• Informacje na temat:

    jak zrobić suszone jabłka na kompot wigilijny

Przepisy na temat: jak zrobić suszone jabłka na kompot wigilijny
  • Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kompot"

  • Kompot z suszu cieszy się szczególnym powodzeniem podczas Świąt, ponieważ ma magiczne właściwości pomagające w trawieniu (A wiadomo, że w tym okresie szczególnie jesteśmy narażeni na obżarstwo :) )

  • Wigilijny kompot z suszonych owoców był zmorą mojego dzieciństwa. Wszystkie kompoty Mamy i Babci lubiłam, aż przychodziła Wigilia - same pyszności na stole a do popicia taaki kompot :( Lata mijały, z roku na rok piłam o łyk więcej, kompot zaczął smakować. Teraz go uwielbiam - zimniutki po wigilijnym objedzeniu świetnie gasi pragnienie i dodatkowo wspomaga trawienie :) A jak jest u Was? Lubicie od zawsze?

  • Suszone jabłka mają dużo wartości odżywczych. Są idealne do zimowego kompotu jak i podgryzania sobie zamiast chipsów. Żeby uzyskać 1 kilogram suszonych jabłek będziemy potrzebować około 10 kg świeżych jabłek.

  • Alternatywa dla "chemicznych" chipsów. Samo zdrowie, a że pyszne , zapewniam.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Prosty przepis na aromatyczny kompot z suszu. Dokładnie taki kompot jest u nas na wigilijnym stole.

  • Idealna przekąska - nie tylko dla dzieci. Aromatyczne i chrupiące plasterki ususzonych jabłek. Polecam wypróbować!

  • Sprawdzony przepis na "Jak przygotować kompot z suszu?"

  • Do ugotowania kompotu użyłam mięty, goździków i skórki z mandarynki. Idealny kompot na świąteczny stół.

Artykuły na temat: jak zrobić suszone jabłka na kompot wigilijny
  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...

  • Wigilijne menu dla najmłodszych

    ..., zamiast podsmażać. Kapusta - NIE Ani tej z grochem, ani tej z grzybami nie podawaj dziecku przed 3. urodzinami. Po prostu zarówno kapusta, jak i groch oraz grzyby, to nie lada wyzwanie dla dziecięcego żołądka. Jeśli chcesz, żeby 2-, 3-latek mógł skosztować kapusty, dodaj do niej kilka suszonych śliwek i kminek. Dzięki temu będzie ją łatwiej strawić. Kompot z suszu - TAK Półrocznemu niemowlęciu...

  • Wiele osób w Wigilię unika picia tradycyjnego kompotu z suszu. To duży błąd, gdyż ten napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, o których wiedziały już nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas...

  • Niestrawność? Nie, dziękuję!

    Większość z nas zje w ciągu kilku świątecznych dni więcej niż organizm potrzebuje. Ciężko przed tym uciec. Bożonarodzeniowy stół kusi wyjątkowo skutecznie. Co zrobić by tegoroczne święta były bardziej strawne?

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Kalendarz urody

    ..., a zarazem zniknie kilka centymetrów w obwodzie pasa. Detoks jelit nie powinien trwać dłużej niż trzy dni. Jego podstawa to błonnik, warzywa, owoce świeże i suszone, woda i kefir, czyli wszystko co "czyści" jelita. Przykładowy jadłospis: dzień pierwszy: grzanki z razowego chleba z kefirem, którego powinniśmy wypić ok. 2 litrów, podzielonych na sześć porcji. Przekąski mogą stanowić gotowane buraki, jabłka...

  • Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas wieczerzy wigilijnej. Jednak wielu dietetyków uważa, że powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej. Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    Jak zapobiegać i jak leczyć skutki?

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...