• Informacje na temat:

    jak zrobić sos z mięsa

Przepisy na temat: jak zrobić sos z mięsa
  • Libański sos czosnkowy

    Kuchnia libańska wyróżnia się bogactwem smaków i ich wyrazistością. Właśnie taki jest również libański sos czosnkowy, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i przekąsek. Wypróbuj nasz przepis!

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ..., dziś trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Mamy tu na myśli przede wszystkim blendery i roboty kuchenne, które w wielu sytuacjach – jak choćby przyrządzanie zdrowych i pysznych smoothies – okazują się wprost nieodzowne. W tym artykule chcemy poświęcić trochę miejsca tym pierwszym i zastanowić się, jakie są najlepsze blendery do poszczególnych kuchennych zadań.

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz i rezygnując ze smażenia. Przyrządzając je w tej zdrowszej wersji, nie napracujesz się, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Gremolata - zdrowa posypka do mięs

    Wymyślili ją Włosi i pierwotnie używali do nacierania giczy cielęcej, którą następnie dusili w sosie z wina i pomidorów. Można ją jednak używać nie tylko do cielęciny - nadaje wspaniały aromat także piersi kurczaka, karkówce czy szynce. Można też smarować nią kanapki - świetnie komponuje się z żółtym serem i twarożkiem kanapkowym.  Jak zrobić gremolatę? W miseczce wymieszaj 1/2 szklanki...

  • Królik sam w sobie jest bardzo delikatnym mięsem. Często jednak nie umiemy go przyrządzić, przez co robi się suchy i twardy. Jest jeden sposób by tak się nie działo.

  • Jak zrobić pesto?

    Włoski sos idealny do mięs, sałatek oraz makaronu. Jest pyszny i niezwykle aromatyczny, a jego przygotowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

Artykuły na temat: jak zrobić sos z mięsa
  • Jak zrobić sos do mięsa?

    Sos do pieczeni stanie się gęsty jak krem i nabierze wyjątkowego smaku, jeśli dodasz do niego odrobinę piure ziemniaczanego. Zagęści sos także kromka czerstwego pieczywa razowego bez twardej skórki (dodaj ją odpowiednio wcześnie, by zdążyła się rozgotować).

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Od dziś nie jem mięsa

    Przymierzasz się do niejedzenia mięsa. Brawo! Korzyści ze stosowania diety roślinnej, wegańskiej czy wegetariańskiej, są niepodważalne: Potwierdzają je wyniki największych na świecie (obejmujących(...) przetworzonej bogatej w sól i cukier oraz czerwonego mięsa o ponad 30 proc. zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Rośliny są zdrowszą alternatywą dla mięsa, nie ma się więc co dziwić, że...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Jakie mięso mielone wybrać?

    Jakie mięso mielone i do czego? To, jakie mięso mielone wybierzesz, zależy od potrawy, jaką chcesz zrobić. Oraz efektu, jaki chcesz uzyskać...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Nie tylko mięso. Pyszne dodatki do dań z grilla

    ...potrzebuje? To może zostać dostarczone przez tempeh czy tofu, które wbrew obiegowej opinii nie smakują jak płyta paździerzowa. Czym więc nakarmić osobę, która nie je mięsa lub je ogranicza? Spokojnie(...) wpada niespodziewanie i nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Z dodatkiem wegańskiego majonezu zasmakują nawet zagorzałym fanom mięsa. Jakie warzywa na grilla kupić? Podstawą diety wegańskiej...

  • Nadchodzi weekend, a wraz z nim przychodzi pora na rodzinne grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Sezon grillowy trwa w najlepsze i większość z nas zdążyła już wrzucić na ruszt nieco przysmaków. Przygotowując tego typu potrawy zwykle sięgamy po mięso - kiełbaski, karkówkę, boczek, burgery lub piersi kurczaka. A co z osobami,...

  • SOS dla serca

    Ten najbardziej pracowity mięsień nie tylko silnym zmęczeniem przy lekkim wysiłku, brakiem tchu, nierównym pulsem potrafi dać znać, że coś mu dolega. Warto wiedzieć o tym jak najwięcej, by uniknąć poważnych kardiologicznych kłopotów.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

Wideo na temat: jak zrobić sos z mięsa
  • Jak zrobić szwedzkie klopsiki? Prosty przepis

    Cały świat pokochał szwedzkie klopsiki! To proste, ale przepyszne danie, które swoim smakiem - a łączy się tu delikatnie przyprawione mięso z wyborną, gęstą i słodką konfiturą - zachwycają wszystkich. Niewielkie mięsne kuleczki, które po podsmażeniu wrzuca się jeszcze na parę chwil do słodkiego sosu z dżemem, śmietaną i przyprawami - to genialna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pysznych, ale prostych w przygotowaniu dań nie tylko na obiad. Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis na...

  • Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsem

    Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos mięsny, który przepełniony jest również warzywami, pomidorami, czerwonym winem i podlany oliwą. Jak zrobić makaron z sosem bolońskim? Zobaczcie nasz poradnik - dzięki niemu przygotowanie ulubionego

  • Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsem

    Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos mięsny, który przepełniony jest również warzywami, pomidorami, czerwonym winem i podlany oliwą. Jak zrobić makaron z sosem bolońskim? Zobaczcie nasz poradnik - dzięki niemu przygotowanie ulubionego