• Informacje na temat:

    jak zrobić dobrą zupę jarzynową

Przepisy na temat: jak zrobić dobrą zupę jarzynową
  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...odpowiednikami), podroby i wędliny takie jak np. salami. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też wybrać dziczyznę.  Wybór wypieków  -  ciasta  różnią się pod względem kaloryczności (wiele też zależy od tego, jak duże będą kawałki, po które sięgniemy). Do tych nieco lżejszych należą: ciasto marchewkowe, makowiec (bez lukru),  ciasto drożdżowe , pleśniak oraz ciasto jogurtowe. Popularne desery...

  • Co zrobić, by malec polubił warzywa?

    ...wprowadź dynię, kalarepkę, pietruszkę, zupę jarzynową. Po 6. miesiącu zacznij serwować brokuły, cukinię, kalafior i kabaczek, a w następnej kolejności zielony groszek oraz brukselkę. Na początku każde(...)Wciągu pierwszych lat życia dziecko rośnie jak na drożdżach, a jego apetyt razem z nim. Warto zatem zadbać o to, by maluch jadł to, co najlepiej służy jego rozwojowi. - Niemowlę, czy dwulatek nie...

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    Chociaż kojarzymy go zwykle z sałatką jarzynową, groszek może nam się przydać do stworzenia innych dań na zimno i na ciepło – także obiadowych.

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    Zupa owocowa To dobry pomysł, gdy chcesz zjeść coś lekkiego i zdrowego. Zupę jabłkową (np. kremową) możesz przygotować w wersji dla dzieci, doprawiając ją tylko cynamonem i podając z makaronem, lub(...) zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku małych niejadków, które nie Zapiekane z nadzieniem Wspaniałe zwłaszcza na imprezę...

Artykuły na temat: jak zrobić dobrą zupę jarzynową
  • Beata Kozidrak: Siła jest w każdej z nas

    Spotykamy się w nowym warszawskim domu Beaty Kozidrak. Przyjeżdżamy niemal jednocześnie. Patrzę na kobietę z małym chłopcem. Wygląda jak mama, a nie babcia Sebastiana, którego mi przedstawia. W domu widać rękę i serce Beaty. Jest ciepło i przytulnie. Od progu pachnie zupą jarzynową. I choć artystka zmieniła w swoim życiu wszystko, niezmiennie rodzina jest dla niej najważniejsza.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Jak młody bóg

    ...? - zdziwiłam się. - Wybacz, ale muszę się czymś powachlować. Tak się tu nagle zrobiło gorąco? - zaśmiała się. - To pewnie skutek napięcia seksualnego między wami. - Jakiego napięcia, na miłość boską(...) krasomówcze zapędy obcasem moich pantofli. - Auć! - jęknęła, a ja dokończyłam. - O niczym istotnym! Naprawdę! - Oczywiście - odparł bez przekonania. - A jak tam moje dokumenty? - Przefaksowane - rzuciłam...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    Mamy dla ciebie dobrą nowinę! Wcale nie musisz walczyć z tradycją, żeby nie odcierpieć rodzinnych biesiad! Sprawdź, co ci posłuży.

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Dietetyczne dylematy ciężarnych

    Co robić, gdy trudno ci zrezygnować z pewnych potraw, a do innych czujesz niechęć? Dla dobra maluszka warto znaleźć jakiś zdrowy kompromis.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • 7 odchudzających trików z różnych stron świata

    Z badań statystycznych wynika, że każda z nas chciałaby schudnąć choć 5 kilogramów. To da się zrobić!

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...