• Informacje na temat:

    jak zamrożić pietruszke

Przepisy na temat: jak zamrożić pietruszke
  • Jak zrobić domowy bulion?

    Po kostki rosołowe sięgamy, gdy chcemy ułatwić sobie pracę lub po prostu wolimy oszczędzić trochę czasu. Nie są one jednak zdrowe, a buliony powstałe na ich bazie bywają nieco zbyt słone. Zamiast kupować sklepowe gotowce, warto przygotować własny bulion domowy.

  • Domowy fast food

    Dzieci je po prostu uwielbiają, dorośli zaś traktują dania szybkie jak grzeszną przyjemność. Przedstawiamy nasze najlepsze propozycje domowego fast foodu, które są zdecydowanie zdrowsze od „gotowców” kupowanych w budce na mieście.

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy...

  • Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

    Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony.

  • U podstawy dobrej zupy

    ...na ogniu cebuli. Jak ją podpiec? Obraną nacinamy nożem w kilku miejscach i wbijamy widelec w końcówkę (od tej strony, z której wyrasta szczypior) i opalamy cebulę nad ogniem, aż się zrumieni, a na...

  • ...to potrawa łatwa i szybka do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna i niezbyt kaloryczna, co jak mi się wydaję jest b. ważne :), pozdrawiam...

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

  • Gotujemy pierwszą zupkę

    Chciałabyś ją sama przygotować, ale nie jesteś pewna, czy potrafisz? Podpowiemy ci, jak to zrobić. Taki ciepły i zdrowy posiłek na pewno posmakuje twojemu maleństwu.

  • Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia. Zioła Nie ma to, jak świeże(...) podczas długich zimowych wieczorów między innymi smacznych galaretek z ich dodatkiem i pysznych ciast domowej roboty. Dlaczego nie skorzystać zatem z darów jakie daje nam gorące lato? - Agrest...

  • Skąd wziąć witaminę C?

    ...przekonujące, że wielu rodziców, bez konsultacji z lekarzem, podaje dzieciom dodatkowe dawki. Jednak zanim i ty pójdziesz w ich ślady, sprawdź, jakie funkcje witamina C pełni w organizmie i czy rzeczywiście można ją znaleźć tylko w aptece. Jak działa? Nie ma dowodów na to, że witamina C bezpośrednio zapobiega infekcjom. Jednak regularnie podawana, skraca czas trwania choroby, bo pobudza...

Artykuły na temat: jak zamrożić pietruszke
  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...temperaturze, takie jak mleko, jogurty lub gotowych potraw. Tradycyjny barszcz z uszkami można ustawić na półkach ze szkła hartowanego, które posiadają wysoką wytrzymałość na obciążenia. Bigos(...) półkach. Powinno się w tym miejscu umieszczać produkty, które potrzebują niskiej temperatury do zachowania świeżości, takie jak ryby i mięso. Warto zadbać o odpowiedni pojemnik, by żywność zachowała...

  • Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić. Fot. 123RF/Picsel Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie...

  • Żeby nie marnować jedzenia

    Jak wykorzystać produkty albo je skutecznie przechować? Sprawdź koniecznie!

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Domowe sposoby na suchość w ustach

    Często zasycha ci w gardle? Powodem nieprzyjemnej dolegliwości jest zbyt mała produkcja śliny. Sprawdź, jak sobie z tym skutecznie poradzić.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    Nie zawsze masz czas, aby pędzić rano na targ po owoce i warzywa, a przecież nie może ich zabraknąć w wiosennej i letniej kuchni. Podpowiadamy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby mieć je zawsze pod ręką.

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...w sezonie można kupić wiele odmian, które różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jak przyznaje Bareła, przekonała się ona do nich dopiero kilka lat temu.  - Szczególnie polecam wam dynię piżmową, muscat i makaronową. To dość uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań - przekonuje. I tak dynię można zamrozić, aby jesienią czy zimą cieszyć...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...