• Informacje na temat:

    jak zrobić bagietke z czosnkiem

Przepisy na temat: jak zrobić bagietke z czosnkiem
  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    ...masę warto zagęścić tartą bułką (lub kaszą, np. manną lub kuskusem) i doprawić do smaku, np. czosnkiem, solą i pieprzem. Po uformowaniu kotlecików można opanierować je w bułce, po czym usmażyć jak(...) doprawić na ostro i podać np. z pieczywem, z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika. 2. W wielu sałatkach. Groszek doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też...

  • Sałatki makaronowe

    ...makaronu na ostatnią minutę gotowania.  2. Sos: jogurt zmiksuj z połową sera, czosnkiem, miętą (wykorzystaj susz z herbaty miętowej), sporą szczyptą pieprzu i oliwą. Ew. dosól do smaku. Resztę sera(...) (sałatę rzymską możesz zastąpić sałatą lodową - ma ona trochę mniej smaku, ale jest równie chrupka jak rzymska i nie zwiędnie pod wpływem cięższego sosu). Pomidorki umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce(...) stewią lub ksylitolem. Przysmaki z kurczaka, ryb i owoców morza Pachną tak pięknie jak karkówka, ale nie tuczą. Zamiast wieprzowiny wybierz mięso z kurczaka lub indyka. Drób ma dużo białka, a mało...

  • Walentynkowe menu

    Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

Artykuły na temat: jak zrobić bagietke z czosnkiem
  • Kuchenne noże: Jak wybrać najlepsze?

    .... Precyzyjnie posieka też czosnek, koperek, natkę. Bez trudu oddzielisz nim mięso od kości i wyfiletujesz ryby. Warto zapłacić więcej za markowy, dobrej jakości nóż szefa kuchni, bo bardzo ułatwia(...) i pestek. Przy zakupie zwróć uwagę na jakość ostrza oraz na trzonek. Powinien być wykonany z materiału, który nie wyśliźnie się z dłoni. Uniwersalny Niezbędny w każdej kuchni. Dość długi, 16-21 cm...

  • Doskonale znamy smak kiszonych ogórków lub kapusty. Jednak nie warto na tym poprzestawać, gdyż w ten sposób możemy przygotować także inne warzywa. W ostatnim czasie hitem stał się kiszony czosnek. Fot. 123RF/Picsel Czosnek króluje w polskiej kuchni - dodajemy go do zup, sałatek, sosów i mięs. Jednak kiszony wciąż jest niezbyt popularny i stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Tymczasem okazuje się, że jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jeśli do tej pory go nie jedliście,...

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Szybkie reagowanie na pierwsze objawy: czy da się powstrzymać atak przeziębienia lub grypy w zarodku?

    Dorosły człowiek może rozchorować się raz na dwa miesiące, dziecko – nawet co miesiąc, a sezon jesienno-zimowy to okres, który sprzyja zapadaniu na różnego rodzaju infekcje. Jeśli jednak odpowiednio wcześnie zareagujemy, mamy szansę powstrzymać rozwój przeziębienia lub grypy. Jak uchronić się przed tygodniem spędzonym w łóżku?

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Schabowy inaczej

    W chrupiącej panierce czy jako soczysta rolada – to tylko niektóre z rozmaitych propozycji na rodzinny obiad z wieprzowiną w roli głównej. Sprawdź, jak jeszcze możesz zaszaleć ze schabowym!

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    ...jak najwyższej temperatury (zwykle jest to 250-300 st. C), a po kilku minutach otrzymamy cienki, chrupiący placek. W sklepach można kupić kamienie kwadratowe bądź okrągłe. Warto wcześniej wymierzyć(...): pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki, ulubione zioła, ser mozzarella, sos pomidorowy (z przepisu na gnocchi) 1. Z podanych składników, najlepiej za pomocą miksera, zrobić ciasto, dodając...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...