• Informacje na temat:

    jak zrobić zakwas razowy

Przepisy na temat: jak zrobić zakwas razowy
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    Wiadomo, że najsmaczniejszy i najzdrowszy jest własnoręcznie upieczony chleb. Jednak zwykle pieczemy okazjonalnie, a na co dzień chleb kupujemy. Dlatego warto wiedzieć, jak go wybrać, by oprócz(...). Jak rozpoznać dobry chleb? Chleb powinien mieć jasną, twardą i spękaną skórkę. Nie powinna się uginać i wracać do kształtu jak gąbka ani odpadać od miąższu. Może być lekko ciemniejsza, ale nie...

  • Z tej mąki będzie chleb

    Aby zrobić chleb w domu, wcale nie trzeba być mistrzem pieczenia - przekonuje Justyna Dragan. Gotująca nastolatka ze Śląska radzi, aby do produkcji pieczywa użyć mąki żytniej, wcześniej ją przesiewając. Zdradza też przepis na zakwas, a wspólne wypiekanie nazywa zabawą!

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...", czyli "pszeniczny brzuch" (ukazała się też w Polsce). Doktor Davis jest zdania, że nowa pszenica uzależnia jak narkotyk, bo po zjedzeniu zbożowego produktu poziom glukozy we krwi rośnie szybciej niż po zjedzeniu cukru. To prowadzi do napadów niepohamowanego apetytu. Efekty: nadwaga i tzw. pszeniczny brzuch, rozlany, jakby napuchnięty oraz huśtawki nastroju wywołane skokowymi zmianami...

  • Czemu straszą nas chlebem?

    W latach osiemdziesiątych czekolada miała swój gorszy odpowiednik - wyrób czekoladopodobny. To, co serwuje nam dziś rynek super i hipermarketów, a także dyskontów spożywczych to nic innego jak wyrób(...) wierze podaje taką "delicję" dziecku. Te bułeczki pieką się owszem, niemal na naszych oczach, szkoda tylko, że ciasto, z którego powstały było mrożone, na przykład rok. O jakich wartościach...

  • Rodzinne śniadanie

    Żurek na zakwasie Składniki: 1 szklanka mąki żytniej, 3 szklanki letniej wody, 3 ząbki czosnku, 2 świeże liście laurowe, ziele angielskie, kawałek skórki razowego chleba Wywar: włoszczyzna, majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp...

Artykuły na temat: jak zrobić zakwas razowy
  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    ...i pęcherzyki powietrza. Razowy chleb na zakwasie Poprawia trawienie i odporność (tak jak kiszonki), ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.  - 150 g zakwasu żytniego  - 0,5 kg mąki żytniej razowej(...) wiedzieć, jak dopasować chleb do stanu naszego zdrowia.  Kiedy i dla kogo nie jest wskazany? Przy wrzodach (żołądka lub dwunastnicy) i nadkwasocie. Lżej strawny niż razowy (więc lepszy dla osób...

  • Chleb żytni na zakwasie

    Własnoręcznie upieczony chleb jest pyszny i zdrowy. Drożdżowy lub na zakwasie z różnymi dodatkami.

  • Jaki chleb jest najzdrowszy?

    ...wybierać ten "pełnoziarnisty" - wypiekany jest z całych ziaren mielonych na mąkę. Osobom, które dobrze tolerują gluten poleca się chleb razowy żytni na naturalnym zakwasie, chleb orkiszowy (nieco "lżejszy(...) zabarwiono go karmelem. Aby nie dać się zwieść należy uważnie czytać etykiety. Prawdziwy chleb razowy różni się od barwionego też wagą i konsystencją. Jest cięższy oraz bardziej zwarty. Czasem haczyk tkwi...

  • Jaki chleb wybrać?

    ...wybierać ten "pełnoziarnisty" - wypiekany jest z całych ziaren mielonych na mąkę. Osobom, które dobrze tolerują gluten poleca się chleb razowy żytni na naturalnym zakwasie, chleb orkiszowy (nieco(...) zabarwiono go karmelem. Aby nie dać się zwieść należy uważnie czytać etykiety. Prawdziwy chleb razowy różni się od barwionego też wagą i konsystencją. Jest cięższy oraz bardziej zwarty. Czasem haczyk...

  • Jak wyrównać dietą poziom cukru we krwi

    Wbrew pozorom nie musimy odmawiać sobie przyjemności jedzenia. Powinniśmy jednak wiedzieć, które produkty i jakie ich zestawienia służą naszemu zdrowiu.

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.

  • Podkręć metabolizm!

    Przemiana materii z wiekiem spowalnia. Jednak wcale nie jesteś skazana na nadwagę i otyłość. Jak więc jeść i nie utyć?

  • Grzybica: Tego o niej nie wiesz!

    Ta choroba kojarzy się nam głównie z pożółkłymi paznokciami i zaczerwienioną, łuszczącą się skórą... Tymczasem to tylko niewielka część prawdy o tym, jak potrafi nam zaszkodzić. Dowiedzmy się na ten temat jak najwięcej, by w razie podstępnego ataku lepiej sobie z nią poradzić.

  • Trzymaj formę

    Zima trudna, zima nudna? Mroźne, szarobure dni rzeczywiście nie działają pobudzająco na organizm. Ale to nie znaczy, że przez najbliższe miesiące będzie ci brakowało energii. Sprawdź, jak łatwo ją odzyskać.