• Informacje na temat:

    jak zrobić mięso do słoika

Przepisy na temat: jak zrobić mięso do słoika
  • Jak przechowywać żywność?

    ...pokarmowego! Zarówno przetwory, jak i produkty sypkie (najlepiej przechowywać je w słoikach) powinny być schowane do szafki, do której nie ma dostępu światło. Wybierz więc taką, która ma drzwiczki...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej(...) ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Szynka jak marzenie Dawniej przygotowanie szynki do pieczenia zajmowało sporo czasu. Wieprzowe mięso trzeba było poporcjować, usunąć kości i odpowiednio zaprawić. Dziś ta droga została znacznie(...) i wstawić do pieca. By potrawa miała głęboki smak, a mięso było soczyste, należy wybrać odpowiednią szynkę. Doskonałą jakość gwarantuje zakup od dużego, sprawdzonego producenta. Szynka Świąteczna...

  • Dżem z... obierek ziemniaków

    Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Z tych, które zostaną po obiedzie, można zdobić np. kopytka. Aby w 100 proc. wykorzystać to warzywo, a więc w duchu zero waste, szef kuchni Julian Karewicz z obierek radzi zrobić... dżem.

  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Śliwka na świątecznym stole

    Mało jest w kuchni produktów, które mają tak szerokie zastosowanie jak śliwka. Pasuje zarówno do dań słodkich i słonych. Można ją dodać do świątecznych potraw albo wyczarować z niej jadalne prezenty.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...- 1/2 gł. kapusty Jak przygotować? - Mięso dokładnie opłucz, po czym starannie osusz, a następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Szybko obsmaż je na silnym ogniu na oleju, pod koniec soląc. Zdejmij(...) -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    Katarzyna Gubała w roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by wege dania gościły w polskich domach i restauracjach. Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege, doradza jak układać roślinne menu szefom kuchni. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label - szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich...

  • Pomidory domowym sposobem

    Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K. Dostarcza nam sole mineralne takie jak: potas, wapń, sód, żelazo fosfor, magnez, mangan, miedź. Działa moczopędnie. Jest zasadotwórczy.

  • Domowa kostka rosołowa

    ...łączy się z potrawami. Żeby ją przygotować, po prostu zignoruj te części przepisu, które dotyczą mięsa. Wszystkie warzywa obierz i rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce. Mięso pokrój na(...) chwilę podsmażaj na nim posiekane warzywa, a następnie zalej je wodą (tak, aby były przykryte). Jeśli dodajesz mięso, to dobry moment, by je wrzucić do warzyw. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie...

Artykuły na temat: jak zrobić mięso do słoika
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka(...). Kiełbasa ze słoika Przygotowanie: Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Dziewięć rzeczy, które możesz zrobić dla zwierząt już dziś

    Duże zmiany wymagają wielu małych kroków, a większość z nich możesz zrobić już dziś! Od czego zacząć? Ogranicz mięso To jedna z najprostszych rzeczy, które możesz zrobić dla zwierząt. Rocznie na świecie zabijanych jest ich ponad 70 miliardów, ponad 50 miliardów - na mięso i skóry. Zwierzęta hodowlane rodzą się, by zaraz umrzeć, a ich krótkie życie pełne jest bólu i cierpienia.  Światowa...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

    ...płaskim talerzem i dociśnij. Po kilku godzinach cebula puści sok. Zlej go do szczelnie zamkniętego słoika, trzymaj w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Pij minimum trzy łyżeczki syropu dziennie(...) mniejszym "mocarzem" - czosnkiem. Dziesięć ząbków obierz, przeciśnij przez praskę i przełóż do słoika z siedmioma łyżkami miodu. Składniki powinny macerować się przez tydzień w chłodnym miejscu. Aby...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi?

    Maj niebawem się skończy, a wraz z nim sezon na czosnek niedźwiedzi. Jak przechowywać tę cenną dla zdrowia roślinę, by optymalnie wykorzystać jej walory odżywcze?

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Jak oszczędzać wodę w domu? Sześć prostych trików!

    ...spragnione owady i małe żyjątka, które spotkasz we własnym ogródku. Wodę dla jeży przelej do małych podstawek lub zakrętek od słoików, owadom zapylającym przygotuj poidełko.  Jak zrobić poidło dla pszczół...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...