• Informacje na temat:

    jak zrobić jablka do sloikow

Przepisy na temat: jak zrobić jablka do sloikow
  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    Święta to okres, kiedy w końcu mamy chwilę, by spędzić czas z rodziną. Niestety, w szale sprzątania i gotowania często zapominamy o tym, co najważniejsze. Jak sprawić, by nasi bliscy poczuli prawdziwą magię świąt?

  • Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?

  • Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Przetwory domowe dla dzieci. Ważne wskazówki!

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby dziecko mogło je jeść zimą?

  • Nie marnujmy chleba

    W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności rocznie. Dane Eurostatu sytuują Polskę na 5. miejscu wśród krajów marnujących najwięcej żywności w Unii Europejskiej. Jakie są przyczyny marnowania żywności? Dlaczego najczęściej marnujemy pieczywo? Co zrobić, aby wdrożyć ideę zero waste w życie? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Zachowaj smaki lata

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • Pomidory domowym sposobem

    Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K. Dostarcza nam sole mineralne takie jak: potas, wapń, sód, żelazo fosfor, magnez, mangan, miedź. Działa moczopędnie. Jest zasadotwórczy.

Artykuły na temat: jak zrobić jablka do sloikow
  • Jak zadbać o zdrowe kości?

    Z wiekiem zmniejsza się w nich zawartość substancji mineralnych. Stają się coraz słabsze.

  • Jak oszczędzać wodę w domu? Sześć prostych trików!

    ...spragnione owady i małe żyjątka, które spotkasz we własnym ogródku. Wodę dla jeży przelej do małych podstawek lub zakrętek od słoików, owadom zapylającym przygotuj poidełko.  Jak zrobić poidło dla pszczół...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...w sezonie można kupić wiele odmian, które różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jak przyznaje Bareła, przekonała się ona do nich dopiero kilka lat temu.  - Szczególnie polecam wam dynię piżmową, muscat i makaronową. To dość uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań - przekonuje. I tak dynię można zamrozić, aby jesienią czy zimą cieszyć...

  • ​Porady naszych prababć

    Jak zrobić ekologiczny termofor, jak wyczyścić butelki po oliwie czy jak przygotować domową jarzynkę - to wszystko wiedziały już nasze prababcie. Poznaj ich sekrety i zastosuj je w swoim domu.

  • Alergia - jak z nią żyć?

    Nie jesteś przeziębiona, ale ciągle cieknie ci z nosa i oczy masz czerwone jak królik. To mogą być właśnie objawy alergii. Uczulić można się na wiele rzeczy i to w każdym wieku.

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    Jedzenie zgodne z kalendarzem sezonowym jest dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i portfela. W tym artykule omawiamy zalety sezonowego odżywiania i podpowiadamy jak się do niego przygotować.

  • ...mi się chciało tak jak mi się nie che:D Wczoraj zrobiłam prezentację, skalkulowałam ceny na 3 ciasta w proszku, ryż i kaszę w saszetkach, desry w proszku:...

  • Na podwieczorek zimową porą

    ...dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 2 godzin. Uważaj, bo sok lubi wykipieć. Kiedy owoce już popękają, dosyp cukier i gotuj następne 2 godziny. Sok(...) miejsce na następne czternaście dni. Co jakiś czas warto wymieszać zawartość słoja. Nalewkę przelej przez sito wyłożone gazą i rozlej do czystych butelek. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne i zimne...

  • Zdrowe odżywianie – rady od czego zacząć

    Chciałabyś się dobrze odżywiać, ale nie wiesz jak się za to zabrać? Nie czujesz się na siłach, by radykalnie zmienić wszystkie swoje nawyki żywieniowe? Na szczęście jest na to prosty sposób!

  • 20 prawd i mitów o zdrowiu jelit

    Wykonują dużo bardziej skomplikowaną pracę, niż trawienie i przesuwanie pokarmu… To centrum dowodzenia naszą odpornością! Poznajmy je jak najlepiej i wspierajmy w tej misji.