• Informacje na temat:

    jak zrobić ajerkoniak

Przepisy na temat: jak zrobić ajerkoniak
  • Szachownica z ajerkoniakiem

    ...pudrem i wymieszaj ze skórką cytrynową oraz ajerkoniakiem. Na spodzie tortownicy ułóż najpierw dużą ciemną obręcz, potem mniejszą jasną, a następnie do środka włóż mały ciemny krążek. W drugiej tortownicy(...). Posmaruj odrobiną śmietany i ułóż trzecią warstwę (kolory tak jak w spodzie). Torciki wstaw do lodówki na godzinę. Czekoladę stop, przestudź. Oblej nią wierzch każdego tortu. Poczekaj, aż polewa zastygnie.

Artykuły na temat: jak zrobić ajerkoniak
  • Co zobaczyć w Pradze przez weekend (lub dlaczego warto tam zamieszkać)?

    ...napić się kawy. Czesi chętnie serwują nie tylko kawy klasyczne, ale także te na modłę wiedeńską - z prawdziwą bitą śmietaną, czasem likierem amaretto, pomarańczowym lub ajerkoniakiem. Pyszną wypijecie(...) uważana jest za arcydzieło architektury kubistycznej (jak wiadomo, ten kierunek rozwijał się w Czechach znakomicie). Uwagę zwraca przede wszystkim przestrzenna, bryłowata konstrukcja okien oraz barokowa...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    W ostatnich tygodniach przed ślubem narzeczonym towarzyszą ogromne nerwy. Jak mówi stare przysłowie, ukoić je można słodyczą. Dlatego też tak ważnym elementem przyjęcia weselnego jest tort. Tradycja powiada, że jest on symbolem przyszłego słodkiego życia małżonków.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • ...  Czas mi w pracy dziś szybko zleciał, bo ludzi dużo było. Pojąć nie mogę co Ci ludzie w niedzielę w sklepach robią. Przecież do 20 codziennie pracujemy, czy to tak trudno zrobić zakupy w tygodniu???? A już Ci co przychodzą po szafy, kanapy czy inne meble w niedzielę to szok!!!!!!!!!!!!!! Jak oni mnie denerwują. Mnie w niedziele żadna siła z domu do sklepu na zakupy nie wyciągnie.   W domu mam...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • ..... ale o tym za chwile... w sobote dostałam szału i sprzątałam jak wiariatka. zamieniłam miejsce zabawek tygrysa z naszym cudoqwnym stolikiem ale zbyt neibezpiecznym by mógł stac gdzie indziej niż(...) i u mnie nocuje:) nie mogłam sie doczekac tej wizyty:) było cudownie, miło, nie mogłysmy oczywiście nagadac do woli bo wiadomo jak jest, jak nie tygrys to nasi meżczyźni.. a tygrys oczywiści epokazał sie...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...