• Informacje na temat:

    jak zrobic zakwas chlebowy

Przepisy na temat: jak zrobic zakwas chlebowy
  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Jeśli chcielibyśmy regularnie piec chleb, warto abyśmy mieli w swojej kuchni zakwas chlebowy. Dzięki niemu chleb będzie miał bardziej indywidualny charakter i będzie zdrowszy. Swoją recepturą na zakwas podzielił gwiazdor kuchni skandynawskiej, Claus Meyer.

  • Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Pyszne i bardzo zdrowe, bomba vit.B i jeszcze raz B.

  • Z tej mąki będzie chleb

    Aby zrobić chleb w domu, wcale nie trzeba być mistrzem pieczenia - przekonuje Justyna Dragan. Gotująca nastolatka ze Śląska radzi, aby do produkcji pieczywa użyć mąki żytniej, wcześniej ją przesiewając. Zdradza też przepis na zakwas, a wspólne wypiekanie nazywa zabawą!

  • Sprawdzony przepis na "Jak zrobić domowy zakwas na żurek"

  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

  • na żurek i do pieczenia chleba

  • Wypróbowany przepis na "Torcik chlebowy"

  • Przyznacie chyba, że nie ma nic lepszego niż pachnący, domowy chleb na własnym zakwasie. Nie ma co się oszukiwać - nawet najlepszy i najuczciwszy chleb drożdżowy nie dorówna chlebowi na zakwasie! Powiem Wam szczerze, że od pieczenia chleba można się uzależnić, a zrobienie zakwasu to pierwszy krok do rozpoczęcia tej smacznej przygody. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko dwóch składników i odrobiny czasu. Mąka, woda i fermentacja - to wszystko! Zakwas traktujemy jak domowe...

Artykuły na temat: jak zrobic zakwas chlebowy
  • Dlaczego warto pić kwas chlebowy

    ...zasługa dobroczynnych bakterii, które także wspomagają odporność organizmu. Poza tym, kwas chlebowy wzmacnia serce i uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwdziała wzdęciom  i nadkwasocie, jest pomocny w takich schorzeniach, jak cukrzyca, grzybica oraz zapalenie stawów. Tak go zrobisz Potrzebujesz: 500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie 5 l wody  skórka z cytryny...

  • Podkręć metabolizm!

    Przemiana materii z wiekiem spowalnia. Jednak wcale nie jesteś skazana na nadwagę i otyłość. Jak więc jeść i nie utyć?

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    ...przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety. Ciepłe kolory na talerzu Jesienią(...)Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy...

  • Chleb

    ...z maslem…coz moze byc lepszego. Smak dziecinstwa, wakacji u Babci i Dzidka, czas beztroski i bezpieczenstrwa. Jakiez bylo moje zdziwienie i radosc, kiedy to w malutkiej piekrni w malutkim misteczku wsrod(...) chleb. No i byl….Ktos podlapal moje slowa i “Pan Piekarz’ okazal sie nie tylko Polakiem, ale Polakiem fanatykiem chleba na zakwasie i wszystkiego co “zrob sam”. A wogole to teraz zaden “pan” ale fajny...

  • Pieczemy chleb

    I pszenny, i żytni chleb możemy upiec na drożdżach albo na zakwasie. Zakwas warto raz wyhodować, bo służyć nam będzie do wielu kolejnych wypieków. Jak to zrobić? Garść mąki żytniej lub pszennej(...), by uzyskać taką, jak na początku konsystencję ciasta. Z zakwasu odkładamy małą ilość (50-100 g), która będzie zaczynem do następnego wypieku. Resztę dodajemy do składników ciasta. Odłożony zakwas...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.