• Informacje na temat:

    jak zrobić makówki

Przepisy na temat: jak zrobić makówki
  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...najlepsze. A jest jakaś potrawa, której Siostra nie lubi? - Staram się jeść wszystko, co ktoś przygotuje. Nawet przypraw nie dodaję. Wiem bowiem, że każdy, kto gotuje, stara się to zrobić jak najlepiej(...) się jednej wieczerzy wigilijnej. Po posiłku w domu odwiedzało się rodzinę i tam również się wieczerzało. Dziś na stole w Wigilię króluje karp. Jak pojawił się w naszej tradycji? - Karp nie jest...

  • Tyle ile jest wsi i miasteczek na Śląsku, tyle pewnie będzie wersji tego wigilijnego dania!

  • Deser Wigilijny na Śląsku. Sąsiadka mnie nauczyła. Zamieniłam naszą kutię na makówkę. Jest to słodki, bardzo pyszny deser z mnóstwem bakalii. Można zrobić z bułkami z sucharkami, albo jak ja robiłam z chałką. Ja robiłam prawie 40 lat, teraz córka robi.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Jak co roku będą na moim świątecznym stole. Proste i smaczne danie.

  • Od kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;)))

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Dziś gotuję pyszną wiosenną zupę - okroshka. Gotuję ten przepis od wielu lat i lubię go zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W razie potrzeby możesz dodać musztardę lub kefir, jak każdy lubi. Okroshka jest bardzo orzeźwiająca w czasie upałów. Smacznego!

Artykuły na temat: jak zrobić makówki
  • Rośliny odporne na suszę

    ...w cieście, jesienią z owoców zrobić np. sok. Pamiętaj, że owoce muszą być dojrzałe, ponieważ niedojrzałe zawierają trujące substancje. 4. Pigwowiec mylnie bywa nazywany pigwą. Wiosną pięknie kwitnie(...) wcześnie dojrzewające winogrona. Wolą rosnąć na nasłonecznionym miejscu - im słońca jest więcej, tym owoce są większe i słodsze. Warto więc obcinać zacieniające je liście. Jak sadzimy? Większość...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • ...mamie swoja kolejna narzeczona - tak bylo ze wszystkimi ;). tyle ze tym razem bije wszelkie rekordy - jest ona o 30lat mlodsza... . mama jak zwykle pieknie wystroi mieszkanie, stworzy przemila...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Czerwcowe nowości wydawnictwa Nasza Księgarnia

    Moje książeczki. Księga druga Czarny kot w czerwonych butach pojawił się na środku tylnej okładki po raz pierwszy prawie sześćdziesiąt lat temu. W jego brzuszek została wpisana prosta, ale jakże(...)? Oczywiście może ci je także odebrać, jeśli nie będziesz ostrożny (mówię o skorpionie na stronie dziewiątej - pod żadnym pozorem tam nie zaglądaj!). Zapytasz (z powątpiewaniem), w jakich sytuacjach przyda...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    Pierwsza gwiazdka, pięknie przystrojona choinka, opłatek, sianko pod białym obrusem. Niby tak samo, a jednak inaczej. Zapytaliśmy gwiazdy o święta z ich dzieciństwa. Co pamiętają najbardziej? Jakie(...) Kozidrak Całą rodziną śpiewamy kolędy - Nasz dom nie był bogaty, ale wigilijny stół był zawsze suto zastawiony. Dziś wszystko można kupić w sklepie, ale wtedy każdą potrawę trzeba było zrobić...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...