• Informacje na temat:

    jak zrobić dobry sos do miesa gotowanego

Przepisy na temat: jak zrobić dobry sos do miesa gotowanego
  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    ..., aż bulion ponownie zawrze, po czym zredukuj płomień, przykryj pulpeciki i gotuj jeszcze 5-7 minut, delikatnie potrząsając garnkiem, by pulpeciki nie przywarły do dna. Wlej przecier. Sos przypraw do(...), by była przykryta). Odstaw na 10-15 minut, a smak sera będzie łagodniejszy. Deseczkę, na której układasz pulpeciki, posmaruj wcześniej zimną wodą. Dzięki temu nie będą  do niej przywierały. Jeśli sos...

  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...mazurek, ale polukrowany na fioletowo i ozdobiony... świeżymi fiołkami! Lubię nowinki, ale cenię także tradycję. Moja gęś faszerowana w sosie z jarzębiny zajęła pierwsze miejsce w konkursie(...) specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to...

  • Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :)

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...z jadłospisu malucha uczulającego składnika. To oznacza, że dziecko powinno przejść na dietę eliminacyjną. Potraktuj żywienie małego alergika jak wyzwanie. Przestrzeganie diety nie będzie trudne(...), a jakich produktów musi unikać. Wszystkie informacje koniecznie zapisz na kartce (po wyjściu z gabinetu pamiętamy zwykle tylko połowę tego, co usłyszeliśmy) i sięgaj po nią zawsze, gdy układać będziesz...

  • Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

Artykuły na temat: jak zrobić dobry sos do miesa gotowanego
  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    .... W taki oto sposób w wyniku mieszania się cząsteczek dwóch zupełnie różnych składników powstaje kremowy sos o jednolitej, gładkiej konsystencji. Jednak podobnie jak w wypadku wszystkich innych(...) czekolada wyróżniają się mocno kremową konsystencją, to najprawdopodobniej emulgacja stanowiła jeden z etapów ich produkcji. Za przykład niech posłuży nam składający się z oliwy i octu sos winegret...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Nie tylko mięso. Pyszne dodatki do dań z grilla

    ...potrzebuje? To może zostać dostarczone przez tempeh czy tofu, które wbrew obiegowej opinii nie smakują jak płyta paździerzowa. Czym więc nakarmić osobę, która nie je mięsa lub je ogranicza? Spokojnie(...). Produkt pełen białka doskonale sprawdzi się, gdy podawany będzie w klasyczny sposób: w bułce i z sosami, ale także jako zamiennik kotleta mielonego. To także idealne rozwiązanie wtedy, gdy zaproszenie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    ...! Niech zwykły makaron z sosem nie będzie "łatwym" obiadem, a smacznym. Przecież nie chodzi o szybkość przygotowania, ale o efekt końcowy - czyli jakość. Elisa często podkreśla, że jeśli przepis nie wymaga(...)Magdalena Żelazowska, www.zgubsietam.pl: Od ilu lat mieszkasz w Toskanii? Jak zaczęła się twoja włoska przygoda? Joanna Sznajder : W Toskanii mieszkam od 2005 roku. Powód dla którego blondynka...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Dobre tłuszcze: Jak wykorzystać ich moc?

    Rzepakowy czy słonecznikowy? Aromatyczny olej tłoczony na zimno czy rafinowany o neutralnym smaku? Podpowiadamy, którego i jak używać.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Antybiotykoterapia. Jak o siebie dbać?

    ...dziennie.  Polub chrzan. Jedz 2 łyżeczki dziennie - dodawaj do zup, sosów, mięsa i kanapek. Zawiera witaminy C oraz glukozynolany, które przyspieszą leczenie. Probiotyki. Zażywaj je prawidłowo...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...