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Trudny rodzic

    Są tylko ludźmi. Bywają nieodpowiedzialni, nadopiekuńczy lub zbyt surowi. Nie umieją przytulić, zrozumieć naszych problemów. Czasem też znikają i przestają się nami interesować. Trudny rodzic podcina swojemu dziecku skrzydła. Dopiero gdy dojrzewamy, możemy sprawić, by te skrzydła odrosły. Oto trzy prawdziwe historie i trzy sposoby, jak być szczęśliwym dorosłym, gdy miało się niezbyt udane...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • 4 sposoby, by przekonać dziecko do warzyw

    Jak sprytnie podać małemu niejadkowi warzywa, by stał się ich smakoszem?

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Kreatywne zabawy z dzieckiem

    Jarzynowa puszcza Przygotuj: 1. młode, świeże marchewki, buraki i pasternak 2. płytki talerz plastikowy 3. plastikowe zwierzątka 4. kamyki Wybierzcie cztery albo pięć jarzyn, którym nie(...) między jarzynowymi drzewami kamyki i zabawki - powstanie puszcza jak żywa.     Popcorn z własnego ogrodu Przygotuj: 1. dwadzieścia ziaren lub nasion kukurydzy 2. opakowanie płynnego nawozu...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...