• Informacje na temat:

    jak zrobić własny ketchup

Przepisy na temat: jak zrobić własny ketchup
  • Domowy ketchup z buraków i chili

    Kto powiedział, że ketchup musi być z pomidorów? Nasz domowy ketchup z buraka i chili zaskoczy cię wyjątkowym smakiem. Nie musisz kupować sosów w sklepie, zrób sobie własny w domu. Ketchup z buraka i chili możesz podawać jak ten tradycyjny – do kiełbasek i tostów, lub zrobić z niego sos do obiadu.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół...

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Modne diety dla malucha

    Są różne powody, dla których z jadłospisu dziecka wyklucza się jakieś składniki. Najczęstszym z nich jest alergia – wówczas lekarz doradza, aby z menu szkraba wykreślić np. mleko lub produkty zbożowe. Czasem to rodzice decydują, że ich pociecha np. nie będzie jadła mięsa. Czym wówczas zastąpić kluczowe składniki, aby malec rósł zdrowo? Oto rady eksperta.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...: Składniki: ●2 puszki tuńczyka w sosie własnym ●4 jajka na twardo ●jajko surowe ●żółtko ●dymka ●natka ●10 dag ugot. ryżu ●4 łyżki ketchupu ●10 dag masła ●50 dag mroż. ciasta francuskiego ●sól, pieprz(...) estragon. Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem. IV. Galareta jak tort Za 22 zł: Składniki: ●1,5 l bulionu ●ugotowana pierś...

Artykuły na temat: jak zrobić własny ketchup
  • Jak być kochaną

    Tryska energią, poczucie humoru ma ostre jak brzytwa i z niesłabnącym zaciekawieniem przygląda się ludziom oraz światu. Barbara Krafftówna, niezwykła kobieta i niezrównana aktorka.

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Chronić czy nie chronić, czyli jak jedna witamina podzieliła świat na pół

    D jak dar. Dar życia Nazywana jest "słońcem w pigułce", "słoneczną witaminą", a nawet "witaminą życia". Jest wszechmocna i wyjątkowa. Tak naprawdę nie jest witaminą w potocznym tego słowa(...) D - dlaczego więc coraz częściej i na własne życzenie pozbawiamy go tej życiodajnej siły? Problem głęboki jak dziura. Ozonowa Brigitte Bardot kochała słońce. Regularnie korzystała więc z jego...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • 5 porcji witamin dla dziecka

    Warzywa, owoce i soki to nieodłączny element zdrowej diety - wiedzą o tym wszyscy rodzice, którzy każdego dnia starają się przygotowywać swoim pociechom smaczne posiłki. Jednak dzieci nie zawsze zjadają ważne dla nich przysmaki - na talerzu zostaje surówka, pomidor z kanapki czy sałatka owocowa, a milusińscy bądź to wybierają inne elementy dania, bądź nie chcą jeść nic. Co zrobić, aby codzienne...

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

Wideo na temat: jak zrobić własny ketchup
  • Przepis na domowy ketchup z buraka i chili

    Kto powiedział, że ketchup musi być z pomidorów? Nasz domowy ketchup z buraka i chili zaskoczy nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również ostrością. Nie musisz kupować sosów w sklepie, zrób sobie własny w domu. Domowy ketchup z buraka i chili możesz podawać jak ten tradycyjny – do kiełbasek i tostów lub zrobić z niego sos do obiadu. Dowiedz się, jak zrobić domowy ketchup z buraka i chili.