• Informacje na temat:

    jak zrobić smaczny bigos

Przepisy na temat: jak zrobić smaczny bigos
  • Szybki bigos

    Mówi się, że im dłużej gotujemy bigos, tym jest lepszy. Czasami jednak nie mamy na to czasu. Wypróbuj nasz przepis na szybki bigos, który będzie prawie tak smaczny, jak ten trzydniowy. Do dzieła!

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to(...) zmiatał z talerza. W chwilach wątpliwości radziłam się mamy, ale ona wszystkiego dodawała "na oko". "Czego brakuje?" - pytałam. "No, przecież od razu widać, że oleju!", "Ile dodać?", "Jak to ile?! Na...

Artykuły na temat: jak zrobić smaczny bigos
  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...kaloryczności (wiele też zależy od tego, jak duże będą kawałki, po które sięgniemy). Do tych nieco lżejszych należą: ciasto marchewkowe, makowiec (bez lukru), ciasto drożdżowe, pleśniak oraz ciasto(...) okazji zdrowy napitek. Gdy dołożymy do niego uszka stanie się dość konkretnym daniem, dlatego lepiej nie przesadzać z ich ilością. Bigos  - można go skutecznie "odchudzić" wymieniając tradycyjną...

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    Supermodny trend zero waste (czytaj ziroł łejst) tłumaczymy jako "niemarnowanie"”. Jest ekologiczny i oszczędza… czas. Ograniczenie ilości wyrzucanego jedzenia jest proste. Możemy zacząć od tego, co zostało ze świąt. Podpowiadamy, jak to zrobić, by było smacznie, zdrowo i ekologicznie.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Świąteczne potrawy na detoksie

    ...skórki. Tuczące są też podroby. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też wybrać dziczyznę. Ciasta różnią się pod względem kaloryczności (wiele też zależy od tego, jak duże będą kawałki, po które(...) daniem, dlatego lepiej nie przesadzać z ich ilością. Bigos można skutecznie "odchudzić" wymieniając tradycyjną mięsną-wędliniarską wkładkę (tuczące dodatki wieprzowe i wołowe) na chudsze zamienniki...

  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Jadłonomia po polsku, Marta Dymek

    ..., jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim, jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie(...)Kuchnia polska może być roślinna! "Jadłonomia po polsku" w każdym domu jak "Kuchnia Polska"; kompendium wiedzy o kuchni roślinnej Kuchnia roślinna jest odpowiedzią na nową rzeczywistość, w której...

  • Wyrzucamy zbyt dużo żywności

    ..., bo jest niesmaczny lub złej jakości. Nie mamy też pomysłu na wykorzystanie tego, co nam zostaje. A przecież, zamiast wyrzucać dobrą jeszcze żywność, można ją oddać potrzebującym! Podstawową sprawą(...) zabrakło podczas spotkań z rodziną. Nie bez znaczenia jest też staropolski zwyczaj "zastaw się, a postaw się": szykujemy jak najwięcej, bo jesteśmy gościnni i chcemy, żeby stół bogato wyglądał...

  • Domowe nie znaczy zdrowe

    Pierogi, gołąbki, kotlety schabowe czy mielone, bigos, golonka i "obowiązkowo" ziemniaki - oto, z czym najbardziej kojarzymy kuchnię polską. Ostatnio to się zmienia i idzie w kierunku raczej zdrowego odżywiana, choć z drugiej strony nadal mamy wiele restauracji serwujących fast food. Jak zachować w tym wszystkim równowagę tak, żeby nie rezygnować z tradycyjnych potraw? Jak przyznaje...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna(...), jak w oczkach w rosole, nasze tęsknoty, mody, nostalgie i aspiracje. Z książki wiem, że nie lubi pani określenia "kuchnia pszenno-buraczana". Dlaczego? - Wyobraźmy sobie taką sytuację...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    Na jeden dzień : Dieta jaglana Beaty Sokołowskiej, psychologa zdrowia Autorka tej diety od lat zajmuje się wpływem odżywiania i detoksu na jakość życia. Przekonuje, że najważniejsza jest równowaga(...)/ mineralny i kwasów omega-3 i -6. Posiłki: Jemy śniadanie, obiad i kolację, ale możemy też zjeść dwa posiłki i przekąskę. Rozkładamy je na jak najkrótszy czas, najlepiej na 8-12 godzin. Co do...

Wideo na temat: jak zrobić smaczny bigos
  • Szybki bigos – wystarczy parę chwil!

    Ponoć im dłużej bigos stoi, tym staje się lepszy. Czy to prawda? Po co czekać, kiedy można zrobić szybki bigos, który będzie równie smaczny, jak ten trzydniowy? Do wykonania szybkiego bigosu będziesz potrzebować m.in. bulionu i kwaśnej śmietany. Jedno jest pewne – nie spędzisz pół dnia przy garnkach. Szybki bigos najlepiej smakuje z polędwiczką wieprzową i chrupiącym chlebem.