• Informacje na temat:

    jak zrobić lukier p

Przepisy na temat: jak zrobić lukier p
  • Waniliowa kremówka z lukrem

    Kremówki możesz zrobić w domu. Smakują jak te z cukierni, a może nawet lepiej!

  • ​Jak zrobić dobry lukier?

    Przygotuj idealny lukier do świątecznych bab, pysznych pączków i ciast. To prostsze niż myślisz!

  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    Jogurt jest zdrowy i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jedna szklanka jogurtu dziennie zaspokaja niemal 60 procent normy zalecanego dziennego spożycia jodu blisko 50 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, a przy tym dostarcza organizmowi sporych ilości (co najmniej 25 procent niezbędnego każdego dnia) fosforu, witaminy B2, białka i witaminy B 12. Zarówno kanadyjskie, jak...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...odpowiednikami), podroby i wędliny takie jak np. salami. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też wybrać dziczyznę.  Wybór wypieków  -  ciasta  różnią się pod względem kaloryczności (wiele też zależy od tego, jak duże będą kawałki, po które sięgniemy). Do tych nieco lżejszych należą: ciasto marchewkowe, makowiec (bez lukru),  ciasto drożdżowe , pleśniak oraz ciasto jogurtowe. Popularne desery...

  • Makowiec jak u mamy

    ...migdałowego łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki bułki tartej Lukier: białko 15 dag cukru pudru skórka pomarańczowa Przygotowanie: 1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do(...), włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Zrób lukier, udekoruj.

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...●szczypta soli ●tłuszcz i bułka tarta do formy; nadzienie: ●po 15 dag rodzynek, susz. śliwek, fig, orzechów ●10 dag susz. moreli ●gotowy lukier i posypka (2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców(...) tarta do formy; nadzienie: ●20 dag rodzynek ●garść susz. moreli ●na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, cytryna; posypka (posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: Drożdże...

  • Kruche ciasteczka

    Takie ciasteczka będą smakowały jeszcze bardziej gdy zrobisz je razem z dzieckiem. Kruche ciasteczka możecie ozdabiać na wiele sposobów: lukrem, cukrem pudrem, czy też polewą czekoladową lub tak jak w przepisie - jagodami.

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

  • Przerażające Ciastkowe Mumie

    Składniki: 150 g masła, miękkiego 75 g cukru pudru 2,5 ml Ekstraktu Waniliowego 225 g zwykłej mąki Do dekoracji: Lukier Waniliowy Easy Swirl Dr. Oetker Literki Lukrowe Dr(...), delikatnie dziabnij widelcem i schłodź przez 30 minut. Piecz w piekarniku przez około 18 minut aż nabiorą lekko złocistego koloru. Schłodź przez 10 minut przed przeniesieniem na stojak. Dekorując kieruj się...

  • Słodki prezent

    ...w temperaturze około 180 stopni C. Przygotowanie dekoracji: Dekorujemy dopiero wystudzone babeczki. Smarujemy je za pomocą noża lukrem. Lukier tradycyjny domowy przygotowujemy wg wytycznych z opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Możemy także użyć klasycznego lukru zgodnie z przepisem...

Artykuły na temat: jak zrobić lukier p
  • Domowe donaty z lukrem

    ...z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto. Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym(...) przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc). Następnego...

  • Kiedy w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze jagody, jest to znak, że nadszedł czas na przygotowanie przepysznych, domowych jagodzianek. Fot. 123RF/Picsel W polskich lasach zaczęły już pojawiać się pierwsze jagody. Jeśli ze spaceru wrócisz ze słoiczkiem wypełnionym tymi skarbami, postaraj się wykorzystać je w najlepszy z możliwych sposobów. Jak? Przygotuj wyśmienite jagodzianki, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto jeść jagody? Te niewielkie owoce są doskonałym...

  • Waniliowa kremówka z lukrem

    ...o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście(...) utrzeć lukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Placki przełożyć kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować lukrem. Wstawić na godzinę do lodówki...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

  • O macierzyństwie bez lukru

    Macierzyństwo, oprócz chwil niemalże metafizycznych, bywa męczące. Dla wielu wciąż brzmi to jednak jak bluźnierstwo. O radościach i udrękach bycia mamą bez lukru opowiada Dorota Smoleń - mama Piotrusia i Michała, pomysłodawczyni bloga "Macierzyństwo bez lukru", autorka poradnika "Mamo dasz radę".

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Macierzyństwo z lukrem i cukrem, poproszę

    ...przechodził do rzeczy czyli zapełniania brzuszka, nie było to aż tak czasochłonne jak się spodziewałam. Na początku przebieranie i kąpanie maluszka wywoływało u mnie dreszcz emocji, ale szybko nabrałam w tym(...) i moje dziecko było wyjątkowo ugodowe, a może po prostu podeszłam do macierzyństwa metodycznie i bez kompleksów. Jedyne co mnie dołowało to brak pewności czy robię wszystko jak należy, czy dziecko na...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

Wideo na temat: jak zrobić lukier p
  • Sposoby na udane ciasta

    Przygotowanie ciasta biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić wiele trudności. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Marieta Marecka pokazała i wyjaśniła, jak zrobić idealne ciasta i ciasteczka. Na stole w programie pojawiły się takie wypieki jak: biszkopt, kruche maślane ciasteczka oraz ciasto drożdżowe z bakaliami i lukrem różanym.