• Informacje na temat:

    jak zrobić coś smacznego i szybkiego do jedzenia

Przepisy na temat: jak zrobić coś smacznego i szybkiego do jedzenia
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Dzień Zdrowego Śniadania –  smakowite święto każdego z nas

    Choć świadomość ta systematycznie wzrasta, szczególnie dzięki trendowi na śniadania on the go , posiłki spożywane w trasie często nie są jakościowo komponowane. Niech nadchodzące święto kuchni(...) rutynę. - Nie masz rano apetytu? Sięgnij po coś lekkiego, na przykład płatki kukurydziane Corn Flakes z jogurtem. Wprost przeciwnie, masz wilczy apetyt, ale partnerka krzywo patrzy na jajecznicę...

  • Blog kulinarny: Internetowa książka kucharska

    Odkąd w Internecie istnieją blogi wiele osób szuka pomysłu na swój własny. Ostatnio modny stał się nowy rodzaj- blog kulinarny. Pasjonaci gotowania prześcigają się w prowadzeniu swoich blogów. Jak powstają ich strony, co ich inspiruje i skąd biorą pomysły? Każdy z nich ma na to swój własny przepis.

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce(...) toksyczny dym. Ułożenie jedzenia na tackach zapobiegnie temu. Zwracaj uwagę na czas grillowania: Powinien być na tyle krótki, by nie dopuścić do powstawania czarnej skórki, która jest niezdrowa...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby(...) - taki rytm dnia, jak wiadomo, wyznacza klimat. Ten typowy grecki rytuał znajduje coraz więcej amatorów wśród turystów przybyłych z różnych stron świata. Mezedes ma długą tradycję, sięgającą...

Artykuły na temat: jak zrobić coś smacznego i szybkiego do jedzenia
  • Marta Grycan: Kto kocha życie, kocha też jedzenie

    Od jakiegoś czasu Marta Grycan rzadziej pokazuje się na salonach. Powód? Pisze książki kulinarne. Za sobą ma już trzy, a w przygotowaniu jest kolejna. Hołduje w nich sztuce kulinarnej południa Europy i przyznaje, że dla smaku warto poświęcić wiele. Nawet kilka centymetrów w biodrach.

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Jak pokonać wiosenne przesilenie

    Wiosenny paradoks – chcesz dużo, ale niewiele możesz zrobić, bo wyczerpany zimą organizm ci na to nie pozwala! Warto uzbroić się w cierpliwość i nie brać sobie na głowę zbyt wielu obowiązków(...) przesilenia wiosennego. Zapytałyśmy psychologa i terapeutę, Marię Rotkiel, co zrobić, gdy wczesną wiosną, zamiast porcji pozytywnej energii, przychodzi do nas zmęczenie. Czy na przesilenie wiosenne...

  • Do ciasta Marysia dodawała wiśniowej konfitury, natomiast krem przygotowała z malin. Jesteśmy ciekawi, jak smakuje takie połączenie smaków. Ciasto 125 g masła1 szklanka drobnego cukru do wypieków3 jajka2 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki kakao1 szklanka mleka2 łyżeczki sody oczyszczonej2 szklanki mąki pszennej Konfitura ½ kg malin½ kg czerwonej porzeczki½ szklanki wodypęczek mięty10 g pektyny3 łyżki cukru 2 limonki Krem ½ l śmietany kremówki250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudru1 limonka...

  • Głodne uczucia

    Jedzenie to sposób na zaspokajanie głodu? Jak się okazuje - nie tylko. Pomaga uporać się ze złością, bywa nagrodą albo pocieszeniem. Ale niestety przez chwilę. Bo niechciane uczucia wracają ze zdwojoną siłą. Jak sprawić, by znikły na zawsze? Pytamy Magdalenę Jarzębowską, psychodietetyka.

  • Wiosną serwujemy orzeźwiające koktajle, świeże soki owocowe lub mrożone kawy i herbaty. Niestety pogoda na razie przypomina bardziej niż wiosnę – jesień. Jak nie dać się przeziębieniu? Porządnie się rozgrzać! Fot. 123RF/Picsel Herbata z prądem to nie jedyna opcja. Co robić, gdy za oknem pada deszcz, a drogę do łazienki umila jedynie perspektywa gorącego prysznica, spod którego wcale nie mamy ochoty wychodzić? Podać filiżankę lub kubek porządnej, gorącej kawy! A jak rozgrzać się kawą?...

  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    ...- Dzieci, i zresztą nie tylko one, „jedzą oczami”. Nieestetyczny wygląd potrawy może sprawić, że nam się odechciewa jedzenia, a co dopiero dziecku. Dlatego warto poświęcić chwilę i niewielkim nakładem pracy przygotować coś innego niż zwykle - opowiada Paulina Jakubczak, autorka bloga kulinarnego Na Okruszku.

  • Już za parę chwil najgorętsze święto tego roku, czyli Dzień Zakochanych! Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu co podarować swojej drugiej połówce z pomocą przychodzi Smaker.pl. Fot. 123RF/Picsel Redakcja w pocie czoła przygotowuje wyjątkowy przewodnik po najbardziej romantycznych i afrodyzjakalnych potrawach. Dla zaostrzenia apetytu już dzisiaj publikujemy jeden z 69 pomysłów na Walentynki. Babeczki imbirowe Składniki: -25 dag mąki -2 łyżki proszku do pieczenia -szczypta soli -2...

  • Nowe trendy: Targi i jarmarki

    To prawdziwe kopalnie skarbów i pomysłów. Można tam znaleźć bezcenne antyki, białe kruki lub oryginalne ciuchy w całkiem dobrym stanie. Nie obejdzie się też bez świetnego jedzenia oraz spotkań towarzyskich. O czym mowa? O nowym trendzie, jakim są rozmaite targi, na których dziś robi się nie tylko zakupy.

  • Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych produktów spożywczych. Hipermarkety i małe osiedlowe sklepiki kuszą przeróżnymi promocjami, a producenci żywności prześcigają się w uatrakcyjnianiu swojej oferty. Wszystko po to, abyśmy chcieli kupować jeszcze więcej. Fot. 123RF/Picsel Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania Federacji Polskich Banków Żywności wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton...