• Informacje na temat:

    jak zrobić kiełbase do wędzenia

Przepisy na temat: jak zrobić kiełbase do wędzenia
  • Kiełbasa z... ryb?

    Choć najzdrowsze są te pieczone i gotowane na parze, ryb wędzonych nie należy się wystrzegać, bowiem mają one jednak więcej zalet niż wad. A z wędzonego karpia i pstrąga, jak proponuje prof. dr hab. Tadeusz Barowicz, można zrobić... kiełbasę.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    ...chrupkie i aromatyczne chipsy. Są bardzo dobre jako samodzielna przekąska, ale jeszcze lepiej sprawdzą się jako dodatek do wielkanocnej zupy chrzanowej czy żurku! Jak je zrobić? Wystarczy ułożyć plastry(...)Nim zaczniemy kuchenną przedświąteczną krzątaninę i rozpoczniemy przygotowywanie potraw z dodatkiem plastrów boczku, warto wybrać najlepsze produkty. Jak rozpoznać bekon idealny? Choć, całkiem...

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Rodzinne śniadanie

    ...w rękawie do pieczenia, dodaj kilka łyżek wody i pokrojone cebule. Zadbaj o to, by w rękawie było jak najwięcej powietrza. Zrób też kilka nakłuć widelcem. Piecz około 90-100 minut (lepiej piec dłużej niż(...). Delikatnie wymieszaj. 30 minut dla 4-5 osób cena ok. 14 zł SUPERTRIK Do klasycznych wielkanocnych potraw najlepiej pasują domowy majonez i sos tatarski. Zobacz, jak je przygotować. Domowy majonez...

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    Nie ma chyba bardziej wyjątkowej nocy w ciągu roku niż noc sylwestrowa. Nowy Rok witamy hucznie i z pompą, wybierając najlepsze kreacje, sięgając po piękną biżuterię i robiąc staranny makijaż. W tej sytuacji zwykle brakuje nam jednak czasu na inne, nie mniej ważne sprawy, jak na przykład przygotowanie sycących dań. Mając to wszystko na uwadze, podpowiadamy, jak zrobić smaczne przekąski, które...

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

Artykuły na temat: jak zrobić kiełbase do wędzenia
  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    Święta, wizyta gości czy po prostu zakupy większe, niż planowaliśmy – wielu z nas boryka się z nadprogramowymi zapasami. Często też kupujemy bezrefleksyjnie, a w naszej lodówce gromadzi się coraz więcej niewykorzystanej żywności. Jak ciekawie i z pomysłem wykorzystać kupione przez nas wędliny?

  • Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Fot. materiały prasowe Składniki:• biała kiełbasa JBB • 3-4 kawałki • 300 g wędzonego boczku JBB • 1/2 l zakwasu na żur • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 5 ząbków czosnku• 5 jajek • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1 cebula • 2 liście laurowe • majeranek • świeży koperek • sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy....

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    ...  i nie rozumieja, jak mozna cos kwasnego jesc, szczegolnie zupe. Ogorki konserwowe czasem lubia i papryke marynowana i grzybki wiec moze i z czasem mozna takiego niereformowalnego powoli nauczyc naszych(...) swieci, a jajek sie nie maluje. Jajka na twardo je sie i to wszystko. Po swieceniu mozna bylo pozwolic domownikom na podjedzenie jakis specjalnosci  miesnych, post zostal zakonczony. A ja powinnam...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Przepis na święta

    Pastele okrzyknięto przebojem wiosny. Ale Marta i Darek już wiele lat temu uwierzyli w dobrą moc delikatnych kolorów. Dlatego ich podwarszawski dom jest pełen rozbielonych fioletów, zieleni i różów. Do wielkanocnego śniadania gospodarze z trójką dzieci zasiądą w liliowym salonie. Biały obrus i zastawa to nawiązanie do tradycji. A różowe zające? Cóż, te umykają świątecznym regułom. Podobnie jak...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Wakacje: Dobry czas dla twojego serca

    Upały, skoki ciśnieniaczy burze mogą powodować kłopoty z układem krążenia. Sprawdź, jak korzystać z uroków lata, by zapobiec złemu samopoczuciu i przy okazji wzmocnić serce na następne miesiące!

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    ...- w kwadraciki lub paski. Pamiętajmy, aby wykorzystać w przepisie szynkę wolną od sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku - taką jak np. Sokołów Naturrino. Gdy warzywa są już miękkie, odcedzamy je i kroimy(...) składniki dobrej jakości. My polecamy schab wędzony w plastrach z linii Sokołów Naturrino, bo do jego produkcji nie użyto jakichkolwiek sztucznych wzmacniaczy smaku, a on sam zawdzięcza swój smak...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...