• Informacje na temat:

    jak zrobić oliwe czosnkowa

Przepisy na temat: jak zrobić oliwe czosnkowa
  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    Święta to okres, kiedy w końcu mamy chwilę, by spędzić czas z rodziną. Niestety, w szale sprzątania i gotowania często zapominamy o tym, co najważniejsze. Jak sprawić, by nasi bliscy poczuli prawdziwą magię świąt?

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół...

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Pojedynek Chodakowskiej i Lewandowskiej na... frytki

    Choć kojarzymy je z amerykańskim fast foodem, "wynaleźli" je Belgowie. Mimo iż frytek nie uważa się za zdrowe, z przekąski tej nie rezygnują trenerki Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska, które radzą zrobić tę przekąskę w stylu fit.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Bób w sposób nieoczywisty

    Jedni jedzą go ze skórką, inni bez. Bób można przygotować po prostu gotując go w osolonej wodzie. Jednak blogerka Zosia Cudny poleca usmażyć go z boczkiem, koperkiem i bazylią albo zrobić z niego pastę z dodatkiem fety, czosnku i koperku.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

Artykuły na temat: jak zrobić oliwe czosnkowa
  • Jak w miesiąc obniżyć cholesterol?

    Jeśli jest za wysoki, musisz go obniżyć. Na szczęście można to zrobić domowymi sposobami. Działać trzeba zacząć, gdy wartość całkowitego cholesterolu przekracza 220 mg/dl. Pierwsze efekty będą(...) z oliwek. To dobre tłuszcze zawierające kwasy omega-3, które naturalnie obniżają poziom LDL, tzw. złego cholesterolu, a podwyższają HDL – tzw. dobry cholesterol. Poza sałatką jedz warzywa w każdym...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Jak i co jeść w upalne dni?

    Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Kosmetyczne hity z kuchni

    ...minutach zetrzyj papkę. Płatki owsiane To doskonały naturalny kosmetyk, który zastąpi dwa gotowe preparaty: oczyści i odświeży jak żel pod prysznic oraz łagodnie złuszczy naskórek jak peeling(...) i konserwantów  Oliwa z oliwek Znana jest ze swoich właściwości łagodzących, nawilżających i regenerujących. Stosuj ją np. jako odżywczy olejek-serum do podrażnionej, spierzchniętej skóry, jako...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Naturalnie obniż ciśnienie

    Roślina ta ma podobne właściwości lecznicze, jak czosnek pospolity.

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

Wideo na temat: jak zrobić oliwe czosnkowa
  • Czosnkowy sos libański - jak go zrobić?

    Kuchnia libańska, jak wszystkie kuchnie bliskowschodnie, wyróżnia się bogactwem smaków i ich wyrazistością. Właśnie taki jest klasyczny sos czosnkowy, który świetnie sprawdza się jako dodatek do przekąsek czy gorących, mięsnych dań. Mocny, intensywny smak czosnku podany w nietypowej formie - z białkiem, oliwą i odrobiną gazowanej wody. Zobaczcie nasz przepis!