• Informacje na temat:

    jak zapięc warzywa w piekarniku

Przepisy na temat: jak zapięc warzywa w piekarniku
  • Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

    Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, i bez wysiłku, a smakuje jak wykwintne danie. Wystarczy zapiec wszystko w piekarniku. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

  • Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem

    Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie jesienią, gdy świeżych i pełnych witamin warzyw jest jak na lekarstwo, warto poeksperymentować i uczynić buraka bohaterem naszego menu.

  • Chrupnij sobie

    ...7-8 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Liście trzeba porządnie osuszyć, bo inaczej zamiast upiec, ugotujemy jarmuż i skutecznie zniechęcimy i siebie, i dziecko. Jak zrobić chipsy(...), jakie obecność drugiej osoby w nas wywołuje. W tym samym schemacie zapamiętujemy przyjemność ze zjedzenia konkretnych produktów. Po latach możemy wrócić do restauracji w odległym zakątku świata...

  • Najlepsze menu na wakacyjne duchoty i upały

    ...powinno być oparte głównie na produktach z pierwszych dwóch kategorii. Jak zatem skomponować wakacyjne posiłki według tych zasad? Lekko, orzeźwiająco, ale treściwie Daniem, które daje duże pole(...) propozycja na letni obiad. - Aby wzmocnić obniżające temperaturę ciała właściwości chłodnika postawmy na należące do kategorii produktów wychładzających warzywa zielone. - mówi dietetyk Paulina Domagała...

  • Ser w diecie dziecka

    ...pracy układu nerwowego czy odpornościowego. Podpowiadamy, jakie gatunki serów nadają się dla najmłodszych, a które lepiej podawać starszym maluchom. Radzimy też, jak je serwować. Biały twarogowy Ze(...) sera białego. Najlepsze dla maluchów są serki naturalne. Mogą pojawić się w diecie po 7. miesiącu. Pod warunkiem,że są to serki dobrej jakości, bez dodatku cukru oraz sztucznych aromatów. ● Serek...

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Po spacerze w chłodny dzień dziecko powinno zjeść coś rozgrzewającego. Zastanawiasz się, jakie danie mu podać? Oto propozycje idealne dla całej rodziny.

Artykuły na temat: jak zapięc warzywa w piekarniku
  • Nadziane warzywa

    Warzywa z farszem nadają się zarówno na wykwintną przystawkę, jak i na danie główne. A nadziewać można niemal wszystko, co chcemy.

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Hashimoto: Jak uodpornić organizm i poprawić samopoczucie?

    ...i zdrowy posiłek, który zapewni uczucie sytości przez dłuższy czas. Zdrowa i zbilansowana dieta powinna być bogata w takie witaminy, jak A, C, E lub dobre tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli np. oliwa(...) stracisz energii, którą zyskałaś po zjedzeniu porannego posiłku. Na drugie śniadanie przygotuj sałatkę zawierającą składniki mineralne i witaminy, które znajdują się w warzywach. Ich odpowiednia dawka...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, z pewnością ma świadomość, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu mają warzywa. To doskonałe źródło wielu witamin, jednak kilka niepozornych czynności może skutecznie pozbawić je wielu wartości odżywczych. Chcąc jeść zdrowo, nie możemy wykluczyć ich z diety. Świeże warzywa to podstawa do stworzenia odpowiednio zbilansowanego posiłku. Warto jednak pamiętać, że w przypadku odżywania liczy się nie tylko to, co zjadamy, ale również w jaki sposób jest to...

  • Więcej energii w siedem dni!

    ...przecież warzywa w miniaturze) i dokładać po garstce do kanapek lub sałatek. Sięgaj po cytrusy, jabłka, gruszki, suszoną żurawinę. Częściej gotuj kasze (jaglaną!). NIE dla tych, które najsilniej(...) cebuli. OBIAD: Mintaj z warzywami 200 g mintaja upiecz w folii. Na oleju podduś pokrojoną marchewkę, paprykę, cebulę i cukinię. Ułóż rybę na warzywach. Zjedz z ryżem. KOLACJA: Tortilla z szynką...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z Ameryki...

  • Zapiekanki na bazie naleśników

    Chcesz zrobić zapiekankę ale w domu nie masz ani makaronu ani ziemniaków? Zrób naleśniki i podaj je w formie, jakiej jeszcze nie próbowałaś. Możesz zapiec je jak tort, małe roladki a nawet lasagne.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...