• Informacje na temat:

    jak zrobić dobra domowa kielbase

Przepisy na temat: jak zrobić dobra domowa kielbase
  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    ...zakwas, ale jak wiemy – wszystko, co domowej roboty, jest najlepsze. Dlatego warto zrobić taki zakwas samodzielnie. Będziemy do tego potrzebować kamionkowego garnka, tzw. żurownika, który możemy(...). Ważny jest też odpowiedni dobór kiełbasy - Idealna biała kiełbasa cechuje się przede wszystkim szarym kolorem. Nie może być, jak wskazuje nazwa - biała, ponieważ to oznacza, że ma w sobie za dużo...

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...powstania granicach. Nie było też na jej terenie mocnych historycznych tarć. Mimo wszystko różnice kulinarne da się zauważyć, choć oczywiście nie tak wyraźne, jak np. w przypadku Włoch, w których(...) razu nie zjedliśmy źle. Raz zjedliśmy trochę gorzej, natomiast nadal byłem daleki od niezadowolenia. Smaki Portugalii przeniosłeś do swojej kuchni. Jak zdobywałeś przepisy? Na przykład na...

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    ...- Kuchnia staropolska, to kuchnia bardzo różnorodna, wbrew temu co nam się wydaje, była ona bardzo bogata. Kiedyś niemal przy każdym dworze była jakaś szparagarnia, spożywano niemal tyle samo ryb, co mięsa, stoły wręcz uginały się od mięs, ryb, dziczyzny, produktów zbieranych w lasach. To, co jeszcze odróżniało kuchnię staropolską, to jakość produktu - podkreśla Jacek Szklarek, Prezes Slow...

Artykuły na temat: jak zrobić dobra domowa kielbase
  • Co zrobić, by grill nie szkodził żołądkowi?

    Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się co zrobić, by było one zdrowsze.  Podczas grillowania możemy wytopić z mięsa nawet do 20 proc. tłuszczu. To niewątpliwa zaleta(...) związki, których źródłem jest tłuszcz, skapujący na rozżarzony węgiel. Przypisuje się im działanie rakotwórcze i mutagenne, podobnie zresztą jak heterocyklicznym aminom, które powstają na powierzchni...

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    Te radosne święta są dla aktorki okazją do spotkania z najbliższymi. Nam opowiedziała, jak się do tego przygotowuje i jak smakuje życie.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    ...dodatki sprawiało, że czułam się poirytowana, ociężała albo bez powodu pobudzona lub po prostu miałam podły nastrój. Odrobina śmieciowego jedzenia na wynos uspokajała moje kubki smakowe na jakieś 5 minut, ale godzinę później musiałam zmagać się ze złym samopoczuciem - pisze Sophie Uliano, autorka książki "Zielona Bogini" i radzi, jak unikać dodatków spożywczych, które niszczą nasz organizm.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • ...o 6:07 w drodze przez wieś ma siellską-anielską na pociąg do Pozen usłysząłam pianie koguta. Normalnie aż przystanęłam na moście. Rety jak ja dawno nie...

  • Upały nie odpuszczają i nic nie wskazuje, że w najbliższych dniach nadejdzie ochłodzenie. Warto wiec przygotować orzeźwiające, domowe lody - idealny deser na gorące dni. Fot. 123RF/Picsel Lody na diecie - czy można je jeść? Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Tę tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...