• Informacje na temat:

    jak zrobić marynatę na mięso do wedzenia

Przepisy na temat: jak zrobić marynatę na mięso do wedzenia
  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    ...w plasterki, a pomidory na średnie kawałki.  3. Mięso wymieszaj z octem winnym. Po 5 min wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj!). Mięso obsmaż na oleju (w dość dużym rondlu) przez 2 min. Dorzuć do(...)Potrawka z kluseczkami i kurczakiem Sposób przygotowania 1. Mięso umyj i zalej zimną wodą. Zagotuj, odlej wodę z szumowinami. Opłucz mięso i zalej ponownie niewielką ilością wody, powoli gotuj...

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...pieczona Zrobić marynatę: włoszczyznę zagotować z korzeniami, dodać dwie łyżki soku z cytryny lub jedną kwasku cytrynowego, wystudzić. Szynkę zamarynować na dobę, wkładając do lodówki. Brytfannę(...) tajemnice, zwłaszcza kiedy na plebanii zdarzają się nagłe, kulinarne wpadki; Jak trzeba "zamaskować“ mięso, by goście proboszcza Y. uznali wołowinę za upolowaną sarnę? Ile dokładek mógł zjeść biskup...

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Czas na wielkie grillowanie!

    ...; 1 dymka; 30 ml oleju; sól, pieprz, szczypta curry. Z podanych składników przyrządzamy bejcę. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior siekamy i zostawiamy na później. Jak zwykle mięso smarujemy marynatą(...) g polędwiczki wieprzowej lub schabu. Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili; 1 łyżeczka soku z limonki; szczypta zmielonego kminku; 30 ml oleju; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz. Mięso dzielimy na dwa kotlety...

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

Artykuły na temat: jak zrobić marynatę na mięso do wedzenia
  • Jak zaradzić jelitówce?

    Nie ma leku na wirusowe zakażenie żołądka i jelit. Co więc możemy zrobić, by złagodzić przykre dolegliwości?

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Apetyt na mięso

    Mięso wołowe jest chudsze niż wieprzowina i w przeciwieństwie do drobiu bardzo aromatyczne. Zawiera również ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk, witaminę(...) wina - 3 dag startego chleba razowego - sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek , cukier - musztarda - sok z cytryny Przygotowanie Mięso umyj, rozbij tłuczkiem, naszpikuj cienkimi paseczkami...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Jeśli planujesz obiad z grilla, z wyprzedzeniem przygotuj odpowiednią marynatę do mięsa, dzięki której będzie ono soczyste i delikatne. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają grillować jednak wielu z nas zmaga się z podobnym problemem - mięso przygotowywane w ten sposób często bywa suche i wiórowate. Jak poradzić sobie z tym problemem? Co zrobić, aby za każdym razem karkówka lub piersi z kurczaka były delikatne i soczyste? Oto kilka trików, które możesz zastosować. 1. Cytrusy Świeżo wyciśnięty...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...