• Informacje na temat:

    jak zrobić dekoracje na ciasta

Przepisy na temat: jak zrobić dekoracje na ciasta
  • Na święta - tradycyjne ciasto podane inaczej

    Tradycyjne ciasto na święta można podać inaczej niż krojąc je jak chleb - Rozdzielić na elementy, zrobić osobno mus, dodać kruchy spód, wzbogacić piękną dekoracją - mówi mistrz cukiernictwa Michał Iwaniuk. Laikom radzi sięgnąć po sprawdzony przepis babci.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Tort z ciasta ptysiowego z agrestem

    Sprawdź, jak zrobić ciasto ptysiowe i wyczarować z niego pyszny tort.

  • Naleśniki z młodą kapustą

    ...: 1. Składniki na ciasto zmiksuj na gładko. Do ciasta dodaj odrobinę soli i odstaw je pod przykryciem na 10 minut. Kapustę oczyść, opłucz, liście drobno poszatkuj. Włóż do garnka. Cebulę obierz, posiekaj(...). Potem wylewaj małe porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Koperek posiekaj. Masło rozgrzej, oprósz mąką, zasmaż. Kapustę wymieszaj z zasmażką oraz koperkiem. Ponownie zagotuj i ew. jeszcze raz posól...

  • Ravioli z warzywami

    ...paprykę, starty żółty ser, natkę pietruszki, ser ricotta, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem i wymieszaj. 3. Na każdy prostokątny placek ciasta nałóż z jednej strony porcje farszu - powinny znaleźć się w odległości 2,5-3 cm od siebie. Miejsca między porcjami farszu posmaruj lekko wodą (np. pędzelkiem kuchennym) i nakryj resztą ciasta, składając - jak na zdjęciu. 4. Dociśnij mocno ciasto między...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    ...i antyoksydacyjne (mieszkanki Karaibów stosują ją jako tonik do twarzy), woda kokosowa okazuje się być cudownym eliksirem. Jak wykorzystać ją w kuchni? Na przykład jako bazę do zdrowego koktajlu z mango, imbirem(...) do deserów Wiórki kokosowe to nic innego jak starty, wysuszony miąższ kokosa. Są niezastąpione w cukiernictwie - stanowią nie tylko składnik dodawany do ciast, kremowych mas, ale też jako...

  • Słodki prezent

    .... Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Możemy także użyć klasycznego lukru zgodnie z przepisem  z opakowania  podgrzewając go  w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki. Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna jego...

  • Przerażające Ciastkowe Mumie

    ..., delikatnie dziabnij widelcem i schłodź przez 30 minut. Piecz w piekarniku przez około 18 minut aż nabiorą lekko złocistego koloru. Schłodź przez 10 minut przed przeniesieniem na stojak. Dekorując kieruj się instrukcjami na puszce Easy Swirl. Zrób paski lukru na każdej figurce tak aby wyglądały jak bandaże, pozostawiając miejsce na oczy i usta. Gdy udekorujesz wszystkie mumie możesz podawać. Smacznego...

  • Świąteczne babeczki

    ...(powoli dodając go do masy i zagniatając jak ciasto lub plastelinę). Jeśli kolor jest za jasny dodajemy więcej barwnika. Czynność powtarzamy, aż do uzyskania pożądanego koloru. Blat stołu delikatnie posypujemy cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na grubość ok 2 mm (im masa będzie cieńsza tym szybciej stwardnieje i będzie można gotowe dekoracje układać na ciastkach). Z masy cukrowej za...

Artykuły na temat: jak zrobić dekoracje na ciasta
  • Ciasto czy obraz? Kulinarne dzieła sztuki podbijają internet

    ...tego, co możemy znaleźć w mediach społecznościowych. Zatem nie pozostaje nic innego jak przypomnieć przepis na "włoski chleb". Sposób przygotowania W 100 ml wody rozpuszczamy drożdże i cukier...

  • Mnóstwo przepisów na urocze i łatwe w wykonaniu dekoracje na Boże Narodzenie. Można je zrobić z ciasta, papieru, materiału, koralików... Dekoracje opisane w książce możemy przygotować z dziećmi. W pierwszej części książki znajdziemy też przepisy na oryginalne potrawy świąteczne. Możemy podać na stół coś niebanalnego i urozmaicić bożonarodzeniowe tradycje. Przygotuj kalendarz adwentowy z choinkami, wesołe figurki okienne, oświetlenie na stół. Naszykuj gęś w sosie czekoladowym, karpia w sosie...

  • Co zrobić, by dziecko nie przeszkadzało w świątecznych przygotowaniach?

    ...ukierunkujesz. Wbrew pozorom maluch może okazać się zdolnym i posłusznym pomocnikiem. Przed świętami kuchnia jest fascynującym miejscem, dlatego wszystko, co możesz zrobić z maluchem - rób razem z nim(...) mógłby się poparzyć. Nieznane smaki i zapachy Kiedy będziesz już piec ciasta i szykować wigilijne potrawy, pokaż maluchowi przyprawy korzenne i inne, których używasz. Niech weźmie je do rączki...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Być jak celebrytka

    Która z nas nie chciałaby żyć zdrowo, twórczo i bez stresu? Czy jest na to patent? Może znają go celebrytki, które uczą, jak zachować młodość, być w formie, nie stresować się i mieć czas na wszystko. Nasza dziennikarka Natalia Kuc kupiła ich książki i próbowała zastosować się do rad. Czy Beata Pawlikowska, Agnieszka Maciąg, Anna Lewandowska i Małgorzata Rozenek uczynią z niej szczęśliwszą kobietę?

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Co zrobić, by dziecko nie przeszkadzało w świątecznych przygotowaniach?

    ...ukierunkujesz. Wbrew pozorom maluch może okazać się zdolnym i posłusznym pomocnikiem. Przed świętami kuchnia jest fascynującym miejscem, dlatego wszystko, co możesz zrobić z maluchem - rób razem z nim(...) mógłby się poparzyć. Nieznane smaki i zapachy Kiedy będziesz już piec ciasta i szykować wigilijne potrawy, pokaż maluchowi przyprawy korzenne i inne, których używasz. Niech weźmie je do rączki...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Ciasto pełne możliwości

    Ciasto francuskie pozwoli ci wyczarować szybkie i pyszne dania. Zarówno pikantne, jak i słodkie.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

Wideo na temat: jak zrobić dekoracje na ciasta
  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    i oryginalne dopełnienie zup oraz dań głównych. Czasami jednak ubicie śmietany sprawia kłopoty. Co zrobić aby śmietana zawsze była perfekcyjnie ubita? Kilka ważnych uwag: - nie należy mieszać śmietany(...), - jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować, dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy. Jak ubić śmietanę? – dokładne

  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    i oryginalne dopełnienie zup oraz dań głównych. Czasami jednak ubicie śmietany sprawia kłopoty. Co zrobić aby śmietana zawsze była perfekcyjnie ubita? Kilka ważnych uwag: - nie należy mieszać śmietany(...), - jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować, dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy. Jak ubić śmietanę? – dokładne

  • Mazurek, który oczaruje gości na święta

    Nikt chyba nie wyobraża sobie świąt bez wielkanocnego mazurka. Gośćmi programu "Pytanie na śniadanie" były Aga Kozak i Joanna Profus, które pokazały krok po kroku, jak zrobić to pyszne ciasto. Efektowna dekoracja na pewno oczaruje wszystkich gości przy świątecznym stole. (Źródło: TVP/x-news)