• Informacje na temat:

    jak zrobić lukier cytrynowy

Przepisy na temat: jak zrobić lukier cytrynowy
  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    Jogurt jest zdrowy i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jedna szklanka jogurtu dziennie zaspokaja niemal 60 procent normy zalecanego dziennego spożycia jodu blisko 50 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, a przy tym dostarcza organizmowi sporych ilości (co najmniej 25 procent niezbędnego każdego dnia) fosforu, witaminy B2, białka i witaminy B 12. Zarówno kanadyjskie, jak...

  • ​Jak zrobić dobry lukier?

    Przygotuj idealny lukier do świątecznych bab, pysznych pączków i ciast. To prostsze niż myślisz!

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...●szczypta soli ●tłuszcz i bułka tarta do formy; nadzienie: ●po 15 dag rodzynek, susz. śliwek, fig, orzechów ●10 dag susz. moreli ●gotowy lukier i posypka (2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców(...) tarta do formy; nadzienie: ●20 dag rodzynek ●garść susz. moreli ●na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, cytryna; posypka (posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: Drożdże...

Artykuły na temat: jak zrobić lukier cytrynowy
  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    ...(67%), mniej niż połowa z nich uczestniczy natomiast w przygotowywaniu wielkanocnych dań. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY ulubionymi potrawami pociech(...). W tym czasie możemy przygotować lukier. Mieszamy ze sobą sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę, a następnie smarujemy gorącą babkę. W ten sposób pyszny świąteczny deser mamy gotowy...

  • Kiedy w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze jagody, jest to znak, że nadszedł czas na przygotowanie przepysznych, domowych jagodzianek. Fot. 123RF/Picsel W polskich lasach zaczęły już pojawiać się pierwsze jagody. Jeśli ze spaceru wrócisz ze słoiczkiem wypełnionym tymi skarbami, postaraj się wykorzystać je w najlepszy z możliwych sposobów. Jak? Przygotuj wyśmienite jagodzianki, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto jeść jagody? Te niewielkie owoce są doskonałym...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Żaden inny dzień nie pachnie jak polska Wigilia Magda Gessler (63 l.) jurorka w programie MasterChef, prowadzi "Kuchenne rewolucje", jest właścicielką kilku restauracji, autorką wielu książek kulinarnych. Zapach świąt jest niezmienny od lat. Żaden inny dzień nie pachnie tak jak polska Wigilia i święta... pieczonym pasztetem z dziczyzny, karpiem po żydowsku, kapustą z grzybami... Pachną...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Zafascynowana piankami Szusanii

    ..., margaryne ).   Pieczemy okolo 45 minut. Trzeba sprawdzic po 35 minutach w tem . okolo 180 - 200 °. Mozna zrobic lukier cytrynowy na wierzch lub zwyczajnie posypac cukrem pudrem. Zaparzamy kawe(...)  i to nie koniecznie  z okazji Bozego Narodzenia ( choc tez mozna ). To jest pyszny dodatek do kawy, a jeszcze wloskiej Lavazza ( uwaga reklama ). Bo tak, jak juz nazbieramy szklanke ( moze byc nie...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Ciasta na niedzielę

    ...polukrujemy tort, zetrzyjmy z niego bułkę tartą, którą była wysypana tortownica. Lukier i krem lepiej się trzymają gładkiej powierzchni. Kiedy lukier gotowy Jak sprawdzić, czy lukier jest już gotowy? Gdy cukier wrze, zanurzmy w nim drucik zakręcony przy końcu w kółeczko. Wyjmijmy, dmuchnijmy przez kółko, mają się tworzyć bańki (jak mydlane). Bez tłuszczu Przy pieczeniu ciast kruchych oraz...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...