• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto do ryby

Przepisy na temat: jak zrobić ciasto do ryby
  • Ciasto pachnące świętami

    ..., niezależnie od czasów - na świątecznym stole z pewnością stanie ciasto. Gdzie szukać, aby dowiedzieć się więcej jak wyglądały święta naszych matek i babć? Zapytać o to te, które takie święta(...) przez babcię i prababcię. Może to być okazją do międzypokoleniowej wymiany doświadczeń.  - Zamiast  tradycyjnego makowca, takiego jak robiła babcia, upiekę ciasto makowe na kruchym spodzie - mówi po cichu...

  • Kiedyś natknąłem się, nie pomnę gdzie, na artykuł Ewy Wachowicz, w którym opisywała pomysł swojej przyjaciółki. Był to znakomity przepis na to, jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby. Bo o tym, że ryby są zdrowe i warto je jeść, nikogo chyba przekonywać nie trzeba... Spisywałem go „na kolanie”, trochę dodałem od siebie ale najważniejsze, że to działa. I to nie tylko w przypadku dzieci… Naprawdę polecam…

  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    Jak zamrozić kluski, by po odmrożeniu nie były sklejone? Wystarczy lekko je obgotować, wystudzić, umieścić w zamrażalniku (na ok. 30 min.), a gdy stwardnieją należy zapakować je do woreczków(...). Po kilku minutach je wyciągamy, powinny zneutralizować nadmierną słoność. Innym sposobem jest wykorzystanie skórek podsuszonego chleba (postępujemy podobnie jak z ziemniakami). Przypalony bigos...

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Jak gotuje Murakami?

    ...marchewkę i ogórka (ogórka można nie obierać), to samo zrobic z pomidorem. Zrobić sos: wymieszać wszystkie składniki na gładką pastę. Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, potem kurczaka, polać sosem(...)) w bulionie z przeróżnymi dodatkami to bardzo popularne dania. Składniki na 4 porcje:                           Na bulion 800 ml wody Kawałek konbu (10 na 10 cm) 30 gr płatków ryby bonito suszonych...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Ulubiony przepis na chleb pszenny ze świeżych drożdży, który zawsze się udaje.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto do ryby
  • Jak załagodzić silny refluks?

    ...samodzielnie. Jak wycisnąć sok? Owoc granatu przekrój w poprzek na pół. Następnie wyjmij z niego pestki. Możesz to zrobić w różny sposób, np. połówkę owocu położyć wewnętrzną stroną na dłoni(...) nieprzyjemne objawy, jak paląca zgaga (czasem jest tak silna, że możesz czuć rozrywający ból w klatce piersiowej przypominający zawał, pieczenie języka, ból gardła, chrypka, pochrząkiwanie. Jak złagodzić te...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Ciasto pełne możliwości

    Ciasto francuskie pozwoli ci wyczarować szybkie i pyszne dania. Zarówno pikantne, jak i słodkie.

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Jak dbać o kolana

    Najczęściej powodem dolegliwości kolan są przeciążenia. Nie chodzi tylko o dźwiganie ciężarów. Do przeciążeń dochodzi podczas zwykłych czynności, takich jak siedzenie czy sprzątanie. Jeśli wiesz, jak wykonywać je prawidłowo, odciążasz stawy. Przekonaj się, czy dość dobrze dbasz na co dzień o swoje stawy.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Jak spowolnić rozwój choroby Alzheimera?

    ...alzheimerem i demencją starczą. Do zaparzania wybieraj herbatę liściastą, a nie w torebkach. Gotuj krótko, nie smaż . Warzywa przygotowuj na parze lub gotuj krótko w wodzie, bez soli. Mięso lub ryby też(...) w tygodniu poeksperymentuj, np. jeśli zazwyczaj jesz czy myjesz zęby prawą ręką, tym razem spróbuj zrobić to lewą. Zmień też kolejność porannych czynności - jeśli zwykle ubierasz się przed zjedzeniem...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...