• Informacje na temat:

    jak zrobic sos z resztek pieczeni

Przepisy na temat: jak zrobic sos z resztek pieczeni
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...stawały się sosami. Na 10-lecie "Kuchni +" przygotował zresztą kolację z samych resztek (podał też dwa miesiące przeterminowaną śmietanę). Goście byli zachwyceni! Autorytet kucharzy jest w stanie(...) powinniśmy sprawdzić, w jakim stanie jest produkt. W serach i jogurtach są konserwanty. Nic złego nie stanie się z mąką, kaszą, ryżem, jeśli tylko będziemy je dobrze przechowywać. Są już dyrektywy unijne...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół...

  • Krakersy "zero waste"

    Podczas gotowania w myśl nurtu "zero waste" praktycznie nic się nie marnuje. Taka idea przygotowywania posiłków przyświeca również Andrew Cooperowi, autorowi książki "Juiceman". Jak sam przyznaje, w codziennym życiu dąży do tego, aby w kuchni niemal w 100 proc. korzystać z dobrodziejstw produktów i składników odżywczych. Zastanawiał się również, jak może wykorzystać powstałą w trakcie...

  • Ulubione potrawy dzieci

    ...- zapiekanki Dzieci, podobnie jak dorośli, chętnie jedzą potrawy "z pieca". Lubią zapiekanki na słodko (np. ryż z jabłkami), doceniają też grzanki (czyli kanapki z piekarnika) i tosty (grzanki(...) całe kanapki, aż do chwili, gdy się zarumienią. Świetnie się będą z nimi komponować świeże warzywa pokrojone w długie paski (np. papryka, ogórek, ugotowana fasolka szparagowa), podane z lekkimi sosami...

  • Ulubione potrawy dzieci

    ...- zapiekanki Dzieci, podobnie jak dorośli, chętnie jedzą potrawy "z pieca". Lubią zapiekanki na słodko (np. ryż z jabłkami), doceniają też grzanki (czyli kanapki z piekarnika) i tosty (grzanki(...) kanapki, aż do chwili, gdy się zarumienią. Świetnie się będą z nimi komponować świeże warzywa pokrojone w długie paski (np. papryka, ogórek, ugotowana fasolka szparagowa), podane z lekkimi sosami. Ich...

  • Gęsina na wiele sposobów!

    Gęsina to pyszne mięso, które coraz częściej wraca na polskie stoły. Ekspert kulinarny projektu "foodie people" Jakub Mikołajczak zachęca, aby pielęgnować tradycję jedzenia gęsi, niezależnie czy przygotowywanej tradycyjnie czy też w bardziej nowoczesnych odsłonach.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...od wielkości. Co jakiś czas polewać tworzącym się sosem. W końcowej fazie pieczenia, chwilę przed podaniem, podlać czerwonym winem. A te gołąbki? - Najlepsze są z nadzieniem z wątróbek(...) się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony...

  • Czas na wielkie grillowanie!

    Udka z kurczaka w sosie jogurtowym 1 - 2 udka z kurczaka na osobę. Bejca: sok z połowy cytryny; 50 - 70 ml jogurtu naturalnego; ćwierć łyżeczki kurkumy; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 dymka; 30 ml oleju; sól, pieprz, szczypta curry. Z podanych składników przyrządzamy bejcę. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior siekamy i zostawiamy na później. Jak zwykle mięso smarujemy marynatą...

Artykuły na temat: jak zrobic sos z resztek pieczeni
  • Salatka z resztek

    ...z wszystkiego wazne by bylo w nich bialko, weglowodany, zlozone, warzywa i oczywiscie jakis sos... najczesciej winegrette. Moja salatak sklada sie z : resztek lososia pieczonego ale mozna wizac ppuszke lososia byle nie w oliwie ale naturel! resztek makaronu pomidorow roszponki ogorka kukurydzy szalotek wszytsko w kostke, paski, gwiazdki jak kto lubi plus sos...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...obciążają wątrobę. Jednak to, czy grillowanie będzie zdrowe, czy nie, w dużej mierze zależy od tego, co wrzucimy na ruszt i jak to przyrządzimy! Technika ma znaczenie Grill powinien być czysty, bez resztek potraw i tłuszczu po poprzednim grillowaniu. Chodzi o to, by nie wydzielały się z nich rakotwórcze substancje. Mięso lub inne produkty układamy, gdy węgiel nie pali się już płomieniem, nie...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Letnie S.O.S dla twojej cery

    .... Wypróbuj naturalne produkty, o jak największym procentowo udziale składników roślinnych (98-99%). Często nawilżaj skórę Zaprzyjaźnij się z maseczką i wodą termalną w sprayu. Maseczkę nakładaj nawet(...) uczucie ściągnięcia, swędzenie czy pieczenie, spowodowane słońcem lub klimatyzacją. Zawiera kojące minerały, które szybko zlikwidują lub zmniejszą takie objawy. Delikatnie ją oczyszczaj Przede...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Używasz masła? 5 błędów, których możesz uniknąć!

    Choć na co dzień staramy się ograniczyć spożycie tłuszczów, całkowita rezygnacja z masła byłaby naprawdę trudna. Wszystko dlatego, że naturalne masło poprawia smak potraw -zarówno ciast i deserów jak i sosów, mięs, a nawet zup.

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    W samym sercu Toskanii, 10 kilometrów od Pistoi, leży mała miejscowość Montale. Dachy zabudowań pokryte są tu tradycyjną czerwoną dachówką z terakoty, a na okolicznych wzgórzach rosną winnice i gaje oliwne. W takich pięknych okolicznościach natury, podczas warsztatów kulinarnych, poznałam nie tylko toskańską historię i przepisy. Wiem już, jak nie marnować niczego w kuchni, jak rozpoznawać rodzaje...

  • Wygraj jedną z trzech książek Jagny Niedzielskiej "Bez resztek", dzięki której nauczysz się kuchni zero waste. Polacy wyrzucają ponad 30% swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Książka Jagny Niedzielskiej podpowie ci jak robić zakupy, przechowywać żywność i gotować, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli chcesz wygrać jeden z trzech egzemplarzy książki, odpowiedz na pytanie konkursowe zamieszczone w...