• Informacje na temat:

    jak zrobić śledzie na wigilię

Przepisy na temat: jak zrobić śledzie na wigilię
  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...się jednej wieczerzy wigilijnej. Po posiłku w domu odwiedzało się rodzinę i tam również się wieczerzało. Dziś na stole w Wigilię króluje karp. Jak pojawił się w naszej tradycji? - Karp nie jest(...) najlepsze. A jest jakaś potrawa, której Siostra nie lubi? - Staram się jeść wszystko, co ktoś przygotuje. Nawet przypraw nie dodaję. Wiem bowiem, że każdy, kto gotuje, stara się to zrobić jak najlepiej...

Artykuły na temat: jak zrobić śledzie na wigilię
  • ...na wigilię; tu gdzie pracuję wigilię odpuściłam, bo do niedawna byłam przekonana, że jestem "na obczyźnie", a od kampanii wiem, że jestem wśród wrogów. Zrobilam wczoraj barszczyk, dokupię pierogi(...) rozebrałam zasuszony wianek komunijny, owinęłam tafta i złotą nitką i jest oki. Nie wiem czy te czasy są takie idiotyczne czy co, bo jak wracam z pracy to nabieram turbo przyspieszenia; ogarniamy lekcje...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

    ...przecież jeszcze sporo czasu!" A potem... W biegu kupujesz byle jakie prezenty, z których twoi bliscy na pewno nie będą zadowoleni, latasz z ciężkimi siatkami po zatłoczonych sklepach, marnujesz czas(...). Zastanów się więc, gdzie i z kim spędzisz Wigilię. Najtrudniejsze zadanie czeka cię wtedy, kiedy wieczór organizujesz u siebie w domu, a liczba gości ma znacznie przekroczyć krąg domowników. Dalsza...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

    ...spędzisz Wigilię. Najtrudniejsze zadanie czeka cię wtedy, gdy wieczór zorganizujesz u siebie w domu, a liczba gości znacznie przekroczy najbliższy krąg domowników. Dalsza rodzina przy wigilijnym(...) przyniosła jakąś potrawę. Nie wstydź się o tym jasno mówić, przecież żyjemy w czasach kryzysu, więc ciężar świątecznych przygotowań nie może opierać się wyłącznie na twoim portfelu! Dlatego poproś...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Magda Gessler o świątecznych przysmakach

    Tydzień przed marynujemy śledzie i sporządzamy zakwas do barszczu czerwonego. A potem mamy już z górki! Świąteczne przysmaki Magdaleny Gessler.

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...