• Informacje na temat:

    jak zrobic sos gruszkowy

Przepisy na temat: jak zrobic sos gruszkowy
  • Gruszkowa beza Pavlova

    ...razem z masłem. Piecz 10 min w 180°C. Zlej powstały sos. 2. Białka ubij na pianę. Dalej ubijając, dodawaj pozostały cukier i sok z cytryny. Na koniec wsyp skrobię z kakao, wymieszaj. Masę wyłóż na blachę, uformuj koło o wysokich brzegach. Piecz 120 min w 60°C. Ostudź w piekarniku. 3. Sos z pieczenia owoców zagotuj z 50 ml kremówki, ostudź. Resztę kremówki ubij. 1/3 połącz z rozpuszczoną  w kąpieli...

  • Jesienne desery na ciepło

    .... Zostaw na 40 minut, by odpoczęło. Rozpłaszcz je i rozciągnij na rękach, tak jak placki na pizzę. Przełóż ciasto na ściereczkę i rozciągnij, aż będzie bardzo cienkie. Grube boki odkrój.  3. Ciasto posmaruj(...) w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło. np. z gałką lodów lub polane słodkim sosem.  Kokilki z kaszą jaglaną 1. Kasza: wsyp ją na sitko i przepłucz pod zimną wodą...

  • Sycące danie na dobranoc

    ...z myślą o wieczornym posiłku zostały też stworzone przysmaki "na dobranoc". Do wszystkich kaszek warto dodawać owocowe musy (np. jabłkowy, gruszkowy, śliwkowy) lub rozdrobnione świeże owoce. Nasza(...) jogurtu naturalnego i 1 płaskiej łyżeczki majonezu zrób sos. Polej nim warzywa. Na koniec posyp sałatkę posiekanym koperkiem i drobno pokrojonymi kiełkami rzodkiewki. Podawaj z niedużą kromką bułki...

Artykuły na temat: jak zrobic sos gruszkowy
  • Cały świat przy jednym stole

    To niesamowite, jak jedzenie (i wino!) łączy ludzi. Utwierdziłam się w tym przekonaniu, mając okazję uczestniczyć w spotkaniu z cyklu "Przy stole z Jacob's Creek" w australijskiej mekce winiarskiej - Dolinie Barossy.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Coś na drogę

    ...​Wyzwanie? Szesnaście godzin jazdy samochodem, z dzieckiem, które nie lubi kanapek. Co w takiej sytuacji robią Agnieszka i Pascal? Zabierają w podróż domowe sałatki, koktajle i ciasto, żeby uniknąć jedzenia w przydrożnych barach, co może skończyć się niestrawnością. A ty jak szykujesz się do drogi?

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Sycące danie na dobranoc

    ...z myślą o wieczornym posiłku zostały też stworzone przysmaki "na dobranoc". Do wszystkich kaszek warto dodawać owocowe musy (np. jabłkowy, gruszkowy, śliwkowy) lub rozdrobnione świeże owoce. Nasza(...) jogurtu naturalnego i 1 płaskiej łyżeczki majonezu zrób sos. Polej nim warzywa. Na koniec posyp sałatkę posiekanym koperkiem i drobno pokrojonymi kiełkami rzodkiewki. Podawaj z niedużą kromką bułki...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Kiedy w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze jagody, jest to znak, że nadszedł czas na przygotowanie przepysznych, domowych jagodzianek. Fot. 123RF/Picsel W polskich lasach zaczęły już pojawiać się pierwsze jagody. Jeśli ze spaceru wrócisz ze słoiczkiem wypełnionym tymi skarbami, postaraj się wykorzystać je w najlepszy z możliwych sposobów. Jak? Przygotuj wyśmienite jagodzianki, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto jeść jagody? Te niewielkie owoce są doskonałym...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...