• Informacje na temat:

    jak zrobić danie dla niemowlaka

Przepisy na temat: jak zrobić danie dla niemowlaka
  • Idealny obiadek

    Zanim maluch zasiądzie z rodzicami do tradycyjnego dwudaniowego obiadu, musi pokonać długą drogę. Dla niemowlaka karmionego wyłącznie piersią zaczyna się ona po 6. miesiącu, a dla smyka żywionego(...) (jak zupy z torebki czy kostki rosołowe). Sól najlepiej zastępować ziołami, np. tymiankiem, majerankiem, bazylią. Konsystencja Mikser odłóż na półkę. Mięso i warzywa dla dziecka krój na kawałki...

  • Chcesz samodzielnie ugotować obiadek dla Twojego maluszka? Oto prostu i szybki przepis.

  • Karmienie łyżeczką

    Podpowiemy, jak rozszerzać dietę dziecka, nie korzystając z butelki.Podawanie malcowi posiłków stałych może być szybkie i proste!

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Dziś gotuję pyszną wiosenną zupę - okroshka. Gotuję ten przepis od wielu lat i lubię go zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W razie potrzeby możesz dodać musztardę lub kefir, jak każdy lubi. Okroshka jest bardzo orzeźwiająca w czasie upałów. Smacznego!

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

Artykuły na temat: jak zrobić danie dla niemowlaka
  • Tato, ważne abyś od początku był z niemowlakiem

    Narodziny dziecka to gwałtowna zmiana dla całej rodziny. O tym, dlaczego w okresie niemowlęcym niezwykle ważna jest ojcowska opieka, zarówno nad matką jak i dzieckiem – opowiada psycholog i psychoterapeutka psychoanalityczna Magdalena Kaczorowska – Korzniakow.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Rozwój pamięci u niemowlaka

    Już od narodzin malec zapamiętuje tysiące informacji i uczy się nowych rzeczy. Sprawdź, jak możesz wesprzeć smyka w tym treningu.

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Dzielny, jak przedszkolak – przewodnik po umiejętnej adaptacji malucha

    Gdy nasze dziecko z niemowlaka staje się nagle przedszkolakiem, jego życie wywraca się do góry nogami. Samotny pobyt w nowym miejscu, z dala od rodziców, wiąże się często ze stresem i ogromem emocji. Co zrobić, aby ułatwić maluchowi aklimatyzację w przedszkolu?

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • ​Jak zaaranżować pokój noworodka

    Samodzielna aranżacja pokoju malucha to nie lada gratka dla przyszłych rodziców. Zobacz jak zaaranżować pokój dla nowo narodzonego dziecka i sprawdź, jak zrobić to dobrze.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Co zrobić, gdy maluch...

    Twoje dziecko często obgryza paznokcie, ssie kciuk, dłubie w nosie albo dotyka miejsc intymnych? Sprawdź, czy masz już powody do niepokoju i jak możesz pomóc szkrabowi.

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....