• Informacje na temat:

    jak zrobić marynate na grilla

Przepisy na temat: jak zrobić marynate na grilla
  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce(...). Przygotuj schłodzone napoje: Niestety piwo, które często podaje się do dań z grilla, jest bardzo kaloryczne, więc warto zastąpić je np. lekkim winem zmieszanym z wodą gazowaną lub domową lemoniadą, słodzoną...

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Pomarańcza, koper i herbata, czyli modne letnie grillowanie

    Sezon grillowy przeżywa właśnie rozkwit. Choć można kupić gotowe przyprawy do dań z grilla, najsmaczniej i najzdrowiej jest jednak zrobić wszystko samemu. Blogerka Beata Śniechowska przedstawia swoje pomysły na modne i nie zawsze typowe grillowanie. Nadają się również dla dzieci!

  • Grillowanie w stylu wege

    Lato w pełni, podobnie jak sezon grillowy. Choć na większości rusztów w Polsce nadal króluje mięso, rośnie liczba osób korzystających z wegańskich alternatyw. Wypróbuj przepisy na szybkie i proste dania w tym stylu, polecane przez szefową kuchni Adrianę Marczewską wraz z Biedronką!

  • Grillowanie - smaczne i zdrowe

    Sezon na biesiady pod chmurką rozpoczęty. Co zrobić, by cieszyć się smakiem potraw z rusztu bez szkody dla samopoczucia? Podpowiadamy!

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...z grilla, a nawet z kotletami jagnięcymi - to już po zakończeniu diety. Składniki na 4 porcje jako lunch lub 6 porcji jako dodatek 125 g ryżu pełnoziarnistego do szybkiego gotowania 2 łyżeczki(...), dodaj posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj całość. Łosoś z chili i imbirem Tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale sprawdzają się podczas odchudzania, ale trzeba pamiętać, że są bardziej...

  • Czas na wielkie grillowanie!

    ...; 1 dymka; 30 ml oleju; sól, pieprz, szczypta curry. Z podanych składników przyrządzamy bejcę. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior siekamy i zostawiamy na później. Jak zwykle mięso smarujemy marynatą(...). Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas mieszamy. Suszone śliwki zalewamy odrobiną wrzątku, żeby spęczniały. Na patyki nabijamy na przemian boczek, wątróbkę, śliwkę. Układamy w nagrzanym do 150

Artykuły na temat: jak zrobić marynate na grilla
  • Nie tylko mięso. Pyszne dodatki do dań z grilla

    Słyszysz „grill”, a w twojej głowie pojawia się wizja soczystej karkówki oraz skwierczących kiełbasek. Są jednak osoby, które na ruszt wrzucą całkiem co innego. Dla osób, które są na diecie roślinnej lub chcą włączyć więcej takich produktów do menu jest wiele alternatyw – także na grilla. I to całkiem smacznych!

  • Wszystko o przyrządzaniu grilla

    ...i sokiem z cytryny zapobiega wysychaniu mięsa i sprawia, że po upieczeniu jest delikatniejsze. Z kolei marynata na bazie jogurtu lub maślanki powoduje, że mięso z grilla jest wyjątkowo soczyste. Zioła i przyprawy Do przygotowania marynat albo przyprawiania mięsa przed grillowaniem używam świeżych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat. Tak samo jak...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    Czy dania z grilla mogą być zdrowe? Sprawdzamy, co zrobić, by takie były.

  • Lato w plenerze: Jak chronić jedzenie

    Przyjęcia w ogrodzie, pikniki, grille, wycieczki – w ciągu najbliższych miesięcy będzie wiele okazji do długich biesiad na świeżym powietrzu. Jak sprawić, żeby serwowane jedzenie było nie tylko pyszne, ale także zdrowe i świeże na dłużej?

  • Sześć rad na zdrowe grillowanie

    Masz wpływ na to, czy potrawy z grilla dostarczą ci szkodliwych substancji czy nie.

  • Sezon na grillowanie

    Podobno grillowanie to ulubiony sport Polaków, jak ktoś powiedział. Coś w tym jest, bo rozpalamy grilla, gdzie się da: w ogrodach, na biwakach, a także na balkonach - ku rozpaczy sąsiadów. Parę lat(...) gotowe zestawy w marynacie, bo trudno mi ocenić jakość tego, co pływa w sklepowej zalewie. Dania z grilla są niedrogie, i łatwe w przyrządzaniu. Jednocześnie możemy pooddychać świeżym powietrzem...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Jesień, chce się jeść!

    ...łyżkę oliwy, pokrojone w słupki warzywa smaż 2 minuty, dopraw solą, pieprzem, kuminem, kolendrą. Odstaw do wystudzenia. Oba placki tortilli przekrój na trzy trójkątne części (jak emblemat Mercedesa(...) polędwicę ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę i umieścić steki w piekarniku nagrzanym do 140ºC na 5-10 minut (w zależności od tego, jak wypieczone ma być mięso). Zblanszuj kurki i romanescu we wrzącej...

  • Dania z wołowiny

    ...jajka oraz ogórki kiszone porozkrawać wzdłuż. Wędzonkę pokroić w grubsze słupki. Wołowinę oczyścić. Pokroić na 4 plastry. Ostrożnie je rozbić przez folię spożywczą, aby były jak największe i jak(...). Mąkę rozrobić w odrobinie wody, wmieszać do sosu, chwilę gotować, ew. podlać wodą. Roladki podawać z sosem i ryżem. Pieczeń wołowa Składniki na 4 porcje: 800 g udźca wołowego, 100 g słoniny...

  • ...karmelizować obniż ogień i cały czas mieszając dodaj sos sojowy i ocet ryżowy. Jak się zagotuje dodaj posiekany imbir, czosnek, przyprawy 5 smaków oraz pieprz. Wyłącz i ostudź sos. Na piersi z kaczki od...