• Informacje na temat:

    jak zrobić kiszone ogorki

Przepisy na temat: jak zrobić kiszone ogorki
  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych by utworzyć smak idealny dla mnie i mojej rodziny. Po kilku latach okazało się, że smak tych właśnie ogórków kiszonych jest idealny nie tylko dla mojej rodziny :) To już było wielkie uznanie dla mnie :)

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej aktywności w polskich domach. W kuchni panuje jeden wielki rozgardiasz, a domownicy zastanawiają się, w co ręce włożyć, by ze wszystkim zdążyć na czas. W takich warunkach nietrudno o czymś zapomnieć. Jak możemy poradzić sobie ze świątecznymi kryzysami?

  • Dziś gotuję pyszną wiosenną zupę - okroshka. Gotuję ten przepis od wielu lat i lubię go zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W razie potrzeby możesz dodać musztardę lub kefir, jak każdy lubi. Okroshka jest bardzo orzeźwiająca w czasie upałów. Smacznego!

  • Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek

    Na sezon jesienno-zimowy zaopatrujemy się w słoikowe przetwory. Kucharz Tomasz Jakubiak zachęca do robienia kiszonek. - Są fenomenalne, a my ich nie doceniamy - zauważa. Jakubiak radzi PAP Life, aby tak samo jak ogórki kisić czosnek, chili czy pomidory.

  • Bardzo dobre i zdrowe. Swiata nie odkrylam, ale podaje moj niezawodny przepis.

  • Ogórkowa z cebulą

    Ogórki kiszone zawierają sporo witamin z grupy B. Przyspieszają też przemianę materii i wspomagają trawienie białek, a to nie wszystkie ich zdrowotne właściwości. Dlatego jedzmy je jak najczęściej w różnych postaciach. Dzisiaj zrobimy z nich zupę.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

Artykuły na temat: jak zrobić kiszone ogorki
  • Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

    Każdy z nas ma swój indywidualny przepis na zrobienie najlepszych ogórków kiszonych. Jedni dodają więcej chrzanu, inni, czosnku. Co jednak zrobić, żeby przetwory udały się i utrzymały przez całą zimę?

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Ogórek: Warzywo niepospolite

    Człowiek już tak ma w swej naturze, że szybko przywyka do tego, co dobre i przestaje doceniać, traktując jak należną mu oczywistość. Z produktami, które mamy na wyciągnięcie ręki jest bardzo podobnie. Nierzadko szukamy wyjątkowych warzyw, ściągając je z drugiego końca świata, nie dostrzegając wartości tego, co rośnie za przysłowiową miedzą. Powodów by sięgać po ogórki jest bez liku, skoncentrujmy...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Antybiotykoterapia. Jak o siebie dbać?

    ...posiekaną cebulę. Wzmocni organizm i oczyści go ze szkodliwych  pozostałości po antybiotyku. Jedz kiszonki, oliwki i pij kefiry Codziennie zjedz garść kiszonej kapusty , jednego kiszonego buraka albo...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

    ...zapobiec grypie, przyjmuj łyżeczkę na pusty żołądek. A jeśli choroba się już rozwinęła - zjadaj do pięciu łyżeczek dziennie. Probiotyki Jak najczęściej (szczególnie teraz, zimą) sięgaj po surówki z kiszonej kapusty i kiszone ogórki. To skarbnica witamin, ale przede wszystkim źródło żywych kultur bakterii, które mają przybliżony skład do tych "dobrych" bakterii, bytujących w jelitach. A to...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

Zdjęcia na temat: jak zrobić kiszone ogorki
Wideo na temat: jak zrobić kiszone ogorki
  • Kiszone rzodkiewki - jak je zrobić

    na kiszone rzodkiewki - zobaczcie, jak je zrobić!(...)Kiszone warzywa i owoce stają się coraz popularniejsze! I dobrze - to źródło zdrowia, a także niesamowita kopalnia smaków. Zwykle kisimy ogórki, pomidory, niekiedy cebulę, ale tak naprawdę większość

  • Kiszone rzodkiewki - jak je zrobić

    na kiszone rzodkiewki - zobaczcie, jak je zrobić!(...)Kiszone warzywa i owoce stają się coraz popularniejsze! I dobrze - to źródło zdrowia, a także niesamowita kopalnia smaków. Zwykle kisimy ogórki, pomidory, niekiedy cebulę, ale tak naprawdę większość

  • Jednodniowa kiszonka - jak ją zrobić?

    Kiszonki to jedne z najcenniejszych przetworów, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Prozdrowotne właściwości kiszonych warzyw zna się już od starożytności, dziś jemy i przyrządzamy ich coraz mniej - a szkoda! Już jednodniowe kiszonki dostarczają niezbędnych składników do organizmu, wspomagają oczyszczanie, a także wybornie smakują! Zobaczcie, jak zrobić jednodniową kiszonkę z marchewek