• Informacje na temat:

    jak zrobic sos na zapiekanke

Przepisy na temat: jak zrobic sos na zapiekanke
  • Zapiekanka gołąbkowa

    Oryginalny pomysł na gołąbki w nietypowej, choć znakomitej w smaku formie! Delikatna kapusta, odpowiednio przygotowany mięsny farsz, sypki ryż, przyprawy, a do tego mocny sos pomidorowy - w parę chwil przygotujesz doskonałą zapiekankę, którą zaskoczysz wszystkich domowników.

  • Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)

  • Klasyczna zapiekanka według Jurka Sobieniaka

    ...dużo, bułka nie będzie chrupiąca. Tak przygotowane zapiekani układamy na papierze pergaminowym i pieczemy około 10-12 minut do zrumienienia. Wyjmujemy, smarujemy keczupem (sos powinien być rozsmarowany łyżką, jak starych dobrych czasach)". Podajemy od razu. W książce "Street food. Głód ulicy" Sobieniak przedstawia swoje patenty na street food z całego świata: hamburgery, guacamole, quesadille czy...

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Zapiekanka ryżowa

    To danie można zrobić w jednej dużej formie (np. do tart lub zwykłej okrągłej) albo w kilku mniejszych – jak wygodniej. Smakuje przepysznie!

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Zapiekanka rybna z ziemniakami

    ...wyjąć na talerz i podzielić na małe kawałki, posypać obficie ziołami i skropić oliwą z oliwek. Ziemniaki kroimy w grube plasterki i tak jak kawałki ryby - posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą.  Następnie przygotowujemy sos: łączymy śmietanę i jajka, dodajemy sól, pieprz i znów zioła. Wszystko dokładnie mieszamy, aby było jednorodne. Naczynie żaroodporne musimy wysmarować tłuszczem (najlepiej masłem...

  • Piękna i efektowna dekoracja na tort, która sprawdzi się na każdą okazję.

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Pyszne i bardzo zdrowe, bomba vit.B i jeszcze raz B.

Artykuły na temat: jak zrobic sos na zapiekanke
  • Zapiekanki z malinami

    ...ich nieco więcej więc te świeże poszły na wierzch zapiekanek a te mrożone na dno foremek bo i tak są pieczone a raczej zapiekane.   Nie wiem jak wam, ale bardzo mi się te zapiekaneczki podobają.   Za chwilę u mnie obiad… bez frytek o dziwo ! Dziś mamy prawdziwe Bolognese – przepis już jest na moim blogu, dusiłam ponad 2,5 h sos czyli ragu z warzywami, mięskami, winem, ziołami i pomidorami...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Jak polubić zdrowe jedzenie?

    ...tygodniach poddają się, bo zdrowe jedzenie jest czymś, co, jak twierdzą, nie przechodzi im przez gardło. Czy jest jakiś sposób na to, byśmy zdali sobie sprawę, że gotowana marchewka czy szpinak może cieszyć...

  • Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące. Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki. Zapiekanka dyniowa Dynia to niekwestionowana „królowa"...

  • Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

    .... W formie żaroodpornej ułóż składniki zapiekanki, polej je sosem i na wierzchu wyciśnij ziemniaczane rozetki. Zapiecz. Oryginalne knedle albo kotleciki Ubite ziemniaki wystarczy połączyć z mąką i jajkiem. Dodaj cebulkę zrumienioną z boczkiem. Masę przypraw, uformuj z niej kulki i wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej. Gdy knedle zezłocą się, są gotowe! Z masy możesz zrobić też koltety (jak tradycyjne...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    ...lodu, zamroź, potem zapakuj do pudełka i traktuj jak kostki rosołowe.  Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków! Polej je oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku. Wyjdą świetne chipsy. Oczywiście ziemniaki przed obraniem muszą być porządnie umyte.  Wszystkie resztki, jakie zostają po obieraniu warzyw, wkładaj do woreczka i zamrażaj. Gdy worek się zapełni, ugotuj z nich esencjonalny bulion (gotować trzeba...

  • Jesienią ma być przede wszystkim szybko, pożywnie, ciepło i treściwie, dlatego idealnym pomysłem na obiad czy kolację będą warzywne zapiekanki. Oto kilka propozycji na jesienne dania. Fot. 123RF Zapiekanki ziemniaczane - na duży apetyt Z ziemniaków przyrządzisz pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Mają niezaprzeczalną zaletę - jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, możesz przygotować zapas nawet na kilka dni. Co ważne - potrawa nie straci walorów smakowych, wręcz przeciwnie, z...

  • Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?

    ...i białymi sosami. Ryżowy Otrzymywany jest z mąki ryżowej, nie zawiera glutenu. W klasycznej postaci to cieniutkie nitki. Wystarczy je zalać wrzątkiem na 3-4 min, bez gotowania. Idealny do kurczaka, dań warzywnych, wszelkich sosów i azjatyckich zup. Pełnoziarnisty Zrobiony z mąki razowej z wysokiego przemiału, stąd zawiera dużo witamin i minerałów. Może być to mąka pszenna (makaron ma kolor brązowo...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...

Wideo na temat: jak zrobic sos na zapiekanke
  • Jak zrobić zapiekankę ze szparagami?

    Sezon na szparagi tak naprawdę trwa jedynie kilka tygodni, dlatego każdy wielbiciel szparagów musi śpieszyć się z kuchennymi eksperymentami ze szparagami w roli głównej. Te świetnie smakują również jako główny składnik zapiekanek - w naszej chlebowej zapiekance oprócz zielonych, miękkich i soczystych szparagów, znajdziecie też odrobinę czosnku, szczypiorek, fetę i nieco kremowego sosu z mleka i śmietanki. Zapiekanka ze szparagami to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oka - bo wygląda...

  • Kapitalna zapiekanka gołąbkowa

    Przepis na zapiekankę gołąbkową to doskonały sposób na przygotowanie klasycznych gołąbków, ale w innej, nietypowej, choć znakomitej w smaku formie! Delikatna kapusta, odpowiednio przygotowany mięsny farsz, sypki ryż, przyprawy, a do tego mocny sos pomidorowy - w parę chwil przygotujecie doskonałą zapiekankę, którą zaskoczycie wszystkich swoich gości. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę gołąbkową!

  • Smakołyki w wersji fit

    Aktorka Monika Mrozowska przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy, które zazwyczaj nie kojarzą się ze zdrową kuchnią. Pokazała między innymi, jak zrobić pizzę w wersji fit. Na stole w programie pojawiły się takie potrawy, jak: pieczone warzywa w sosie słodko-kwaśnym, zapiekanka parmigiana di melanzane, pizza razowa oraz na deser tort bez cukru. (DDTVN/x-news)