• Informacje na temat:

    jak zrobić dobry sos bolognese

Przepisy na temat: jak zrobić dobry sos bolognese
  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...powstania granicach. Nie było też na jej terenie mocnych historycznych tarć. Mimo wszystko różnice kulinarne da się zauważyć, choć oczywiście nie tak wyraźne, jak np. w przypadku Włoch, w których(...) razu nie zjedliśmy źle. Raz zjedliśmy trochę gorzej, natomiast nadal byłem daleki od niezadowolenia. Smaki Portugalii przeniosłeś do swojej kuchni. Jak zdobywałeś przepisy? Na przykład na...

Artykuły na temat: jak zrobić dobry sos bolognese
  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...ludzi kojarzy makarony wyłącznie ze znanym nam z kuchni włoskiej intensywnym, pomidorowym sosem bolognese i kremową nutą spaghetti carbonara. W daniach azjatyckich można spotkać jedynie cienkie nudle, będące podstawą wielu zup i makaron ryżowy używany zamiast tradycyjnego ryżu. Jak zmienić zwykły, włoski makaron w prawdziwe azjatyckie danie? Wystarczy, że sos sojowy wymieszasz z miodem, sokiem...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...bolońskiego trzeba było podawać inny. Bolończycy poprawiali jakość swojego ciasta dodając do niego jajka. Zwiększało to jego elastyczność i pozwalało zrobić bardzo dobry makaron z mąki gorszej jakości(...). (śmiech) Wróćmy do spaghetti bolognese - jak to jest, że go nie ma? - Spaghetti bolognese nie istnieje i o tym dowie się każdy, kto wyląduje na lotnisku w Bolonii, bo już tam widnieje ta...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Naturalne sposoby na ból głowy

    .... razowe spaghetti z sosem bolognese, na kolację zjedz warzywa z kaszą. BÓL GŁOWY PRZED MIESIĄCZKĄ ZŁAGODZĄ NAPARY Z WROTYCZA Wrotycz, czyli złocień maruna, to popularne zioło rosnące na naszych(...) lewej dłoni ściskaj kciukiem prawej ręki przez minutę. Powtórz to samo na prawej dłoni. JEŚLI TO BYŁ WYJĄTKOWO NERWOWY DZIEŃ, POĆWICZ GŁĘBOKIE ODDECHY Aby stłumić jak najszybciej ból głowy wywołany...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Słodki amok

    ...o... apetyt na słodycze. Niewinna słabość? Nie do końca. Zlekceważona może prowadzić do cukrzycy, chorób serca, otyłości. Ale jak nad nią zapanować, skoro uparcie wraca: najczęściej po obiedzie i przed(...), jesteś w stanie zrobić wiele: przerwać pracę nad ważnym projektem, skrócić zajęcia na uczelni, pojechać na stację benzynową, do nocnego sklepu, zapukać do sąsiadki. Co się wtedy dzieje w organizmie? Można...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...