• Informacje na temat:

    jak zrobić ogórki w słoikach

Przepisy na temat: jak zrobić ogórki w słoikach
  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Jak przechowywać żywność?

    ...pokarmowego! Zarówno przetwory, jak i produkty sypkie (najlepiej przechowywać je w słoikach) powinny być schowane do szafki, do której nie ma dostępu światło. Wybierz więc taką, która ma drzwiczki(...), rośliny strączkowe, ogórki nie wymagają trzymania w lodówce – w takich warunkach wręcz tracą wartości odżywcze. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, przechowuj w temp. pokojowej...

  • Dziś gotuję pyszną wiosenną zupę - okroshka. Gotuję ten przepis od wielu lat i lubię go zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W razie potrzeby możesz dodać musztardę lub kefir, jak każdy lubi. Okroshka jest bardzo orzeźwiająca w czasie upałów. Smacznego!

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Z serii: Zapasy na zimę! Trudno się bez nich obejść, gdy na zewnątrz zimno i pada śnieg. Mają niepowtarzalny smak.Idealne do sałatek, jako dodatek do obiadu i do kanapek.

  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

Artykuły na temat: jak zrobić ogórki w słoikach
  • Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

    Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

    ...zapobiec grypie, przyjmuj łyżeczkę na pusty żołądek. A jeśli choroba się już rozwinęła - zjadaj do pięciu łyżeczek dziennie. Probiotyki Jak najczęściej (szczególnie teraz, zimą) sięgaj po surówki z kiszonej kapusty i kiszone ogórki. To skarbnica witamin, ale przede wszystkim źródło żywych kultur bakterii, które mają przybliżony skład do tych "dobrych" bakterii, bytujących w jelitach. A to...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Maja Popielarska radzi, jak zamknąć las w słoiku

    ...prawdopodobieństwo, że to się nam znudzi albo będziemy chcieli odświeżyć zawartość słoja, albo po prostu zakisić w nim ogórki. Aby jednak te rośliny jak najdłużej z nami wytrwały, można je delikatnie odżywiać(...)Maja Popielarska zauważa, że tak popularne dziś lasy czy ogrody w słoiku robiła w swoim programie już kilkanaście lat temu. "Teraz mamy większą świadomość tego, co te rośliny mogą zrobić, bo nie...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Twój układ odpornościowy może być jak ze stali!

    Obecna pora roku wcale nie musi wiązać się z ciągłym katarem i kaszlem. Wystarczy, że zamiast słodyczy, których domaga się organizm, dostarczysz mu produktów, które zapobiegają infekcjom.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

Zdjęcia na temat: jak zrobić ogórki w słoikach