• Informacje na temat:

    jak zrobić steki wolowe

Przepisy na temat: jak zrobić steki wolowe
Artykuły na temat: jak zrobić steki wolowe
  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    ...planszowa. Do tego mnóstwo praktycznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, poradnik jak zrobić idealny stek i metody sprawdzania gotowości(...) na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Dania z wołowiny

    Grillowane steki z warzywami Składniki na 4 porcje: 800 g antrykotu wołowego, 1 łyżka ziaren jałowca, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki czystej wódki, 1 cukinia, 1 bakłażan, 4 czerwone cebule, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 200 g pomidorków koktajlowych , świeże zioła do dekoracji. Antrykot wołowy oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić na cztery steki - w poprzek...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Polacy przesadzają z białkiem zwierzęcym?

    ...liczby 750 gramów świeżego mięsa tygodniowo. Jak się okazuje, Polacy spożywają go prawie dwa razy więcej... Mięsożerność uwarunkowała ewolucję Lubimy mięso nie tylko za smak. Jest ono również cennym(...) intensywną ewolucję i zintensyfikowała rozwój mózgu człowieka. Jak twierdzi Katherine Milton, specjalista w dziedzinie diety naczelnych, bez mięsa niemożliwe byłoby dla praczłowieka pobranie z produktów...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Apetyt na mięso

    Mięso wołowe jest chudsze niż wieprzowina i w przeciwieństwie do drobiu bardzo aromatyczne. Zawiera również ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk, witaminę młodości - E oraz witaminę B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także poprawia metabolizm węglowodanów. Wołowina jest również dobrym źródłem witaminy A, która m.in. wpływa na ostrość...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Święta na końcu świata

    ...z ludźmi z całego świata i zwyczaje, jakie obserwowałam, były zaskakujące. Na przykład grupa Niemców zamówiła steki wołowe. Dla mnie było to dość ekscentryczne, bo przecież u nas na stołach rolę główną(...) własnej skórze. Lokal, w którym spędzałam ten wieczór, był lokalnym barem. Gdy wybiła północ, wszyscy rzucili się sobie na szyję tak, jak my to robimy w Sylwestra. A że było to miejsce dość podłego...

  • Przyznajcie się – kto nie lubi od czasu do czasu zjeść soczystego burgera? Ten klasyczny przepis kuchni amerykańskiej przywędrował do nas wprost ze Stanów Zjednoczonych i szybko podbił nasze serca. Jeśli szukacie oryginalnych pomysłów na to danie, z pomocą jak zwykle przyjdą Wam użytkownicy Smakera. Fot. 123RF/Picsel Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w...

Wideo na temat: jak zrobić steki wolowe
  • Przyrządzanie steków z antrykotu wołowego

    i aromatu, za który w najlepszych restauracjach trzeba płacić fortunę! Samodzielne przyrządzanie steków wołowych jest naprawdę proste - każdy może je zrobić w domu, wystarczy pamiętać o paru kwestiach, które sprawią, że steki nie będą suche i wiórowate. Zobaczcie, jak przyrządzić steki z antrykotu wołowego!