• Informacje na temat:

    jak zrobić kawior

Przepisy na temat: jak zrobić kawior
  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Z pastą jajeczną, twarożkiem, rostbefem, a może awanturką? Kanapka to nasze flagowe danie śniadaniowe, które zasługuje na odrobinę atencji i uznania. Jaka jest historia kanapki? Kto jest jej twórcą? Jak ewoluowała na przestrzeni lat? Jakie mamy rodzaje sandwiczy i jaki powinniśmy jeść chleb? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Soczewica - jakie ma właściwości?

    .... CZARNA, TZW. BELUGA   Nazywa się jak najszlachetniejszy kawior, bo trochę go przypomina. Należy ją gotować ok.25 minut. Po ugotowaniu nie rozpada się, dlatego jest świetna do wszelkiego rodzaju(...) znajduje się prawie 10 proc. białka i jest ono dobrze przyswajane przez organizm (lepiej niż inne pochodzenia roślinnego). Mówi się, że białko roślinne jest niepełnowartościowe,bo nie zawiera, jak białko...

  • Walentynkowe menu

    Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

  • Mistrzyni jest jedna

    ...w tej roli. Z Magdą było inaczej. Jej udział w show nie podlegał dyskusji. To wyraźnie pokazuje, jak mocna jest dziś pozycja Gessler. Szacuje się, że wartość rynkowa restauratorki wynosi aż 56 milionów! Kto jak kto, ale ona może dyktować warunki. Być może więc prawdą jest, że producenci "MasterChef" za jej namową odrzucili Grycan? W kuluarach mówi się, że Gessler nie lubi konkurencji i nie...

Artykuły na temat: jak zrobić kawior
  • Karolina Szostak: Na święta zawsze jest kawior

    ..."Na moim świątecznym stole znajduje się halibut albo łosoś zamiast karpia. Jest też kawior" - zdradziła Karolina Szostak. Ponadto dziennikarka przyznała, że w pierwszy dzień świąt zajada się kutią, która uwielbia, a drugi dzień spędza... na nartach.

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Jak przechytrzyć koronawirusa?

    ...propozycja dla tych, którzy cenią sobie spokój i prywatność. Stół dla gościa jest ustawiony w ogrodzie rodziny Karlssonów. W menu znajduje się raraka - ciemny placek ze śmietaną, kawiorem z wodorostów(...)     Dziewięcioletni Stephen z Kenii wpadł na pomysł, jak skutecznie myć ręce. Mówi, że kiedy dowiedział się, iż w kraju panuje epidemia, postanowił na coś się przydać. Twierdzi, że do skonstruowania swojego...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Klątwa "Krzyżaków": Dlaczego główni aktorzy nie zrobili wielkiej kariery

    ..., wbijam Muniemu (miś cyrkowy wypożyczony przez filmowców - przyp. redakcji) ten gumowy oszczep i czuję, że siedzę między łapami niedźwiedzia. Przestraszyłem się i on to wyczuł. Wtedy lewą łapą jak mi(...) Podlaskim. Danusia - Grażyna Staniszewska Przeżyła 82 lata, zmarła w marcu br. To ona pierwsza użyła sformułowania: klątwa "Krzyżaków". Podobnie jak jej główni partnerzy z planu, po filmie Forda nie...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Jak być kochaną

    Tryska energią, poczucie humoru ma ostre jak brzytwa i z niesłabnącym zaciekawieniem przygląda się ludziom oraz światu. Barbara Krafftówna, niezwykła kobieta i niezrównana aktorka.

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • ...... musze sie przyznac, ze bardzo mnie zabolal komentarz Stefane pod moimi wspomnieniami o kawiorze ( a niby mam skore, jak nosorozec). Co ma piernik do...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...