• Informacje na temat:

    jak zrobić krem do kremówki

Przepisy na temat: jak zrobić krem do kremówki
  • Waniliowa kremówka z lukrem

    Kremówki możesz zrobić w domu. Smakują jak te z cukierni, a może nawet lepiej!

  • Śmietanowo-owocowy

    W tym torcie właśnie krem nadaje smak ciastu, dlatego ważne jest, jak go zrobimy. Jeśli przygotowujemy tort dla dzieci, najlepiej przyrządzić krem na bazie bitej śmietany.

  • Przepis na wyśmienity tort tiramisu!

    Tort jest bardzo smaczny, łatwo go zrobić. Potrzebujesz niecałe 2h.

  • Urodzinowy przysmak

    Moja córeczka niedługo będzie obchodzić swoje 2. urodziny. Jaki tort mogę kupić lub zrobić, żeby Ola mogła go zjeść razem z całą rodziną?

  • Wracają upały - pora na lody dla ochłody

    W upalne dni warto schłodzić się lodami. Można je kupić, ale też zrobić. Do przygotowania lodów jabłkowych, jakie proponuje Caroline Khoo, nie trzeba mieć specjalnego urządzenia, wystarczy zwykły mikser. Podane w formie minirożków zachwycą np. podczas garden party.

  • Placki i tarty z rabarbarem

    Rozeta z lekką pianką waniliową Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki przesiej, domieszaj sól. Posiekaj z masłem, cukrem i jajkami. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wylep formę, ponakłuwaj. Chłodź 15(...) szklisty. Ostudź. Stop czekoladę.  3. Jogurt zmiksuj ze schłodzoną czekoladą, jajkami, cukrem waniliowym oraz esencją waniliową. Na końcu wsyp mąkę i miksuj, aż masa będzie idealnie gładka...

  • O wyższości moreli...

    ...śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 10 żółtek, 1 laska wanilii, 2 łyżki mąki Wydryluj morele. Na patelni zagotuj wino z cukrem aż do uzyskania karmelu. Dodaj połówki moreli i duś przez 5 minut(...) uformuj placek. Jeśli morele są małe, bardzo słodkie i dojrzałe można nadziewać ciasto całymi (oczywiście wcześniej usuń pestki). Jeśli są większe, pokrój je na kawałki i podgrzej na patelni z cukrem...

Artykuły na temat: jak zrobić krem do kremówki
  • Waniliowa kremówka z lukrem

    ...o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście). Formy z ciastem kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec po 20-25 minut. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, wlać...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Roladki z kremem truskawkowym

    ..., posmarować kremem. Zrolować, włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem każdy rulon pokroić na 4 kawałki. Oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić np. rozetkami bitej śmietany. Jak zrobić efektowne"oczko"rolady(...) 12,5 dag śmietany kremówki cukier puder do oprószenia Przygotowanie 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę.Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Małymi...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • W jaki sposób? Przyrządź sobie deser. Najlepiej z owocami i czekoladą. Jesienne smutki miną jak ręką odjął.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Ciasta z budyniem

    Gdy zostanie nam nieco kremu budyniowego, napełnijmy nim kruche babeczki.

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Smak mundialu

    ...pół (tak, aby powstały po dwa trapezy) i układać na bokach tortu (jak na zdjęciu). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wypełnić przestrzenie między marcepanem. Piłki z mięsa mielonego(...) 500 g mieszanego mięsa mielonego 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy 500 g mrożonych frytek Po 1,4 czerwonej i żółtej papryki Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać 2 łyżki oleju...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...