• Informacje na temat:

    jak zrobic dobry sos do mielonego

Przepisy na temat: jak zrobic dobry sos do mielonego
  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz i rezygnując ze smażenia. Przyrządzając je w tej zdrowszej wersji, nie napracujesz się, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

  • Domowa kawa jak z kawiarni

    Z kafetiery czy ekspresu? Arabica czy Robusta? Z cukrem czy z chilli? O tym, jak przygotować perfekcyjną kawę opowiada Kamila Gonciarz, trenerka baristów Costa Coffee.

  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    To zdarza się w każdym domu. Chleb z poprzedniego dnia jest jeszcze na tyle dobry, że nie chcemy go wyrzucać, ale do kanapek najchętniej użylibyśmy pachnącego pieczywa prosto z piekarni. Co robić w takiej sytuacji? Marnować żywność i pieniądze, wyrzucając dobry chleb, czy katować się jedząc niesmaczne posiłki? I z takiej, wydawałby się patowej sytuacji, jest wyjście. Chleb, który stracił...

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    Nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie smaczne. Pomidory, bo o nich mowa, można jeść na surowo - wystarczy skropić je oliwą, podać z mozzarellą albo dodać do sałatki. W postaci sosu, znajdziemy je np. na pizzy. Można tez zrobić gazpacho, jak proponuje Eliza Mórawska.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...", czyli "pszeniczny brzuch" (ukazała się też w Polsce). Doktor Davis jest zdania, że nowa pszenica uzależnia jak narkotyk, bo po zjedzeniu zbożowego produktu poziom glukozy we krwi rośnie szybciej niż po zjedzeniu cukru. To prowadzi do napadów niepohamowanego apetytu. Efekty: nadwaga i tzw. pszeniczny brzuch, rozlany, jakby napuchnięty oraz huśtawki nastroju wywołane skokowymi zmianami...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...powoli Zmiany wprowadzaj bez pośpiechu i w takim stopniu, jak to jest możliwe. Zacznij od posiłków. Jeśli nie macie czasu spotkać się całą rodziną przy stole, zmieńcie to chociaż w weekendy(...) prostą, ale opartą na produktach jak najmniej przetworzonych. Zrezygnuj z budyniów i galaretek z torebki, zupek instant, kostek rosołowych, sztucznych przypraw w proszku lub ziarenkach, gotowych dań do...

  • Kotleciki z ziemniaków

    ..., a także z sosami, zarówno mięsnymi, jak i na bazie grzybów. Sprawdź, z czym tobie będą smakowały najlepiej. Ewa Koza, mam smak.com ***Zobacz także***(...) szczypiorku, ewentualnie ta sama ilość koperku lub natki pietruszki; przyprawy: szczypta świeżo mielonego pieprzu, szczypta soli, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (wymiennie z lubczykiem...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Sokołów to produkt skąpany w sosie własnym i można go oczywiście spożywać sauté . Ale jakże ciekawiej będzie go podać w nieco bardziej wyszukany sposób, dobierając do niego ulubione dodatki i sosy! Hitem(...). Jak je zrobić? Do wody, w której gotujemy ziemniaki, dodaj szczyptę kurkumy, mielonego kminku lub estragonu. Gdy ziemniaki będą już miękkie i gotowe do ubicia, dodaj podsmażonego na oliwie pora...

  • Domowa kostka rosołowa

    ...do swoich sosów zupełnie naturalną, smaczną i aromatyczną mieszankę warzyw i ziół. Wprawdzie nie przyrządzisz na nim rosołu, ale już zupy kremy jak najbardziej. Bulionetkę dodawaj w niewielkich(...) chwilę podsmażaj na nim posiekane warzywa, a następnie zalej je wodą (tak, aby były przykryte). Jeśli dodajesz mięso, to dobry moment, by je wrzucić do warzyw. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie...

  • Wyjściowy obiad: do pracy i na wycieczkę

    ...smacznego posiłku. Co powiesz na smakowite pulpeciki z mielonego mięsa? Bez problemu zmieszczą się do plastikowego pojemnika, a po podgrzaniu będą również wyśmienite. Możesz zatopić je w kremowym sosie bądź zostawić solo. Nasi bohaterowie nie pogardzą też towarzystwem sałatek lub pieczonych warzyw. Dobrana para! Wprost przepadasz za delikatnym smakiem piersi z kurczaka oraz indyka? Znakomicie...

Artykuły na temat: jak zrobic dobry sos do mielonego
  • Jakie mięso mielone wybrać?

    Jakie mięso mielone i do czego? To, jakie mięso mielone wybierzesz, zależy od potrawy, jaką chcesz zrobić. Oraz efektu, jaki chcesz uzyskać...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • ​Insulinooporność: Jak z nią walczyć

    Czym jest insulinoodporność, kto jest na nią narażony i jak z nią walczyć - odpowiedzi szuka Karolina Cwalina, autorka książki "Wszystko zaczyna się w głowie".

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    Przepis na związek idealny? Plebiscyt na najsmaczniejszą parę bezkonkurencyjnie wygrywa sos pomidorowy i kapuściane zawijasy. Możecie nam wierzyć - gruchają sobie jak dwa gołąbki! O potędze ich miłości(...) zatem, skąd wzięła się ich przewrotna nazwa? Prawdopodobnie pochodzi od ukraińskiego holubci , oznaczającego gatunek ptaka "ukochanego" przez wszystkich mieszkańców miast - gołębia. Podobnie jak my...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Rewolucja na talerzu

    ...jak ten z 27 kwietnia nie trzeba wydać i dziesięciu złotych? Sama zobacz: "Zupa zwana à la Julienne , sztuka mięsa z sosem grzybowym, szpinak z omletem, kapłon z melonem w occie". - Porachuj sobie(...) recenzje. - Skoroś mnie namówił na te Obiady, gołąbku, jesteś jakby... no, moim wspólnikiem - Lucyna podkreśla zasługi męża. - Jaki chciałbyś procent? Tylko go nie przehulaj - żartuje. Ale on się nie...

  • Kotlety mielone to kulinarny szlagier, który w żaden sposób nie może nas zaskoczyć? Nic z tych rzeczy! Dzięki przepisom naszych użytkowników przekonasz się, że można zaserwować je w bardzo ciekawy sposób. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Mogłoby się wydawać, że w tym temacie nie da się wymyślić już nic nowego. Na szczęście nasi użytkownicy udowodnią wam, że mielone wcale nie muszą...

  • Dietetyczne dylematy ciężarnych

    Co robić, gdy trudno ci zrezygnować z pewnych potraw, a do innych czujesz niechęć? Dla dobra maluszka warto znaleźć jakiś zdrowy kompromis.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...